*Nettavisen* Sport.

Her er Snåsa-gutten

Lorents Ola Aasvold Plussbank Cervélo før start i Ringerike GP Foto: Sigurd Bjerke (procycling.no)

Lorents Ola Aasvold (22) har opplevd en mirakuløs utvikling på sykkelkarrieren sin.

30.05.11 12:26

Til tross for at han begynte å satse på sykkel i relativt voksen alder, er Lorents Ola Aasvold allerede en av Norges beste syklister. Men at trønderen i det hele tatt begynte å satse på sykkel var rimelig tilfeldig.

- Faren min syklet en del og da hang jeg meg med på noen turer. Jeg syntes det var artig og da jeg flyttet til Trondheim (fra Snåsa, red.anm.) fikk jeg kontakt med noen folk i sykkelklubben TVK, kan Aasvold fortelle.

Slik var det sykkelkarrieren startet i 2008. Resultatene kom overraskende fort i en idrett det gjerne tar mange år å bli virkelig god i. Allerede i 2009 kom han inn i norsk sykkelsport som en komet. I det første Norgescup-rittet det året, som ble arrangert over tre dager i Grenland, vant han den andre dagen og ble nummer to sammenlagt.

Ønsket av flere lag
Gutten fra Snåsa viste raskt at dette var langt mer enn et blaff. Takket være stabilt god kjøring gjennom hele året, vant han til slutt NC sammenlagt. Den prestasjonen gjentok han i 2010, etter blant annet å ha knust resten av norgeseliten i de gamle VM-løypene i hovedstaden, under Oslo Sykkelfestival. Aasvold var ønsket av flere lag, men valget falt på det sørlandsbaserte laget Plussbank Cervélo.

- De hadde vist interesse allerede før 2010-sesongen, men da var de et helt nyoppstartet lag.

- Før årets sesong kom Atle Kvålsvoll (Thor Hushovds personlige trener, red. anm.) inn i den sportslige ledelsen, og han tilbød seg å ta over treneransvaret for meg. Etter å ha sett hvordan laget kjørte i 2010, og det faktum at andre ryttere med base i Trondheim signerte for laget, sørget for at det til slutt ble et lett valg.

Avbrekk fra reisingen
Lorents Ola Aasvold har i år for første gang hatt et rittprogram som stort sett inneholder løp i utlandet. Men han ser veldig fram til å konkurrere på hjemmebane, i et så stort ritt som Tour of Norway er.

- Sammen med NM er dette det største hjemlige rittet, og det er viktig for laget og sponsorene at vi viser oss godt fram her. Derfor er dette rittet et av mine mål for sesongen. Jeg satser på å være i best mulig form under Tour of Norway, konstaterer han.

Glava Tour of Norway arrangeres fra 1.-5. juni. Første etappe går fra Tønsberg til Larvik!

Aasvold vil garantert få en viktig rolle i laget under Glava Tour of Norway, og skal vi tro trønderen, så er det et offensivt Plussbank Cervélo som kommer til å vise seg fram i løpet av det norske etapperittet.

- Det som kjennetegner laget er at vi er offensive og ønsker å vise oss fram. Vi har ryttere som heller kjører på seg hammeren enn å sitte avventende og rolig i feltet, forklarer Aasvold.

- I Tour of Norway har vi to-tre ryttere som kan kjempe om topplasseringer i sammendraget, og mange som kan gjøre veldig gode etapper.

Vil vise seg fram hjemme
Det var gjennom offensiv kjøring laget i fjor hadde suksess under Ringerike GP, som da var det hardeste etapperittet i Norge. Øystein Stake Laengen sikret seg spurttrøyen etter å ha vært offensiv på flere etapper. I det samme rittet kjørte Aasvold inn til en 32. plass sammenlagt. I år satser den klatresterke rytteren på å gjøre det bedre.

- Personlig satser jeg på å vise at jeg har tatt nye steg fra i fjor.

I år var Ringerike GP gjort om til et endagsritt, og sammen med GP Norefjell har de vært de to hardeste norske rittene så langt i år. Resultatlisten fra disse rittene bør derfor fungere som en fin pekepinn på hvem som kan hevde seg i Tour of Norway. Begge dagene satt Aasvold, sammen med sin lagkamerat Bjørn Tore Hoem, med i fremste gruppe da kampen om seirene ble avgjort.

- Jeg synes samarbeidet med Bjørn Tore Hoem fungerer veldig godt. Vi er på mange måter veldig like ryttertyper, men på den andre siden er vi også litt ulike. Hoem har litt mer «punch» enn meg.

- Hele laget er velvillige til å ofre seg for hverandre, så jeg er sikker på at vi skal klare å spille hverandre gode.

Møter lageieren neste gang?
Årets Tour of Norway kan være starten på noe stort. Arrangørene har allerede snakket høyt om planene og ambisjonene om å få oppgradert rittet allerede neste år, slik at de kan invitere flere av de største profflagene i sykkelverdenen. For Aasvold og de andre rytterne i Plussbank Cervélo kan det bety at de får konkurrere mot sin egen lageier, Thor Hushovd.

- Om nivået i Norge er høyt nok til at vi kan hevde oss mot slik motstand er litt vanskelig å si, men når de norske kontinentallagene klarer seg såpass bra ute i Europa, så tror jeg det skal gå bra.

- Sykkelsporten har blitt så stor i Norge nå at det er på tide med et så stort proffløp. Norge er ikke dårligere enn andre land til å arrangere sykkelritt, og skal norsk sykkelsport fortsette utviklingen er det viktig med sånne ritt. Derfor håper jeg arrangørene fortsetter det gode arbeidet, avslutter Plussbank Cervélo-rytteren.

Denne saken har også blitt publisert i Glava Tour of Norways rittavis som er distribuert til husstandene i rittets nedslagsfelt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.