RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Stabæks gullgutter

Foto: Marius Vik, Nettavisen
Sist oppdatert:
Festene var fuktige, men hvor i alle dager har de gjort av medaljene?

NADDERUD (Nettavisen): Det skal mye til for at Stabæk roter bort gullet i årets Tippeliga. Med seier mot HamKam på lørdag, samt tap for Fredrikstad (mot Lillestrøm) og Tromsø (mot Viking), kan seriegullet i realiteten bli innkassert allerede denne helga. Det vil i så fall være første gangen at seriegullet har gått til Stabæk, men seks av spillerne har faktisk vært med på å vinne seriegullet før:

Mike Kjølø (AIK, 1998), Pontus Farnerud (Monaco 1999/2000), Veigar Páll Gunnarsson (KR Reykjavik 2002 og 2003), Jon Inge Høiland (Malmö FF 2004), Pálmi Rafn Pálmason (Valur 2007) og Niklas Sandberg Cluj 2007/08.

Følg Stabæk-HamKam direkte fra kl. 19!

Alle har de sine historier og fortelle, men gullmedaljene har ikke akkurat fått noen hedersplass i stua.

Mike Kjølø var den første som vant seriegull av de spillerne som er i Stabæk i dag. Det skjedde med svenske AIK i 1998, men midtstopperen måtte lete for å finne gullmedaljen.

- Den lå nedi en skuff i kjelleren, forteller Stabæk-kapteinen.

- Men måten vi vant gullet på, gjør at dette er den største enkelthendelsen jeg har vært med på innenfor fotball.

- Elektrisk
Kjølø hadde flyttet østover fra Skeid, og var fast inventar på det svenske topplaget. Før den siste serierunden ledet Helsingborg serien, og alle trodde Åge Hareides mannskap hadde en sikker trepoenger mot Häcken. Men Helsingborg snublet, AIK vant, og tok med det seriegullet.

- Stemningen var helt elektrisk da vi tok ledelsen i andreomgang, samtidig som Helsingborg lå under. Den siste halvtimen var helt utrolig, minnes Kjølø.

- Store AIK er jo litt sultefôret på suksess, og det ble festet i X antall dager etterpå. En av klubbens største profiler sa bare at «vi sees om fjorten dager», så seriemesterskapet ble skikkelig feiret, gliser 36-åringen.

Vant med Riise
Pontus Farnerud var nestemann som huket inn et seriegull – sammen med John Arne Riise i Monaco i 1999/2000.

- Jeg var bare 19 år den gangen, erindrer den tøffe midtbanespilleren.

- Vi hadde en overlegen vår, og sikret vel seriegullet allerede i april. Det morsomme var at jeg bidro med en assist i kampen mot Nancy.

Måtte betale seiersfesten
Deretter ble det fest – av den kongelige sorten.

- Champagnen fløt, og vi var i middag hos prinsen i Monaco, noe som var veldig morsomt.

- Senere på kvelden havnet vi på en nattklubb, hvor det ble feiret videre. Jeg var en av de siste som dro hjem, så jeg endte opp med en av regningene, og den var ganske stiv for meg da. Men vi fikk jo en klekkelig bonus for å ha vunnet seriemesterskapet, så det gikk jo greit, humrer svensken.

Medaljen har han dog gjemt unna.

- Jeg tror den er hjemme hos mine foreldre i Sverige. Jeg synes egentlig det er større å være med å vinne noe slikt, enn å spare på medaljene, forteller midtbanespilleren.

Fikk pokalen med helikopter
Veigar Páll Gunnarsson var nestemann ut. Islendingen tok to seriemesterskap i begynnelsen av årtusenet med det islandske storlaget KR.

- I 2003 vant vi ganske suverent, men i 2002 var det spennende. Vi hadde bare blitt nummer åtte sesongen før, og det så dårlig ut før den siste serierunden. Konkurrenten vår (Fylkir) ledet før den siste serierunden, mens vi spilte på en bortgjemt bane med dårlig vær, hvor både (Branns) Kristján Örn Sigurdsson og jeg satt på tribunen på grunn av suspensjoner.

- Men Fylkir lå plutselig under både 2-0 og 3-0, og dermed så ble trofeet fraktet i helikopter over til oss, som vant 5-0. Jeg fikk gåsehud, og etterpå ble det festet enormt, sier den islandske landslagsspissen med et lurt glis.

- Og medaljen?

- Jeg tror den er hjemme hos min mor ...

Helt og fanklubb i Sverige
Medaljen til Jon Inge Høiland ligger ikke hos mor, men på et lager – sammen med resten av flyttelasset fra Sverige som ennå ikke er pakket ut. Men det var og i Sverige at den anvendelige forsvarsspilleren tok hjem sitt seriemesterskap – en kamp som gjorde at han fortsatt har en enormt høy stjerne på den svenske sørvestkysten.

- Det var faktisk veldig mange Malmö FF-supportere som kontaktet meg i tida etter at jeg flyttet til Stabæk, og jeg hadde faktisk også en egen fanklubb der nede.

Mye av grunnen stammer fra 2004-sesongen, hvor han scoret sitt viktigste mål i karrieren. I den siste serierunden måtte de blåkledte vinne, men Niklas Skoog brente Malmös sjanse fra straffemerket.

På returen dukket imidlertid Jon Inge Høiland opp – og sikret seriemesterskapet.

- Vi tømte Malmö for champagne den kvelden, smiler Stabæk-spilleren.

- Etterpå var det vel rundt 200.000 mennesker som så paraden vår i byen.

- Husker ikke festen...
Fullt så mange var det nok ikke som feiret Pálmi Rafn Pálmason da han vant fjorårets seriemesterskap med Valur på Island, men omstendighetene var i alle fall hyggelige nok.

- Vi var på andreplass da før den nest siste serierunden. Da spilte vi borte mot serieleder Hafnarfjarðar - og vant 2-0. Dermed ville vi ble seriemestere med seier i den siste seriekampen vår, noe vi også klarte.

Det var første gang på 20 år at Hafnarfjarðar hadde huket inn seriemesterskapet, noe som også ble behørig feiret.

- Vi festet skikkelig etterpå, men jeg husker ingen ting av feiringen, sier Pálmason med et megetsigende blikk.

Firedagers gullfest
Medaljen har han latt ligge igjen hjemme hos sin familie på Island, hvor målet en gang er å få et eget troférom. Det rekker kanskje ikke Niklas Sandberg som har rukket å bli 30 år, men også han håper å få sin andre gullmedalje (i serien) på et år.

- Jeg vant serien med CFR Cluj i fjor. Vi ledet nesten hele sesongen, men så kom Steaua Bucuresti, som vel vant ti kamper på rad. Tre runder før slutt var de et poeng før oss, men vi sikret ligatittelen i den siste serierunden, minnes Stabæk-stopperen.

Det var første gang på nesten 20 år at tittelen havnet utenfor Bucurestis gater.

- Deretter ble det en fest som varte i fire dager. Champagnen fløt fritt, minnes Sandberg - så får man bare se om den vil gjøre det samme når Stabæk i nær fremtid sikrer sitt gull.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere