Gå til sidens hovedinnhold

Her er Rogalands rike onkel

- Uten ham hadde ikke dette vært mulig, sier Morten Hegreberg

SANDNES (procycling.no): Har du lagt merke til at Stavanger Oilers har overtatt tronen i norsk hockey? At Stavanger og Sandnes har hvert sitt lag i neste års Tippeliga? At Team Øster Hus-Ridley har en storsatsing på lokale talenter i gang innenfor sykkelsporten?

Alle nyter de i hvert fall godt av én og samme velgjører på sponsormarkedet.

Sandnes-baserte Njål Østerhus (46) bidrar nemlig med over 13,5 millioner i rene sponsorbidrag til regionens idrettslag. I tillegg tar han for seg av eventuelle regninger som måtte dukke opp.

- Uten ham hadde ikke satsingen til flere av idrettslagene i regionen vært mulig. Njål er en slags Onkel Skrue for oss, med det unntaket at han ikke er spesielt gjerrig, sier sportsdirektør Morten Hegreberg i Team Øster Hus-Ridley til procycling.no.

Ren business
Østerhus står bak et boligbyggerkonsern med samme navn. Firmaet startet opp med byggmesterbutikk på 80-tallet, men er i dag en av de største aktørene i regionen. På årsbasis omsetter Øster Hus for 1,2 milliarder kroner. Av denne potten blir rundt 45 av millionene brukt til markedsføring.

Som sponsor er hovedpersonen selv klar på at hans bidrag ikke dreier seg om veldedighet.

- Vi gjør dette på grunn av profilering og merkevarebygging, påpeker Njål Østerhus overfor procycling.no.

- Selv er jeg ikke spesielt fotballinteressert. Jeg tror faktisk aldri jeg har sett ferdig en fotballkamp på TV. Jeg ser svært sjelden på ishockey, men jeg ser litt på sykkel, innrømmer han.

«Han har ideene, jeg har pengene»
Millionene fra lagets velgjører har gjort at Øster Hus-laget har stablet en treårig finansiering på beina. Satsingen er preget av lokal forankring foran denne sesongen.

Alle lagets ryttere er mellom 19 og 22 år. Sju av dem har sin bakgrunn fra enten Stavanger SK eller Sandnes SK.

Erik Johan Sæbø er daglig leder for Spinn Sykkelshop i Sandnes. Ved deres racing depot er lagets unge talenter sikret toppmodeller fra Ridley som ikke står tilbake for utstyret WorldTour-laget Lotto-Belisol sykler med.

Sæbø og Østerhus konkurrerte i langrennssporet sammen under oppveksten. Kameratskapet er noe av bakgrunnen for duoens samarbeid i dag.

- Erik Johan har ideene, og jeg har pengene, gliser Østerhus.

Holder på talentene
Nå har også rogalendingene fått stortalenter som Fredrik Galta, Håvard Blikra og Sven Erik Bystrøm mellom hendene.

- Det er dumt å produsere så mange talenter, for så å se at de forsvinner over alle bauger og kanter. Det er bedre å holde dem her i regionen, mener Sæbø.

- Ryttere som Bystrøm og Galta har fremdeles lyst til å være her, og det er slik man skaper et godt miljø og et godt lag. Det er ingen av disse rytterne som forsvinner i morgen, men når de har passert 25 år vil det allerede være for sent for noen av dem å komme seg ut.

Dagen før Rogaland Grand Prix
Hovedsponsoren er ikke så opptatt av talentene, annet enn at han blir fortalt at flere av dem er «veldig gode».

Østerhus er i stedet mer opptatt av hvordan man skal utbre sykkelsporten enda mer i regionen.

Et av prosjektene er «Øster Hus Rittet» som arrangeres 12. mai, dagen før Rogaland Grand Prix.

Planen er at dette skal fungere som et seedingritt for Nordsjørittet på sikt. Mosjonsrittet arrangeres av sykkelklubbene Sandnes, Nærbø og Dalane og kan ha 12.500 deltakere til sommeren.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett