Her er Tour de France-favorittene

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

To alpegiganter peker ut årets vinner.

Den hundrede utgaven av verdens største sykkelritt ser ut til å bli en verdig hyllest til alt vi elsker ved Tour de France.

Med en korsikansk forrett, den rittdefinerende Mont Ventoux og to klatringer opp legendariske Alpe d’Huez ser dette ut til å bli en skikkelig godbit.

For første gang siden 1966 skal den første gule trøyen deles ut etter en flat åpningsetappe. De to neste etappene går derimot over Korsikas mer kuperte landskap og kan potensielt skape større avstander i sammendraget enn vanlig så tidlig i rittet.

Tour de France 2013 består sju flate og fem kuperte etapper, i tillegg til to individuelle tempoetapper, én lagtempo og seks fjelletapper – hvorav fire har målgang i høyden.

Lange skygger
Dette er første gang toursirkuset besøker Korsika, men man må se lengre enn den nasjonalistiske Middelhavsøya skal årets store tema identifiseres.

Hvis 2010 gjorde stas på klassikeren Col du Tourmalet og 2011 understreket Galibiers majestetiske mektighet, vil sommerens jubileumstour stort sett handle om to fryktinngytende kjemper.

Som to ruvende troll kaster Mont Ventoux og Alpe d’Huez lange skygger over alle andre etappene på årets løypekart. Med sitt ekstraordinære landskap, og de oppglødde folkemengdene som omgir det, transformeres Le Tour fra en endimensjonal styrkeprøve, til en helt unik begivenhet man ikke finner noe annet sted.

Alpe d’Huez (13.8 kilometer à 8.1 prosent) er 21 hårnålsvinger med fargerik folkefest og illustrerer tourens egenart på best mulig vis. Denne gangen skal alpegiganten bestiges to ganger på den 18. etappen, og da spørs det hvor mange nederlendere som faktisk er ved bevissthet når rytterne kommer opp for andre gang.

Mens bruken av Alpe d’Huez har eskalert de siste tiårene, har arrangøren av Tour de France alltid hatt et ambivalent forhold til Mont Ventoux (20.8 kilometer à 7.5 prosent). Bare 13 ganger har tourfeltet besøkt månelandskapet i Provence siden stigningen ble introdusert i 1951. I år er det nakne fjellet penslet inn i den lengste etappen på selveste Bastille-dagen, 14. juli.

En tour for Alpespesialisten
Legendestatus til tross, Alpe d’Huez og Mont Ventoux har bare figurert i en og samme tour ved tre tidligere anledninger: 1952, 1987 og 1994.

I 1952 og 1994 ble Ventoux ikke brukt som målgang, mens i 1987 var stigningen arena for en bakketempo. 2013 blir derfor første gang rytterne skal kjøre de to stigningene som rene fellesstarter med målgang på toppen.

Favorittene:

5 stjerner:

Chris Froome, 28 år (Team Sky):
Med seier i Tour of Oman, Critérium International, Tour du Romandie og Critérium du Dauphiné har Chris Froome kjørt som en potensiell Tour de France-vinner gjennom hele sesongen.

Og med Bradley Wiggins ute av bildet er det ikke mye som kan hindre «den hvite kenyaneren» å ikle seg gul trøye i Paris. Mannen kan både klatre og kjøre gnistrende i kampen mot klokka. Det er heller ikke mye å utsette på laget hans. Mye tyder på ny britisk seier.

Alberto Contador, 32 år (Saxo-Tinkoff):
Basert på tidligere meritter er det ikke mange flere enn Alberto Contador som kan gi Chris Froome kamp helt til døren i årets Tour de France, selv om årets resultater antyder at han fortsatt er et stykke unna nivået til sin britiske rival.

Contador har gode hjelpere rundt seg i from av Michael Rogers og Roman Kreuziger, men Saxo-Tinkoff ser mer ut som en sammensetning av gode individer enn et velfungerende kollektiv à la Sky.

Spanjolen sikret seg Vuelta-tittelen i fjor med hjelp av et taktisk mesterstykke, men han var aldri overlegen som før. De avgjørende etappene til Mont Ventoux og Alpe d’Huez passer ham godt, men kanskje er tiden hans som Grand Tour-konge over?

4 stjerner:

Alejandro Valverde, 32 år (Movistar)
Hadde en fin oppvisning i fjorårets Vuelta a España, men Alejandro Valverde har aldri fått det til å klaffe helt i Tour de France. Han har sin sjetteplass fra 2007 som beste plassering. Nå er han mer rutinert og åpenbart godt uthvilt etter sin dopingutestengelse. Movistar-laget ser veldig sterkt ut. Kanskje er (både) Rui Costa og/eller Nairo Quintana sterkere enn sin spanske kaptein? Sistnevnte vant Baskerland rundt og kan få sin mulighet til å hente den hvite ungdomdstrøyen.

Cadel Evans, 36 år (BMC)
En aspirerende løytnant kan skape hodebry også for Cadel Evans, den populære vinneren fra 2011. Evans er i utgangspunktet BMC-lagets kaptein, men den aldrende australieren kan fort bli forbipassert av Tejay van Garderen. Slik han ble i fjor.

Evans kjørte en solid Giro d’Italia helt frem til bakketempoen til Polsa, hvor 36-åringen viste store svakhetstegn. Spørsmålet er om Evans har fått hvilt seg skikkelig siden «corsa rosa». Hvis ikke har BMC en finfin plan-B (se Tejay van Garderen).

Ryder Hesjedal, 32 år (Garmin-Sharp)
En luftveisinfeksjon sendte han hjem før tiden i Giro d’Italia forrige måned, men Ryder Hesjedal bør ha hatt tid nok til å restituere seg før lørdagens tourstart.

Canadieren kan bare vise til en beskjeden sjuendeplass som beste plassering i sammendraget, men hans intelligente og godt planlagte Giro d’Italia-triumf fra 2012 gjør at han fortjener fire stjerner på denne listen. Mannen som alltid er veldig sterk i siste, avgjørende uke er en av de heteste outsiderne til pallen.

Richie Porte, 28 år(Team Sky):
Den vesle australieren Richie Porte er ikke bare Chris Froomes lojale løytnant. Han er også årets vinner av Paris-Nice. Michael Rogers har forlatt Team Sky til fordel for Contadors Saxo-Tinkoff. Det betyr mer ansvar for Porte i fjellene. Han har ingen plasseringer blant de ti beste i touren fra før, men solid tempokjøring kan fort hjelpe ham til en plass på pallen.

3 stjerner:

Tejay van Garderen, 24 år (BMC)
I fjor kom han til touren uten forventningspress og kapret en overraskende femteplass. I år forventer alle at Tejay van Garderen skal prestere og da kan det fort bli en skuffende 15. plass.

Nå er han USAs neste superstjerne og må skynde seg å prestere før Andy Talansky overtar den rollen. BMCs kommende Tour-kaptein vant Tour of California sammenlagt, men Tour de France er noe helt annet.

Joaquim Rodríguez, 34 år (Katjusja)
Den eksplosive klatreren har forbedret seg mye som grand tour-rytter de siste to sesongene. Men det er først og fremst i Vuelta a España og Giro d’Italia.

Tour de France er som regel et mer balansert ritt hvor «Puritos» svake tempokjøring fort kan koste ham en plass på pallen. Ingen bonussekunder betyr at katalaneren må angripe før det sedvanlige 1.5 kilometers merket. Bør være fornøyd med topp fem.

Jurgen van den Broeck, 30 år (Lotto-Belisol)
En mer anonym vårsesong enn vanlig fra den hengslete belgieren. Laget vil ha mye fokus på André Greipel som åpenbart er i godt slag og har øye for etappeseire. Med Jelle Vanendert borte på grunn av skade ser det ikke så altfor lyst ut for van den Broeck som har to fjerdeplasser å vise til sammenlagt fra tidligere.

2 stjerner:

Pierre Rolland, 26 år (Europcar)
En gnistrende klatrer med hele Frankrike i ryggen. Eller var det på skuldrene? Fikk dessverre en turbulent inngang til årets tour da han «strøk» på en helsetest – hvilket satte i gang en spiral av mistenksomhet. Får Pierre Rolland skikk på kortisolnivået sitt er han en kandidat for en etappeseier på enten Mont Ventoux eller Alpe d’Huez, hvor han vant i 2011.

Thibaut Pinot, 23 år (FDJ.fr)
I likhet med landsmann Rolland vil Thibaut Pinot slite i tempoøvelsen, men lyse opp i fjellene. I fjor ble han den yngste til å beslaglegge en topp ti plassering i Tour de France på 65 år. Nå stilles det store forventinger til den talentfulle FDJ-rytteren.

Andy Schleck, 28 år (RadioShack-Leopard)
Svært lite har stemt for Andy Schleck det siste året og derfor nevnes han i det perifere på denne listen av favoritter. Etter å ha klatret med de beste i perioder på Albulapass under Tour de Suisse mener lagledelsen han fortjener kapteinsrollen. Svikter Schleck på nytt har RadioShack alltid en anonym niendeplass fra Haimar Zubeldia å falle tilbake på.

1 stjerne:
Bauke Mollema, 26 år (Team Belkin)
Jakob Fuglsang, 28 år (Astana)
Igor Anton, 30 år (Euskaltel-Euskadi)
Thomas De Gendt, 26 år (Vacansoleil-DCM)
Andrew Talansky (Garmin-Sharp)
Daniel Navarro (Cofidis)
Damiano Cunego (Lampre)
Rein Taaramäe (Cofidis)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.