SEEFELD / OSLO (Nettavisen): Sverige med Stina Nilsson på ankeretappen gikk inn til VM-gull på stafetten torsdag ettermiddag.

Therese Johaug gikk siste etappe for Norge, men klarte ikke å tukte svenskene og dermed endte det med sølv til Norges lag, selv om Johaug tok mye inn på Nilsson i løpet av etappen.

- Det ble som vi fryktet og ventet. Sverige og spesielt Stina ble hakket for gode for oss, sier landslagstrener Ole Morten Iversen til NRK.

- Rar opplevelse

Johaug gikk ut hele 18,8 sekunder bak Nilsson etter at Charlotte Kalla hadde skaffet lagvenninnen en solid luke etter tredjeetappen.

- Jeg er veldig fornøyd med egen innsats. Jeg tok inn 20 sekunder, men løypa her har ikke mange bakker. Jeg gjorde det beste ut av det ut ifra forutsetningene. Jeg visste at Stina var mye bedre enn meg i en spurt, sier Johaug til NRK.

Kalla dro ifra en etter hvert svært stiv Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

- Det ble en rar opplevelse. Jeg mister Kalla over en topp og i en utforkjøring der, og etter det så er jeg sjanseløs, rett og slett, sier Uhrenholdt Jacobsen til NRK.

Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Therese Johaug gikk på det norske laget, mens Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla og Stina Nilsson gikk for vinnerlaget.

Dette er for øvrig første gang at et svensk kvinnelag vinner en VM-stafett.

Russland tok bronsen, over to minutter bak Sverige.

Bunnsolid av Weng

Heidi Weng gikk den første etappen for det norske laget og fikk blant annet bryne seg på svenske Ebba Andersson. Den svenske jenta har slitt noe med sykdom i VM, men holdt bra følge med feltet torsdag.

De første 2,5 kilometerne gikk ting pent og pyntelig for seg og feltet holdt seg stort sett samlet. Kun 3,9 sekunder skilte mellom Russland som ledet an i tet og Japan på ellevteplass ved denne passeringen.

Da det begynte å sprekke opp rundt 3,5 kilometer ut på første etappe hang Weng bra med, sammen med Sverige, Russland og Tyskland.

En sprek Weng fikk med seg Sverige og Tyskland inn mot veksling. Russerne vekslet først, Sverige 0,2 sekunder bak og Norge 0,6 bak.

Ned til Tyskland på fjerdeplass hadde det allerede blitt 7,6 sekunder.

Østberg mot Karlsson

På andre etappe skulle Ingvild Flugstad Østberg bryne seg på den svenske kometen Frida Karlsson. Hun har imponert stort i dette VM.

Østberg la i seg i tet, i et forsøk på å mørne Karlsson, men det gikk ikke spesielt fort i tet og både Tyskland, og Italia fikk igjen kontakt med gruppen foran. Ved 7,5 kilometer passerte Norge og Østberg først.

Konkurrentene fulgte imidlertid hakk og hæl, og det viste seg at det var vanskelig å gå ifra og skaffe seg en luke i de østerrikske løypene.

I motbakkene på slutten av etappen handlet det meste om Norge og Sverige. Østberg forsøkte å riste av seg Karlsson, men ungjenta hang på.

Nasjonene bak klarte ikke å følge hardkjøret.

Ved veksling var Norge først, med Sverige like bra. Østberg sendte ut Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Karlsson sendte ut Charlotte Kalla.

Jacobsen stivnet

Tredje etappe skulle bli en nøkkeetappe. Norge hadde nok en plan om at Jacobsen skulle skaffe en luke ned til Sverige før sluttetappen. Sverige på sin side hadde nok et håp om at Kalla skulle gjøre det samme.

Det var Kalla som satte press på Jacobsen innledningsvis.

Veteranen la seg i tet og kjørte på i et voldsomt tempo. Jacobsen klarte imidlertid å holde følge og lot seg ikke vippe av pinnen. Ved passering 12,5 kilometer var Kalla kun 0,5 sekunder foran Jacobsen.

Kallas hardkjør fortsatte og til slutt måtte Jacobsen gi slipp. Inn i den siste motbakken hadde svenskene skaffet seg en luke til Norge. Jacobsen virket stiv og Kalla plukket ytterligere sekunder opp bakken.

Ved siste veksling var dermed Sverige og Kalla først. En stiv Jacobsen fikk det tøft inn mot mål og vekslet hele 18,8 sekunder bak Sverige.

Dermed fikk Therese Johaug en krevende oppgave på sluttetappen, i duell med den svenske spurtkanonen Stina Nilsson. Johaug klarte å hente inn mye, men Nilsson viste seg for sterk i innspurten og sikret svensk gull.

Resultater:

1. Sverige 55:21,0
2. Norge +3,1
3. Russland +2:03,8
4. Tyskland +2:46,3
5. USA +3:06,0
6. Finland +3:47,7
7. Italia +3:54,9
8. Frankrike +4:00,9
9. Slovenia +4:21,2
10. Sveits +4:30,9