Gå til sidens hovedinnhold

- Her har du noe spesielt

13 år gammel hadde Tarik Elyounoussi allerede satt dype spor i Østfold. Les om stjerneskuddets oppvekst her.

HOTEL BRISTOL (Nettavisen): Han er 20 år gammel, og har vært en av Tippeligaens største profiler i år. Etter hvert har det nesten blitt et folkekrav at Tarik Elyounoussi også får debutere på landslaget.

Onsdag skjer det. Mot Uruguay. På Ullevaal.

40 millioner?
Seks måneder for sent, mente Kasey Wehrman. Jaggu på tide, mener nok alle i Fredrikstad. Kanskje ikke så rart. I fjor scoret han ni mål i Tippeligaen bare 19 år gammel. I år har oppturen fortsatt med Tarik tidvis i storslag – og FFK som topplag. Internasjonale storklubber tar jevnlig turen til Fredrikstad, og unggutten er koblet til lag som Tottenham, Ajax og Portsmouth. Bare for å nevne noen av interessentene. Går han allerede i sommer, forventes det en overgangssum på godt over 30 millioner kroner. Kanskje 40 millioner. Kanskje mer.

Til sommeren kan derfor flere millioner kroner havne på kontoene til lille Nylende og Trosvik. Det var nemlig ikke på Fredrikstad stadion Tarik Elyounoussis norske fotballeventyr startet. Det startet på Rolvsøy utenfor Fredrikstad.

Se videointervju her(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
video_embed(10610,1);

Startet i mål
Han kom til Norge fra Marokko uten å kunne et eneste ord norsk eller engelsk. Der brukte han ett friminutt på å bli en del av gjengen.

- Han var så utrolig teknisk. Mye bedre enn alle oss som kom fra Norge, sier Thomas Jørgensen, som gikk i klasse med og spilte sammen med Tarik opp til G18-landslaget.

Han husker veldig godt da lille, spinkle Tarik Elyounoussi kom inn i klasserommet. Det gjør Elyounoussi selv også.

- Ja da. Jeg var jo ny, og satt alene i klasserommet. Alle tittet på meg. Jeg synes egentlig det var fryktelig spennende. Så ble det friminutt, og alle gikk ut for å spille fotball. Siden jeg var ny så ble jeg satt i mål, og jeg var ikke så veldig glad for det. Så fikk jeg byttet meg selv ut, scoret et par mål, og fra den dagen og videre har jeg alltid spilt ute, humrer Tarik Elyounoussi.

- Men du kunne jo ikke språket... ?

- Det ble veldig mye tegnspråk og «ikke», «nei» og «ja» i starten, men det gikk veldig fint. Så lenge man kan spille fotball, så går det fint. Jeg fikk fort venner, og lærte språket raskt. Det er bare å takke læreren. Vi lærte ikke norsk i klasserommet. Læreren tok oss med på kjøpesenter, og forklarte oss at det heter det og det og det. Vi dro også til Oslo. Der så vi på ting og lærte enda mer. Legg til fjernsyn og fotballmiljøet, så kom språket veldig raskt.

20 år gammel fremstår Elyounoussi moden og reflektert og ydmyk i forhold til det eventyret han nå selv har hovedrollen i. Han skryter av bortimot alle trenere, lærere og tidligere lagkamerater, og snakker med en smittende entusiasme og åpenhet til alle som vil ha en bit av ham.

To valg
Dem er det mange av. På tirsdagens pressekonferanse før Uruguay-kampen hadde han på intet tidspunkt mindre enn 4-5 journalister rundt seg. For åtte år siden, kun 12 år gammel, var han også ettertraktet.

Da han skulle velge sin første norske klubb stod valget nemlig mellom Rolvsøy og Nylende.

- Klassen var delt i to. Den ene delen spilte for Nylende. Den andre på Rolvsøy. De slåss nesten om meg, humrer han.

- Jeg var med på en trening med Rolvsøy, men det var litt dårlig kvalitet der. Dermed ble det Nylende. Det var sånn det begynte, erindrer han.

Hans Jørgen Jørgensen var hans første trener.

- Gutta hadde jo pratet om at han var god. Det hadde de rett i. Selv om han var liten, gjorde han egentlig som han ville, sier Jørgensen – og blar i papirene sine.

- Han var her i to sesonger. Den siste sesongen vant vi alle 15 kampene vi spilte, og det med en målforskjell på 135-23. Tarik scoret 45 mål, forteller han.

Falsk underskrift
Én episode oppsummerer mye av Elyounoussis fotballlidenskap.

- Vi skulle på cup til Sandefjord, og alle fikk med lapp hjem til foreldrene som skulle underskrives som et bevis på at de fikk lov til å være med. Vi fikk en lapp fra Tarik. Ferdig underskrevet og alt. Men da vi skulle dra, så så vi aldri noe til ham. Underskriften var visstnok hans egen, og han fikk ikke lov til å dra, sier Jørgensen.

