Den tolvte etappen i årets Vuelta a España kunne by på en spektakulær avslutning.

Etter nærmere 190 kilometer med sykling fra startbyen Vilagarcia de Arousa mot målstedet Mirador de Ezaro ventet en fryktet stigning.

De siste 1900 meterne hadde 13,1 prosent stigning. På det bratteste var det partier opp mot 25 prosent. Selv de sterkeste klatrerne må ned i utveksling for å komme seg opp en slik prøvelse.

Den første som prøvde lykken i den brutalte stigningen var Igor Anton (Euskaltel-Euskadi). Baskeren satt inn et kraftig rykk med 1300 meter igjen av etappen. Det fikk han betale for.

Froome hang ikke med
Det tok ikke lang tid før sammenlagtleder Joaquin Rodriguez (Katjusja) svarte med å legge trykk på pedalene. Den eneste som klarte å følge spanjolens tempo var Alberto Contador (Saxo Bank-Tinkoff Bank), hans nærmeste utfordrer i sammendraget.

Fierdemann i totalen, Alejandro Valverde (Movistar), forsvarte seg respektabelt. Det samme kan ikke sies om sammenlagtreer Christopher Froome (Sky), som måtte avgi mange meter.

- Contador tok andreplassen (på tempoen og i sammendraget, vår.anm.), så jeg har en djevel i hælene mine, sa Rodriguez onsdag.

Les også: «Jeg har en djevel i hælene»

Men den djevelen maktet ikke henge med Rodriguez helt inn til mål under torsdagens brutale finale.

Da det nærmet seg mållinjen rykket Rodriguez fra Contador. Bare i løpet av de siste 100 meterne sikret han seg etappeseieren, åtte sekunders luke og fire bonussekunder mer enn det Contador fikk for sin andreplass på etappen.

Dermed økte Rodriguez ledelsen fra ett til 13 sekunder. Froome er nå 51 sekunder bak 32-åringen, som står med to etappeseirer i årets utgave av det spanske treukersrittet.

- Forhåpentligvis beholder jeg denne (trøyen) til Madrid, men vi får se. Jeg har forbredret meg i de lange fjellene. Det fikk jeg bekreftet i Giro d`Italia. Jeg er kanskje ikke god nok til å vinne (de etappene, vår.anm.), men jeg kan bli tre til fire på hver etappe. Det er godkjent i min bok, forteller Rodriguez.

Bruddet snuste på seieren
Amaël Moinard (BMC), Mikel Astarloza (Euskaltel-Euskadi), Kevin De Weert (Omega Pharma-QuickStep) og Cameron Meyer (Orica GreenEdge) var i brudd store deler av etappen. Det var Astarloza som holdt ut lengst, men han måtte gi tapt med 800 meter til målgang på Mirador de Ezaro.

De fire bruddrytterne hadde nok trengt (minst) ett minutt til i bunnen av bakken til Mirador de Ezaro hvis de skulle holdt unna for Rodriguez og de andre kanonene.

Det spanske treukersrittet fortsetter med en 172,8 kilometer lang etappe fra Santiago de Compostela til Ferrol fredag. Hvis spurtlagene ønsker seg samlet felt i Ferrol får de mye å jobbe med. Her finner du mer informasjon om etappen!

Gabriel Rasch (FDJ-Big Mat) er eneste norske innslag i det spanske treukersrittet som avsluttes i Madrid 9. september.

- I dag var det skikkelig sykkelløp her i vueltaen, det tok 80 kilometer før bruddet gikk. Jeg var med på veldig mye, men altså ikke det riktige. Etter det kontrollerte Katjusja/Movistar og det var ingen bombe hvem som vant. Ellers er beina ganske OK igjen etter turen i asfalten, skriver Rasch i en tekstmelding til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Resultater, 12. etappe:
1. Joaquim Rodriguez (Katjusja) 4.24,32
2. Alberto Contador (Saxo Bank-Tinkoff Bank) +8
3. Alejandro Valverde (Movistar) +13
4. Robert Gesink (Rabobank) +20
5. Christopher Froome (Sky) +23
6. Daniel Moreno (Katjusja) s.t.
7. Igor Anton Hernandez (Euskaltel - Euskadi) +27
8. Nicolas Roche (AG2R La Mondiale) +31
9. Przemyslaw Niemiec (Lampre - ISD) +33
10. Gorka Verdugo Marcotegui (Euskaltel - Euskadi) +36

Sammenlagt:
1. Joaquim Rodriguez (Katjusja) 44.50,35
2. Alberto Contador (Saxo Bank-Tinkoff Bank) +13
3. Christopher Froome (Sky) +51
4. Alejandro Valverde (Movistar) +1,20
5. Robert Gesink (Rabobank) +2,59
6. Daniel Moreno (Katjusja) +3,29
7. Nicolas Roche (AG2R La Mondiale) +4,22
8. Andrew Talansky (Garmin-Sharp) +5,17
9. Laurens Ten Dam (Rabobank) +5,18
10. Bauke Mollema (Rabobank) +6,01

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke).