RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Pølsa-makeren

(Privat)
Sist oppdatert:
- Skulle jeg ikke få fem prosent av alle inntektene dine på navnet, da?

- Og jeg som ikke har vunnet noe siden jeg vant kretsmesterskapet på Kjelsås, sa en lykkelig Øystein Pølsa Pettersen til Nettavisen i natt.

Da hadde han akkurat vunnet det gjeveste som finnes – OL-gull.

Men hvorfor kalles han Pølsa?

- Why sausage?
I Norge er historien velkjent. Nettavisen og andre medier har skrevet om det i flere år. Men for å skape litt god stemning under den internasjonale pressekonferansen etter lagsprinten, ba Nettavisen ham forklare til det internasjonale pressekorpset hvorfor han blir kalt «the sausage».

Det fikk blant andre Petter Northug til å knekke sammen.

- Ikke ha for store forventninger, folkens, innledet Pettersen.

- Det har ingenting å gjøre med hva jeg har mellom beina. Det har med å gjøre at noen syntes jeg så ut som en pølse med skidressen på. Basert på ansiktene deres nå (henvendt mot lattermilde journalister på første rad) ser det ut til at dere er enige. Takk for et godt spørsmål, la Pølsa til.

- Svarte med samme mynt
Så da gjenstår det jo egentlig kun én ting, da – hvem var det som kalte OL-vinneren Pølsa? Og stemmer virkelig Pølsas forklaring?

- Den gjør vel egentlig det, sier Olympiatoppens Øyvind Sandbakk til Nettavisen.

Han burde vite det. For det var nemlig Sandbakk som først kalte pølsa for nettopp det – pølsa.

- Vi må vel tilbake til 2002. Vi gikk på Høgskolen i Nord-Trøndelag, avdeling Meråker, den som er spesialisert for toppidrettsutøvere. Vi var gode kompiser. Vi trente sammen og var ute på en økt. Øystein har jo alltid hatt store muskler, og pratet jo veldig om det selv. Han er løs i kommentarene sine, og da svarte jeg tilbake med samme mynt. Jeg kalte ham «pølsa». Det er egentlig alt, forklarer han.

- Det er imidlertid viktig å få fram at det overhodet ikke var snakk om mobbing. Det var kun noe jeg sa til Øystein fordi han er den typen han er. Det er også viktig å få fram at etter det så var det faktisk Øystein selv som fortsatte å kalle seg selv Pølsa, sier Sandbakk humrende.

- Noen har trodd at han fikk kallenavnet på grunn av en annen kroppsdel. Tror du han ville at folk skulle misforstå?

- Hehe. Det må han nesten svare på selv, men Øystein er jo en liten tvilsom type, da – en skateboarder fra Groruddalen, humrer Sandbakk.

- Vi hadde forresten en spøk om at jeg skulle få fem prosent av inntektene han fikk på kallenavnet sitt. Men jeg har ikke hørt noe etterpå.

- Hva med fem prosent av OL-gullet?

- Nei, nei, nei. Jeg har ingen ære for det som nå skjedde, sier Sandbakk – som selv har jobbet opp mot sprintlandslaget for Olympiatoppen de siste par årene. Han har derfor drevet med testing av nettopp pølsa og lagkameratene.

- Jeg vet hvor seriøs han er. Ja, han er sleivkjeftet. Han er rock & roll, men samtidig er han en utrolig seriøs idrettsmann. Derfor er jeg utrolig glad for at han nå lykkes, fortsetter han.

- Utrolig seriøs
Sandbakk innrømmer at han også har vært en av Pølsas største kritikere – nettopp fordi han har ønsket at groruddølen skulle lykkes. Faktisk har Sandbakk skrevet en kronikk hvor han har satt spørsmålstegn ved hvordan Pølsa fremstår utad.

- Jeg har vært bekymret for at han skal bli oppfattet som useriøs. Jeg har satt spørsmålstegn ved om han har rett fokus. Men han er en utrolig seriøs idrettsmann, er en god kompis og vil han kun godt, påpeker Sandbakk.

- Det spesielle med Øystein er også at han er en fantastisk mann å ha i et lag. Han skaper utrolig god stemning. Det er alltid liv. Det er alltid humør og action. For å ta et eksempel. Den dagen jeg ble sammen med kona mi (den sveitsiske OL-deltakeren Silvana Andrea Bucher) var vi på fest i Meråker. Jeg husker at jeg og Øystein sto på dansegulvet og sang Postgirobygget-sangen «Noe av det styggeste» av full hals mens vi pekte på hverandre. Kona mi trodde imidlertid at vi pekte på henne. Der og da holdt alt på å ryke, sier Sandbakk.

Vel vitende om at han og kona likevel fant hverandre.

At han er mannen bak Pølsas kallenavn.

Men at det er en uhyre seriøs idrettsutøver som hjalp Petter Northug til gull i OL mandag kveld.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere