RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
DOBBELT NORSK: Thor Hushovd kunne juble, Edvald Boasson Hagen fortvilte. Men for en sykkelopplevelse Norges to største stjerner ga oss i Gap!
DOBBELT NORSK: Thor Hushovd kunne juble, Edvald Boasson Hagen fortvilte. Men for en sykkelopplevelse Norges to største stjerner ga oss i Gap! Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Her er Tour de France-ruten

Sist oppdatert:
Avslørte arrangøren alt ved en feiltakelse? Svaret får du her!

Tirsdag kunne ASO (arrangøren av Tour de France) endelig offentliggjøre neste års rute. Det var i forkant knyttet spenning til om det var neste års rute som ved en feiltakelse ble offentliggjort via letour.fr i forrige uke.

- Klokken er 12 og vi skal presentere løypen. En løype som vi var de første til å lansere eksklusivt for hele verden i forrige uke. Vi ønsket å gi dere litt forhåndsreklame, la oss si det på den måten. Men vi avslørte ikke alt, sa toursjefen Christian Prudhomme med et glimt i øyet under presentasjonen.

Det var altså en glipp det som skjedde, og det var den aktuelle løypen som ble liggende ute på nettet i en kort periode.

20 prosents stigning
Som Prudhomme hintet til innledningsvis, skulle de fremmøtte i Paris få ta del i eksklusive detaljer om de forskjellige etappene. Og ASO hadde faktisk et par nyvinninger de dro opp av hatten.

For eksempel har de lagt inn en avslutning som holder 20 prosent opp mot vintersportsstedet La Plance des Belles Filles på den 7. etappen.

- Det har vi ikke sett siden TV 2 startet med Tour de France-sendinger i 2003, fortalte Johan Kaggestad i TV 2 Sportens LIVE-sending.

Tour de France-direktøren var også oppglødd med tanke på denne etappen. Den 5,9 kilometer lange klatringer har et snitt på 8,5 prosent, men ASO har lagt inn en ekstra knekker som tar pusten fra de fleste rytterne mot slutten.

- Så fort veiene er klare, vil vi legge til 270 meter helt til slutt. 60 av disse vil foregå med en stigning på 20,2 prosent, fortalte Prudhomme.

I tillegg møter rytterne tøffe Col du Gran Colombier i løpet av den 194 kilometer lange etappen mellom Mâcon og Bellegarde-sur-Valserine. Dette fjellet har Tour de France aldri svippet innom. Det stiger 7,1 prosent i snitt med passasjer som holder 12 prosent.

Rytterne møter også den beryktede Mur de Peguere (etappe 14 mellom Limoux og Foix) som byr på partier med 18 prosent. Dette gjør at 2012-versjonen av rittet nok blir hardere enn mange først hadde antatt:

- Jeg holder Alberto Contador som den store favoritten, uttalte Mads Kaggestad i etterkant av presentasjonen.

Passer temporytterne
Samtidig inneholder den dobbelt så mange tempokilometer som fjorårsversjonen. I tillegg foregår de totalt 96 tempokilometerne mann mot mann. Det profitterer ikke bare Contador på, men også ryttere som Cadel Evans og Bradley Wiggins.

Rytterne skal innom både Alpene og Pyreneene og Prudhomme avslørte at Col du Tourmalet er blant fjellene som venter på den 16. etappen. Under dronningetappen i Pyreneene skal rytterne også innom Col du Aubisque, Col d'Aspin og Peyresourde.

- Løypa er lagt opp slik at klatrerne er nødt til å sprenge feltet for å ta sekunder på tempospesialistene, fortalte Prudhomme.

Ekspertene strides likevel om neste års rute er spesialtilpasset med tanke på sommer-OL i London som starter seks dager etter rittet.

- De vil gjerne ha med de store stjernene gjennom hele rittet, og gjerne Mark Cavendish, påpeker Mads Kaggestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DEN STORE FAVORITTEN? Alberto Contador får både tøffe fjell og lange tempoetapper å bryne seg på neste sommer. Det bør passe spanjolen fint.
DEN STORE FAVORITTEN? Alberto Contador får både tøffe fjell og lange tempoetapper å bryne seg på neste sommer. Det bør passe spanjolen fint.

Totalt er det ni flate etapper, fire medium klatreetapper (inkludert en toppavslutning), fem fjelletapper (inkludert toppavslutning på Alpine La Toussuire og Peyragudes). Ruten inneholder dessuten prolog og to individuelle tempoetapper.

Rytterne skal passere 25 kategoriserte stigninger på veien mellom Liège og Paris.

Her finner du arrangørens eget kart over ruten!

Her er 2012-ruten etappe for etappe:
P. (prolog) Lør 30. juni: Liège > Liège, 6.1 kilometer
1. (flat) Søn 1. juli: Liège > Seraing, 198 km
2. (flat) 2. juli Visé > Tournai, 207 km
3. (medium) Tirs 3. juli: Orchies > Boulogne-sur-Mer, 197 km
4. (flat) Ons 4. juli: Abbeville > Rouen, 214 km
5. (flat) Tors 5. juli: Rouen > Saint-Quentin,197 km
6. (flat) Fre 6. juli: Épernay > Metz, 210 km
7. (medium) Lør 7. juli: Tomblaine > La Planche des Belles Filles, 199 km *
8. (medium) Søn 8. juli: Belfort > Porrentruy, 154 km
9. (tempo) Man 9. juliArc-et-Senans > Besançon, 38 km
--- Hviledag Tirs 10. juli ---
10. (flat) Ons 11. juli: Mâcon > Bellegarde-sur-Valserine, 194 km
11. (fjell) Tors 12. juli: Albertville > La Toussuire, 140 km *
12. (fjell) Fre 13. juli: Saint-Jean-de-Maurienne > Annonay, 220 km
13. (medium) Lø 14. juli: St-Paul-Trois-Châteaux > Le Cap d’Agde, 215 km
14. (flat) Søn 15. juli: Limoux > Foix, 192 km
15 (flat) Man 16. juli: Samatan > Pau, 160 km
--- Hviledag Tirs 17. juli ---
16. (fjell) Ons 18. juli: Pau > Bagnères-de-Luchon, 197 km
17. (fjell) Tors 19. juli: Bagnères-de-Luchon > Peyragudes, 144 km *
18. (flat) Fre 20. juli: Blagnac > Brive-la-Gaillarde, 215 km
19. (tempo) Lør 21. juli: Bonneval > Chartres, 52 km
20 (flat) Søn 22. juli: Rambouillet > Paris Champs-Élysées, 130 km
Totalt: 3,479 km

* = toppavslutninger

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere