*Nettavisen* Sport.

Her gjorde du en tabbe, Moyes

Foto: Greg Wood / AFP / NTB scanpix

Disse ordene kan komme til å forfølge United-manageren i lang tid.

03.09.13 15:39

KOMMENTAR:

19. juli 2013 vil i ettertid bli stående som datoen for en av David Moyes’ største tabber som manager. Den dagen bekreftet han under en pressekonferanse i Sydney at han ville hente Cesc Fabregas fra Barcelona til Manchester United.

«Ja, vi forhandler med Barcelona om Cesc Fabregas. Jeg har forhåpentlig mer informasjon om dette om en dag eller to» sa Moyes optimistisk.

Listen ble lagt.

Høyt.

Manchester United er en av verdens desidert største klubber og skal selvfølgelig legge listen deretter. Det forlanger både spillere, klubbledelsen og fansen. Problemet er at David Moyes gjorde det offentlig.

Uten å ha kontroll på utfallet.

Snart viste det seg at skotten hadde sendt fansens forhåpninger for overgangsvinduet til himmels, mens Fabregas-kjøpet falt på stengrunn. Uniteds ferske direktør, Ed Woodward, mangler den rutinen som dyktige David Gill tok med seg da han sluttet i direktørjobben tidligere. Det ble mer og mer merkbart for hver dag som gikk av overgangsvinduet at United ikke bare savnet managerlegenden sir Alex Ferguson, men også Gill.

United ble også koblet til Thiago Alcantara, finalens beste da Spania vant U21-EM i sommer, men han endte i Bayern München. Navn som Mesut Özil, Daniele de Rossi, Juan Mata og Gareth Bale ble også nevnt i engelske tabloidaviser. I tillegg virket det som om Ander Herrera skulle komme fra Athletic Bilbao i en stor overgang helt på tampen, men den kollapset.

Manchester United endte opp med Marouane Fellaini fra Everton (kostet 27,5 millioner pund) og den 20 år gamle backen Guillermo Varela (kostet én million pund) fra Penarol som sine to eneste kjøp denne sommeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All over Press

Det er ikke så verst, det. Fellaini er en fysisk sterk midtbanespiller med målteft og stor arbeidskapasitet. Belgieren scoret 25 mål på 141 ligakamper for merseysideklubben. Han forsterker trolig førstelleveren til Moyes, på bekostning av undervurderte Tom Cleverley.

Noen Fabregas er han imidlertid ikke.

Og det kan komme til å hjemsøke David Moyes.

Mange Manchester United-fans er skuffet nå som vinduet er stengt. Woodward og Moyes innfridde ikke, slik de ser det. Det skyldes nok i stor grad at Moyes gikk ut offentlig med navnet Cesc Fabregas 19. juli.

Det er verdt å minne om at Manchester United forrige sesong ble ligamester med elleve poengs margin ned til nummer to. Sportslig sett ser United fremdeles ut som en tittelkandidat.

Problemet er at alle andre topplag har forsterket lagene sine betydelig i sommer. Manchester City har sikret seg Stevan Jovetic, Alvaro Negredo, Jesus Navas og Fernandinho. Chelsea har hentet inn Willian, André Schürrle og Samuel Eto’o, mens Arsenal sikret seg Mesut Özil helt på tampen.

Tottenham har rett nok solgt Gareth Bale, men fremstår totalt sett likevel som styrket. Og bak der virker den gamle storheten Liverpool å ha fått vind i seilene igjen.

Jeg tror at Robin van Persie og lagkameratene likevel er gode nok til å kjempe om ligatittelen. Det tror jeg mange lag kan gjøre denne sesongen. Samtidig ser jeg noen store utfordringer i Moyes’ horisont.

I en fotballklubb er det normalt slik at manageren eller treneren får sparken hvis resultatene er svake. De siste to tiårene har det ikke vært slik i Manchester United – der har sir Alex Ferguson vært den ubestridte sjefen og spillerne har selv tatt støyten i slike tilfeller.

Nå er den maktbalansen forskjøvet. Hvis Manchester United ikke leverer gode nok resultater denne sesongen, er det like stor fare for at det er David Moyes som blir sendt på dør som at spillere blir det.

Fansen er anspent. Overgangsvinduet ble for mange av dem en skuffelse. Ligastarten har vært under pari, med bare fire av ni mulige poeng i boks etter tre serierunder. Forrige helg ble det tap 0-1 mot Liverpool. Senere i september venter enda en vanskelig ligakamp, mot byrivalen Manchester City.

Skulle også den ende med tap, vil det blåse opp til storm rundt David Moyes. Spørsmålene vil hagle, fra mange kanter, om mange temaer. «Hvorfor handlet ikke klubben mer i sommer?», «hvorfor er resultatene så skuffende», «takler du ikke presset?», «har du bedt Ferguson om råd?».

I så fall vil det bli viktig for både Moyes og Manchester United å holde sine hoder kalde.

Det var nettopp det Moyes ikke gjorde 19. juli. Da bøyde han etter for presset fra media, som var lei av å skrive om hans første arbeidsdager og ville ha konkrete nyheter.

Det å erstatte sir Alex Ferguson i Manchester United er ingen enkel jobb. Ferguson er trolig den beste manageren i fotballhistorien. Da sier det seg selv at prestasjonene i United ville falle. Det er helt naturlig.

Prestasjonene kan imidlertid ikke falle så mye mer nå.

Ikke når listen er lagt der oppe.

Da blir det riv.

Roy Kvatningen
Sportssjef

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.