*Nettavisen* Sport.

Her er TV 2s nye TV-fjes

Foto: Andreas Solaro / Afp Photo

Martin Johnsrud Sundby gjør som Petter Northug.

I vinter kunne vi følge Norges største langrennsikon, Petter Northug, i en dokumentar på TV2. Sirkus Northug ble sendt over sju episoder, og hadde på det meste 600.000 seere.

En av kontroversene i forbindelse med TV-serien, var at en av Northugs daværende landslagskollegaer, Martin Johnsrud Sundby, nektet å være medvirkende til programmet, og var skeptisk til hele prosjektet.

- Jeg har valgt å si nei til å medvirke i dokumentaren. Jeg er selvsagt med på noen bilder, men jeg blir ikke intervjuet. Jeg var skeptisk til hele prosjektet, sa han i oktober i fjor, før serien kom på skjermen.

Skepsisen har imidlertid forsvunnet, og nå får Johnsrud Sundby sin egen dokumentar på TV2.

- Vi har ikke kommet så langt, men jeg tror det blir gøy. De skal følge meg fram mot OL. Det blir et program på en time og skal vises i forbindelse med OL, forteller 29-åringen til Nettavisen.

- Vi er i gang med opptakene, og vil vise fram både idrettsutøveren og mennesket Martin. Han er en utrolig dyktig utøver, med potensial for å ta gull i OL, samtidig som han er en fin og spennende person, sier TV2-reporteren som har ansvaret for dokumentaren, Klaus Holthe.

Nybakt pappa
Johnsrud Sundby gikk inn til sølv på 30-kilometeren under VM i vinter, men på grunn av sykdom måtte han dra hjem fra Val di Fiemme tidligere enn planlagt.

- Jeg håpet hele tiden på et mirakel som skulle gjøre meg frisk, slik at jeg kunne få med meg femmila og stafetten, men jeg innså at det gikk til helvette, og var skikkelig deppa den dagen jeg dro hjem. Selv om jeg fikk en medalje, følte jeg at det var et mislykket VM, forteller han til Nettavisen.

Nå er alt fokus rettet mot vinterens olympiske leker. Og kanskje Tour de Ski.

- 15-kilometer i OL er hovedmålet mitt, men jeg tror også at jeg skal gå Tour de Ski. Jeg begynner å bli en relativt god allrounder, og har lyst til å prøve meg. Hvis det viser seg at jeg ikke har nubbesjans på en god sammenlagtplassering, hopper jeg bare av.

Innen Tour de Ski-tid vil dokumentaren trolig være ferdiglaget, og det er først og fremst oppkjøringen til sesongen som vil være i fokus. Dermed får seerne trolig også møte Johnsrud Sundbys sønn, som ble født i januar.

- Det blir mye vanskeligere å dra på samlinger nå. Dette blir i tillegg kanskje det verste året, ettersom det er OL i høyden, og det kreves ekstremt mye forberedelser. Jeg har heldigvis fått til en ordning der familien skal være med ganske mye på tur. Jeg slipper å være borte fram dem i flere måneder i sommer og høst, og får heller ta belastningen det blir når sesongen begynner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Simen Lønning / Mediehuset Nettavisen

Kommer flere dokumentarer
TV2 har som kjent overtatt rettighetene til å vise OL, og det er på denne kanalen vi får se de norske oppturene og nedturene i Sotsji i februar.

I den forbindelse satses det stort, og kanalen har et fullspekket program i oppkjøringen til sine første olympiske leker.

Prosjektleder for OL i TV2, Christine Espeland, sier til Nettavisen at de vil involvere alle avdelingene i kanalen - sport, nyheter og underholdning.

Sporten har allerede i år satset stort, med VM-studio og Afterski i forbindelse med verdensmesterskapene i skiskyting, alpint, nordiske grener, og skøyter. Sirkus Northug underholdningsavdelingens første bidrag. I vinter kan vi glede oss til flere dokumentarer og underholdningsinnslag.

- Camp Senkveld vil dreie seg om OL-utøvere allerede fra oktober, sier Espeland til Nettavisen.

Kanalen vil imidlertid ikke avsløre overfor Nettavisen hvilke andre utøvere det skal lages dokumentarer om.

- Vi er i gang med mange forskjellige konsepter, og kan bekrefte at vi lager flere dokumentarer, men jeg vil ikke avsløre hvem disse er om, sier Holthe.

(Saken fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bjorn Erik Larsen

- Skal ikke gå glipp av noe
Under selve lekene planlegges det å ha sendinger fra OL konstant fra 06.00 til 21.00 hver dag. Det er et minstekrav fra IOC at 100 timer skal sendes på åpen kanal, så seerne kan være trygge på at det vil være i underkant av seks timer OL på betalingsfrie kanaler hver dag.

- Hovedkanalen TV2 vil vise det som til enhver tid er mest interessant for nordmenn. TV2 Sport og Zebra blir også fullprogrammert med OL. Vår ambisjon er å tilrettelegge alt som produseres i Sotsji på våre ulike kanaler og plattformer - med full valgfrihet.

Espeland forsikrer også om at de ikke vil la reklamepauser ødelegge.

- Det viktigste er å sørge for at seerne ikke skal føle at de går glipp av noe. Det handler først og fremst om å ta hensyn til utviklingen og pausene i alle grener og la det sportslige avgjøre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.