RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Sky-sjefens innrømmelse

Foto: Tim de Waele
Sist oppdatert:
- Jeg brukte EPO noen få ganger mellom 1998 og 2000, sier Steven De Jongh.

Det var avisen The Telegraph som var først ute med nyheten om at Steven De Jongh er ferdig som sportssjef i laget. Etter rapporten om systematisk dopingbruk i US Postal på 90- og starten av 2000-tallet, har det britiske laget bestemt seg for å feie for egen dør.

Både ryttere og ledere må fortelle om de har hatt befatning med doping, og skrive under en antidopingerklæring. De Jongh måtte innrømme at han dopet seg som TVM og Rabobank-rytter. Dermed var perioden som leder i Sky over for hans del.

- Jeg har brukt EPO noen få ganger. Jeg var ung, fikk sjansen og det var veldig vanskelig å si nei, sier De Jongh i en uttalelse som er gjengitt av blant annet The Telegraaf.

- Det er veldig vanskelig å snakke om dette, men jeg ønsker å fortelle sannheten om erfaringen min med doping. Jeg er sjokkert over historiene og ryktene om organiserte dopingprogrammer, fordi jeg aldri la merke til det selv, fortsetter han.

Samme lag som Kjærgaard
De Jongh syklet for belgiske TVM fra 1995 og 1999. Også Steffen Kjærgaard (1995-1997) og Dag Otto Lauritzen (1993-1994) har syklet for laget.

I 1998 var laget involvert i en stor dopingskandale da en lagbil lastet med blant annet EPO ble stanset av franske tollere i nærheten av Reims. Saken endte med legen Adrei Mikhailov, treneren January Moor og manager Cees Priem ble idømt fengselsstraffer.

Den avgåtte Sky-sjefen innrømmer doping i TVM, men også i Rabobank i løpet av 2000-sesongen.

- Jeg gjorde det på egen hånd, og ingen tvang meg til det. Jeg visste selvsagt at det var galt og jeg ble skremt av risikoen jeg tok. Det er noe jeg alltid vil angre på. Jeg tok EPO ved noen få anledninger i perioden 1998-2000. Det var lett å få tak i, og jeg visste at det ikke lot seg avsløre. Det var ikke noe press fra laget mitt, ledelsen eller legene. Det var mitt eget valg, forteller han.

Vil fortsette i sykkelsporten
Han syklet for det nederlandske laget i fem sesonger, men hevder at han sluttet å dope seg.

- Jeg sluttet med det fordi jeg syntes det var galt og fordi det ikke var verdt risikoen. Ikke for min egen helse, ikke for familien min og ikke hvis jeg skulle bli tatt. Det var til tider tungt i årene som fulgte, men sykkelsporten ble gradvis bedre og jeg syklet rent. Jeg tror at whereabouts-systemet og de biologiske blodpassene bidro til det. Jeg har lyst til å fortsette innenfor sporten, og er sikker på at jeg kan bidra til at sykkelsporten går en lys framtid i møte, avslutter han.

Også Bobby Julich har forlatt sykkelsporten på grunn av sin dopingbakgrunn. Sean Yates har også sluttet, men laget hevder avgjørelsen skyldes «helsemessige årsaker».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere