Fredag sparkes Bundesliga-sesongen i gang, og det går mot en meget spennende sesong sett med norske øyne.

Etter at Freiburg hentet Vegar Eggen Hedenstad fra Stabæk, og Eintracht Frankfurt kjøpte landslagsstopperen Vadim Demidov fra Real Sociedad, er Norge representert med seks spillere på øverste nivå i Tyskland.

Forrige sesong var det Borussia Dortmund som gikk helt til topps for andre året på rad, mens giganten Bayern München måtte ta til takke med sølvmedalje.

Etter så vidt å ha berget plassen året før, imponerte Borussia Mönchengladbach og Håvard Nordteit stort forrige sesong og knep den viktig fjerdeplassen, som gir muligheten for Champions League-spill.

Før årets sesong sparkes i gang har vi tatt temperaturen på Bundesliga og slått av en prat med de norske spillerne i ligaen.

Demidov: - Mer proft i Tyskland
Vadim Demidov valgte å forlate vakre San Sebastian for å fortsette karrieren i Bundesliga. Delvis på grunn av at han var inne i sitt siste kontraktsår, men også fordi han ønsker å være med på oppturen den tyske klubbfotballen opplever.

- Fotballen blir bare bedre og bedre her, og det er stort sett fullsatt på hver eneste kamp. Det er rett og slett noe jeg vil være en del av - et skritt i riktig retning, sier Demidov til Nettavisen.

Han innrømmer at det er en viss forskjell på treningsarbeidet som foregår i Frankfurt i forhold til det han er vant med fra Sociedad.

- I Spania var det mer trening med ball. Her er det mer fysisk og litt mer profesjonelt. Det er et ungt lag som holder høyt nivå, og jeg har blitt tatt godt imot her. Jeg gleder meg til å komme i gang.

Den tidligere Spania-proffen er klar på at det ikke blir enkelt å spille seg til fast plass i laget, men er fast bestemt på å vise hva han er god for.

- Jeg blir nødt til å kjempe for å spille meg inn på laget. Det er opp til meg å bevise at jeg er god nok til en plass i startelleveren.

Hedenstad: - Språket har bydd på utfordringer
Vegar Eggen Hedenstad tar fatt på sin første sesong som utenlandsproff etter overgangen fra Stabæk til Freiburg i sommer. Så langt trives elverumsgutten godt i sin nye klubb.

- Den første måneden har vært bra. Jeg trives bare bedre og bedre her. Byen er fin, været er deilig, klubben er super og menneskene i klubben er toppen, sier Hedenstad til Nettavisen.

21-åringen har et håp om at han er med når Freiburg møter Mainz til serieåpning på Mage Solar Stadion lørdag.

- Jeg håper og tror at jeg er i troppen i helga. Personlig handler egentlig alt om å bli kjent med klubben og spillestil i første omgang, og så skal jeg gjøre alt jeg kan for at jeg skal få spille. Det er jo derfor jeg er her.

Høyrebacken håper at han kan lære seg språket fortest mulig og innrømmer at han har møtt noen utfordringer ettersom tysken foreløpig ikke er helt stødig.

- Tysken kommer seg sakte, men sikkert. Jeg kunne ikke noe da jeg kom hit, så det har jo bydd på noen utfordringer, men jeg skjønner litt hvis folk snakker rolig.

Nordtveit: - Blir en tøff sesong
Håvard Nordtveit imponerte stort forrige sesong og endte til slutt på fjerdeplass. Landslagsspilleren tror imidlertid at det blir vanskeligere den kommende sesongen.

- Jeg tror sesongen blir veldig tøff. Det er alltid hardt etter en veldig god sesong, som den vi hadde i fjor. Men det skal bli spennende. Det er viktig at vi får flyt med en gang, og at vi ikke går på noen smeller i de første kampene.

Han legger likevel lista høyt når han snakker om målsetting for den kommende sesongen.

- Vi har ikke satt noe direkte mål, men vi har veldig lyst til å gå videre i cupen. I ligaen er vi fornøyd om vi klarer å komme oss innenfor topp fem.

Opp til de aller beste er det fortsatt et stykke igjen å gå for Nordtveit og co. Han er ikke i tvil om hvem som kommer til å kjempe om seriemesterskapet den kommende sesongen.

- Seriemesterskapet vil stå mellom Bayern München og Dortmund. Bayern slo Dortmund i supercupen nå, men jeg tror til syvende og sist at det blir Dortmund som tar seriegullet nok en gang.

Moa: - Det viktigste er å spille
Mohammed Abdellaoue har gjort seg bemerket i sommer, blant annet med et fantastisk mål i treningskampen mot Manchester United. Det er ingen tvil om at det er kamp om plassene i angrepsrekka til Hannover, men Moa er optimist med tanke på spilletid.

- Jeg har to år igjen av kontrakten min i Tyskland og trives veldig bra. Det ser ut som om jeg skal spille, og det er det viktigste for meg, sier Moa til Nettavisen.

Den tidligere Skeid- og Vålerenga-spissen tror laget hans kan så godt ifra seg også den kommende sesongen.

- Det kommer til å bli en knalltøff sesong som vanlig, med cup, serie og forhåpentligvis europaligaen. Så det kommer til å bli en morsom sesong hvor vi forhåpentligvis klarer å kjempe i øvre halvdel av tabellen. Jeg mener det er der vi hører hjemme.

Han er enig med Håvard Nordtveit om at det er to lag som kommer til å kjempe om tittelen også i år.

- Det kommer til å stå mellom Dortmund og Bayern München. Jeg tror Bayern München er veldig revansjesugne etter å ha tapt serien i fjor, så jeg holder en liten knapp på dem.

Hauger: - Formen er på topp
Henning Hauger har slitt med skader og lite spilletid etter sin overgang til Hannover, men nå er han lysten på å vise hva han er god for.

- Jeg har hatt en fin oppkjøring. Jeg har hatt veldig fokus på trening, og formen er egentlig på topp. Jeg føler at hvis jeg er 100 prosent i form, så er jeg mer enn god nok til å spille i Bundesliga, sier Hauger til Nettavisen.

Han tror ikke at grunnen til at han ikke har slått til for fullt er at han ikke taklet nivåforskjellen fra Tippeligaen til Bundesliga.

- Det går fortere i Bundesliga enn i Tippeligaen. Jeg tror ikke spillerne er så utrolig mye bedre, men alle holder jevnt over et høyere nivå.

Hauger håper at Hannover kan være med å kjempe helt opp i ryggen på de to store favorittene, Bayern München og Borussia Dortmund denne sesongen.

- Jeg tror det blir Bayern München og Dortmund som kommer til å kjempe om seieren i år også. Det blir spennende å se hvem som vinner. På plassene bak der blir det veldig jevnt med fem til seks lag som kommer til å kjempe om de plassene – inkludert oss.

Skjelbred: Får han sjansen i år?

Per Ciljan Skjelbred slet med å få spilletid i sin første sesong i Bundesliga etter overgangen fra Rosenborg til Hamburg i fjor.

I sommer har nordmannen startet flere av kampene i forsesongen, blant annet da Hamburg fikk besøk av selveste Barcelona på Imtech Arena.

Ciljan var også med fra start da Hamburg røk ut av den første runden i den tyske cupen mot 3.-divisjonslaget Karlsruhe på søndag.

Det blir med andre ord spennende å se om den tidligere Rosenborg-spilleren er en del av planene til hovedtrener Thorsten Fink når det nå braker løs.

HSV endte på en skuffende 15. plass forrige sesong, og som det eneste laget som aldri har rykket siden Bundesligaens start, forventer nok supporterne langt mer fra laget sitt denne sesongen.

Hamburg serieåpner mot Nürnberg lørdag kl. 15.30.

Per Ciljan Skjelbred har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

FAVORITTENE:

Bayern München
Det er liten tvil om at Bayern München og Borussia Dortmund er de store favorittene til å stikke av med seriegullet også denne sesongen.

I fjor var det Dortmund som dro det lengste strået av de to, da de tok sin andre seier på rad. Dortmund vant med 81 poeng, foran Bayern med 73 poeng.

Det hjalp nok heller ikke stort på humøret til Bayern München da de avsluttet sesongen med tap i mesterligafinalen mot Chelsea på hjemmebane.

Men i sommer har det skjedd endringer hos Bayern München. Etter to skuffende sesonger har sportsdirektør Christian Nerlinger måttet reise, og klubben har hentet inn Matthias Sammer som erstatter. Og skal vi tro ryktene, har Sammer allerede satt sitt preg på klubben med sin beinharde lederstil.

Det er likevel ikke bare utenfor banen det har skjedd endringer i klubben. «Die Roten» har også vært aktive på overgangsmarkedet denne sommeren.

Inn har blant annet midtstopper Dantes fra Borussia Mönchengladbach kommet. Det samme har stortalentet Xherdan Shaqiri fra Basel. Shaqiri var blant annet med å herje mot Manchester United i mesterligaen forrige sesong, og det er store forventninger til hva den unge midtbanespilleren kan få til på Allianz Arena.

På topp har Bayern også hentet inn forsterkninger som kan konkurrere med Mario Gomez om spissplassen.

Mario Mandzukic imponerte i sommerens EM for Kroatia og ble en av flere toppscorere i turneringen. Han er én av to nye spisser på Allianz Arena.

For også Claudio Pizarro skal være med å kjempe om en plass på topp denne sesongen. Peruaneren returnerer til Bayern München etter å ha spilt flere sesonger for Chelsea og Werder Bremen.

Nå gjenstår det å se om, Bayern München kan ta tilbake tittelen som Tysklands beste fotballag.

Borussia Dortmund
Det blir nemlig ingen lett oppgave, for Borussia Dortmund vil gjøre alt de kan for å ta sitt tredje seriegull på rad.

Dortmund har de siste årene bygget opp et solid ungt og underholdende lag. Og selv om laget mistet én av sine bedre spillere, Shinji Kagawa til Manchester United tidligere i sommer, har klubben allerede hentet inn en av forrige sesongs beste spillere, i Marco Reus fra Borussia Mönchengladbach som erstatter.

På topp stiller «Die Schwarzgelben» med fjorårets toppscorer Robert Lewandowski. Polakken scoret 22 ganger på 34 kamper forrige sesong, og det er ventet at han vil fortsette å herje denne sesongen. Likevel kan mye tyde på at dette fort kan bli Lewandowskis siste sesong i Dortmund, etter at han lenge har blitt koblet til en overgang til Premier League.

Som alternativ til polakken har Dortmund hentet inn den talentfulle Julian Schieber fra Stuttgart. Håpet er at Schieber vil fortsette utviklingen han har hatt for sin tidligere arbeidsgiver, og vil til slutt kunne erstatte polakken på topp.

Dortmund virker uansett å være godt nok rustet til å kjempe helt i toppen i enda en sesong.

Klokken 20.30 blåses sesongens første kamp i gang, når nettopp regjerende seriemester Dortmund får besøk av Werder Bremen.