*Nettavisen* Sport.

Her er Paris-Nice-ruten

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

Dette kan du ikke gå glipp av.

02.02.12 19:43

ASO (Amaury Sport Organisation) offentliggjorde torsdag årets Paris-Nice-rute. Som vanlig hadde de noe spennende på lager.

Rittet starter med en tempoetappe på 9,4 kilometer fra Dampierre-en-Yvelines til Saint-Rémy-lès-Chevreuse. Deretter begynner rytterne ferden sydover mot Nice.

De to første fellesstartetappene ligger til rette for spurterne, mens etappe nummer fire byr på litt mer kupert terreng. På den femte etappen, mellom Onet-le-Chateau og Mende, vil man virkelig få se hvem av sammenlagtkanonene som har gjort hjemmeleksen godt nok.

De siste tre kilometerne har en stigningsprosent på 10,1 prosent. Sist gang (2010) Paris-Nice hadde avslutning i Mende vant Alberto Contador lekende lett.

Stjernespekket deltakerliste
Spanjolen vil dette året prioritere Tirreno-Adriatico. Men det betyr ikke at arrangøren har ligget på latsiden, for de bekreftet nemlig at ti av rytterne som ble topp femten i fjorårets Tour de France vil delta.

Det betyr at Tirreno-Adriatico, som pågår samtidig, har fått hard kamp om de beste rytterne. Det italienske etapperittet ble presentert onsdag. Les saken her!

Deltakelsen medfører at fjorårsvinner og tempospesialist Tony Martin må viste fremgang i motbakkene om han i det hele tatt skal kunne tenke på en ny sammenlagttriumf. Tyskerens lag, Omega Pharma-Quick Step, bekrefter også at Levi Leipheimer og Sylvain Chavanel vil starte det franske etapperittet.

Historisk avslutning
På utfordrerlisten står blant annet Schleck-brødrene (RadioShack-Nissan), Janez Brajkovic (Astana), Tejay Van Garderen (BMC), Thomas Voeckler, Pierre Rolland (begge Europcar), Christopher Froome (Sky), Luis Leon Sanchez (Rabobank) og Ivan Basso (Liquigas).

Etter avslutningen i Mende følger to etapper til Sisteron og Nice. Det hele avsluttes med en 9,6 kilometer lang tempoetappe fra Nice til Col d'Èze.

Arrangøren reklamerer med at noen av sykkelsportens største gjennom tidende har vunnet på Col d'Èze, i det selskapet nevnes Eddy Merckx, Raymond Poulidor, Joop Zoetemelk, Sean Kelly og Stephen Roche.

Paris-Nice 2012 (4-11. mars):
Første etappe: Dampierre-en-Yvelines - Saint-Rémy-lès-Chevreuse (individuell tempo), 9,4 kilometer.
Andre etappe: Mantes-la-Jolie - Orléans, 185 kilometer.
Tredje etappe: Vierzon - Lac de Vassivière, 194 kilometer.
Fjerde etappe: Brive-la-Gaillarde - Rodez, 183 kilometer.
Femte etappe: Onet-le-Chateau - Mende, 178 kilometer.
Sjette etappe: Suze-la-Rousse - Sisteron, 176,5 kilometer.
Sjuende etappe: Sisteron - Nice, 220 kilometer.
Åttende etappe: Nice - Col d'Èze (individuell tempo), 9,6 kilometer.

Her finner du rittets hjemmeside!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.