*Nettavisen* Sport.

Her er VM-favorittene

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Sjekk hvilke ryttere procycling.no tror på foran nattens fellesstart i Australia.

02.10.10 20:37

Kikker man på vinnerne av verdensmesterskapet de siste drøye ti årene synes en ting klart:

Vinneren tenderer til å komme fra Spania eller Italia. Siden Oscar Freire vant sitt første verdensmesterskap i 1999 har Spania vunnet fire ganger, Italia fire, Belgia en, Australia en og miniputt Latvia har en seier.

Med tanke på at australske Cadel Evans vant i 2009, synes saken klar. Italia eller Spania vinner i 2010. Heldigvis er det ikke så enkelt, akkurat som at forsøkene i en rulett er uavhengige av hverandre, er også verdensmesterskapene på sykkel uavhengige av hverandre.

Hva kreves av en VM-vinner?
Etter at flere i lang tid har hevdet at løypa i Geelong skulle passe spurtsterke ryttere som hånd i hanske, har nå strømmen snudd en smule. De aller fleste synes å mene at løypa blir mer en hard nok, og at det fort kan blir en relativt liten gruppe som skal gjøre opp om seieren.

LIVE: Fra 01.00 følger du fellesstarten LIVE hos procycling.no!

Nå har vi riktignok sett et U23-ritt der 45 mann satt med inn, men vi trenger ikke gå lengre tilbake enn til Stuttgart i 2007 for å finne noe lignende. Den gangen satt det med 51 U23-ryttere helt til mål. Blant proffene satt det kun fem mann igjen ved målgang.

En god avslutning er aldri å forakte, enten i form av en god spurt eller å ha evnen til å kunne sette inn nådestøtet alene, kort tid før mål. Med tanke på at rytterne skal forsere to korte, men bratte bakker, må også klatreegenskapene være i orden. Og da spesielt å kunne forsere disse på en eksplosiv måte.

Distansen i VM er alltid lang, det hjelper ikke å ha de nevnte egenskapene, hvis du ikke står distansen. Dette kan også gjøre at antatt mindre eksplosive ryttere kan våkne litt til liv, ettersom rundene går.

Vær og vind kommer også til å spille en rolle. Det er vår i Australia, og mulighetene for ruskevær er helt klart til stede.

Belgisk storfavoritt
Når man stiller Philippe Gilbert opp mot egenskapene over, hersker det ingen tvil om at han er en komplett rytter. Han er kjøresterk, går godt i korte bratte bakker, han har en meget giftig avslutning og står distansen.

Gilbert har også et solid lag rundt seg, der det hersker liten tvil om hvem som er sjefen. Det skal dog nevnes at Belgia muligens kan lide under av ikke å ha noen klar løytnant.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Sterkest på papiret
Vi i procycling.no mener at Italia har det sterkeste laget på papiret. Miksen av Paolo Bettinis menn er meget god. Her finnes det flust av ryttere som vet de er hjelperyttere, og de har også flere kort å spille på i en eventuell finale.

Filippo Pozzato er nok den som er tiltenkt kapteinsrollen. Den italienske playboyen minner på mange måter litt om Gilbert, og ingen blir overrasket dersom «Pippo» tar medalje. Italia stiller også med et par outsidere, i Vicenzo Nibali og Giovanni Visconti. Og bare så det er nevnt, kapteinen på veien, Luca Paolini ble nummer tre i 2004.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Luk Beines

Kan Freire blir historisk?
Ingen har vunnet VM-fellesstarten fire ganger, Oscar Freire kan bli det første. Etter en meget sterk innledning på sesongen, med seier i blant annet Milan-San Remo, har det vært stille rundt 34-åringen. Han tråkket igjennom Tour de France og Vuelta España uten å gjøre mye ut av seg selv.

Det har vi sett før. Når Freire har hatt anonyme sesonger har det ofte resultert i VM-suksess.

Spania har også et meget godt lag, med den regjerende olympiske mester, Samuel Sanchez, og Luis Leon Sanchez som de fremste løytnantene. Spania har også en liten joker i Francisco Ventoso.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Hvem kan bli hjemmehelt?
Australia stiller selvsagt med et knallsterkt lag på hjemmebane. Cadel Evans vant i 2009, og vil på mange måter være et naturlig valg som kaptein, selv om løypa neppe passer han som hånd i hanske. Blir rittet hardt nok, vil han helt sikkert være med i kampen om edelt metall.

Allan Davis står distansen, han går godt i bakkene og har en meget god spurt. Vi tror at Davis er den på Australia som kan gjøre seg størst forhåpninger om jubel på hjemmebane. Simon Gerrans er også et godt kort.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Alessandro Trovati/AP

Hva kan du få til Matti?
I 2008 ”vant” Matti Breschel en fantastisk bronsemedalje i Varese. Nå er han på jakt etter flere medaljer. Matti har alt som skal til for å lykkes i VM. Laget han har rundt seg er også veldig bra, men Danmark har bare seks ryttere. Det behøver ikke være noen ulempe, da det er svært tvilsomt at noen forventer at danskene skal ligge og hamre i front av feltet tidlig i rittet.

Vi tror Breschel er rittets største joker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Cancellara-show?
Fabian Cancellara har tatt medalje i OL, uten lagkamerater. I VM i Geelong får han med seg seks meget kompetente ryttere. Tempokongen kan helt klart gjøre det skarpt også på fellesstarten. Spørsmålet blir rett og slett hvor mye fokus, og krefter, tempoen kostet?

Når skal Kolobnev vinne sin første store seier?
Russland stiller som vanlig et meget godt lag. Kaptein er mesterskapsrytteren Alexander Kolobnev, som står med to sølv fra VM, samt bronse i OL.

Vi er spesielt spente på Eduard Vorganov. Katjusja rytteren har en merkelig egenskap til alltid å henge med, uten å utmerke seg. Dermed kan han bli en viktig mann for Kolobnev i finalen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Store lag, men hvor er kapteinene?
Frankrike, Tyskland, Slovenia, Nederland, Polen, og USA stiller alle med seks til ni ryttere. Alle lagene er bunnsolide, men de lider av og ikke å ha med en klar kaptein på sitt lag.

USA stiller med et skuffende mannskap. I prinsippet er det Tyler Farrar som er den eneste som kan hevde seg i rittet, problemet er bare at rittet etter alle solemerker blir for tøft for spurtstjernen. Dersom rittet utvikler seg som U23-klassen kan Farrar vinne.

På Slovenia er vi meget spente på Grega Bole. Unggutten fra Jesenice har alt som skal til for å bli en mesterskapsrytter, men det er nok for tidlig ennå.

Tyske Fabian Wegmann er alltid god, men skader og sykdom har gjort at sesongen til nå har blitt tung for den doble tyske mester. André Greipel stiller også, uten at det kommer til å forandre noe som helst.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Frankrike har vært en vits i mesterskapssammenheng i mange år. Vi ser ingen grunn til at denne trenden skal snu i år, men for all del, de har ryttere som er kapable til litt av hvert.

Nederland har ikke tatt medalje de siste ti årene, og kan nok ikke forvente seg det i år heller. Laget de stiller er bunnsolid, men ingen av rytterne utmerker seg som noen klare medaljekandidater.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Skulle derimot alle disse lagene sende av gårde sine beste menn på et tidlig tidspunkt, sammen med løytnantene fra de beste lagene, kan vi få en meget interessant situasjon.

Hva med de norske?
Både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen har i prinsippet det som skal til for å kunne gjøre det godt i VM. Begge to har en meget god avslutning og de er kjøresterke. Felles for dem begge er nok at de ikke klarer å gå med i bakkene når de store gutta virkelig kjører. Derfor må vi med norske øyne håpe at toget går på flatene, eller at en relativt stor gruppe holder inn helt til mål.

Da kan det blir moro!

Det er dog verdt å merke seg at Edvald aldri har stått en så lang distanse som dette i noe endagsløp. Hushovd har knekt koden, men har til gode å stå distansen i et VM. Norge har også et lite gunstig utgangspunkt med bare tre mann på start, her må de velge riktige konkurrenter som de må følge i finalen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Noen flere å følge med på?
Fränk Schleck er på plass. I likhet med nordmennene er han på et lag med bare tre mann. Det blir med andre ord tungt for eldstebror.

Slovakia stiller med en meget skarp trio i brødrene Velits og kometen Peter Sagan. De kan komme til å stelle det til for noen hver/noen og hver, men alle tre er urutinerte på dette nivået.

Portugal stiller på start med fem sterke ryttere, der to blad Cardoso (eventuelt slektskap er uvisst) er de mest spennende navnene. Manuel Cardoso skapte overskrifter da han i vinter herjet med hele Tour Down Under feltet på en av de tøffere etappene. Cardoso spurter godt, og går godt i bakker, men har aldri bevist noe i lange ritt på dette nivået.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Rob Griffith

Det kommer også en rekke spennende søramerikanske navn på startstreken. José Serpa fra Colombia, er sammen med Carlos Ochoa og Jackson Rodriguez fra Venezuela, samt Andrey Amador fra Costa Rica de mest spennende navnene.

I 2008 ble ukrainske Andrej Grivko nummer fem, den suksessen kan også meget vel gjenta seg.

Til slutt må det bare nevnes at det finnes en viss sjanse for at New Zealand stiller med selveste Jack Bauer.

Har du husket å løse dagens Quiz? Du trenger 5 rette svar for å stikke av med en mobiltelefon fra Samsung!

2235-0

Alt du trenger til sykkel-VM!
Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.