Ingen var imidlertid overrasket. Lille Tarik levde for fotballen, og brukte all mulig tid på nettopp fotballen. Etter hvert flyttet familien nærmere Fredrikstad, og dermed ble det tungt med all reisingen til Nylende.

Hans første klubbytte ble et faktum. Det ble også starten på et kjærlighetsforhold mellom klubb og spiller.

- Trosvik? Det er den beste tiden jeg har hatt, sier Elyounoussi drømmende.

- Vi var vel 40-50 mann på treningene, og Trond Singdahlsen var alene som trener. Likevel hadde han full kontroll, det var stor konkurranse og vi vant en masse kamper. Fredrikstad ville hente meg allerede da jeg var 15, men jeg ville spille ett år til i Trosvik før jeg dro videre. Jeg angrer ikke på at jeg sa nei til Fredrikstad da. Jeg har veldig mange positive tanker om Trosvik, fortsetter han.

- Pass godt på denne
Trener Trond Singdahlsen glemmer heller ikke sitt første møte med den lille balleleganten.

- En person fra Nylende var med Tarik på den første treningen hos oss. Jeg husker at han sa: Pass godt på denne gutten. Her overleverer jeg noe spesielt.

Akkurat det viste han mange ganger på banen i sine to og et halvt år i Trosvik. Likevel huskes han minst like godt for alt det andre. Det som også må til hvis man skal lykkes.

- Han var ydmyk fra første stund, og til tross for ekstreme ferdigheter, var han også veldig treningsvillig. Vi var vel om lag 35 guttespillere den gangen med en kvalitet fra A til Å, men jeg hørte aldri noen klaging fra ham om at han også måtte forholde seg til dårligere fotballspillere. Aldri, sier Trond Singdahlsen.

Fire ganger i uka trente Tarik Elyounoussi med Trosvik. To ganger i uka trente han med Fredrikstads bylag. Annenhver helg trente han med kretslaget. Det ble mye fotball. Faktisk så mye at han egentlig fikk fri fra Trosviks treninger hver torsdag. For å hvile. Det var imidlertid helt uaktuelt. Han møtte opp til alle treninger. Alltid. Og trente han ikke selv, så han ofte på andre som trente.

Måtte applaudere
- Jeg husker spesielt én episode, sier Arne Morten Johansen, daglig leder for byprosjektet i Fredrikstad.

- Vi gjennomførte en trening med 16-åringene på bylaget, og Tarik, som da vel var 13 år gammel, satt og så på ved siden av banen. Han var jo på fotballbanen døgnet rundt. Så manglet vi en mann, og hev han innpå. Han er ganske liten nå, og han var liten den gangen også. Ingen ville sparke ballen til ham. Til slutt tok han bare ballen selv, driblet av noen mann og scoret.

- Flere ganger måtte vi bare stoppe opp og klappe for ham på trening. Det han gjorde var tidvis helt utrolig, sier Singdahlsen.

Han vil imidlertid ikke ta æren for at Tarik utviklet seg voldsomt i denne perioden.

- Tarik hadde ekstreme ferdigheter. Resten handlet om å gi ham et posisitv, trygt miljø. Så fikk han hele pakka med bylag og kretslag samtidig. Ting ble lagt til rette for ham, men det er Tarik selv som skal ha æren for at han har nådd langt, fortsetter han.

- Samtidig er det klart det er stas. Han er den første spilleren som gikk fra Trosvik og til Fredrikstads A-lag. Han er også Trosviks første A-landslagsspiller.

Gjennombrudd i Sverige
For Tarik selv ble en G17-landslagsturnering i Falkenberg den store a-ha-opplevelsen. Han hadde vært innom G17-landslaget en gang tidligere, men etter den første samlingen, kom han ikke med neste gang. Etter storspill for Fredrikstad i Jet-turneringen på Hamar fikk han imidlertid sjansen igjen.

Etterpå har han aldri sett seg tilbake.

- Det var en G17-turnering i Falkenberg, og jeg hadde egentlig bestemt meg for å si nei. Jeg gledet meg sånn til ferien som vi skulle ha etter JET-turneringen. Så fikk jeg en telefon kvelden før de skulle reise. Jeg tvilte litt, men tenkte til slutt at jeg måtte ta sjansen. Jeg kom med som reserve. Da startet det hele, sier han.

- Jeg fikk ikke være med mot Sverige i første kampen, men fikk debuten min mot Tyrkia og scoret der. Så lå vi under 0-1 mot Island i neste kamp, men vi snudde og jeg scoret begge målene. Samme året ble jeg tatt opp i A-stallen. Det var da jeg virkelig skjønte at dette kunne bli bra. Veldig bra.

Imponerte Eggen og Ahlsen
Etterpå er alt, som man sier, egentlig bare en lang og lykkelig historie.

- Det jeg husker best, skjedde vinteren 2006. Han var tatt opp i A-troppen, og vi spilte en turnering i Østfoldhallen. Mot Vålerenga, IFK Göteborg og Viborg. Da fikk han sjansen fra start, og var banens klart beste i finalen mot IFK Göteborg. Etterpå snakket jeg med Per Egil Ahlsen, og det ble bestemt at han skulle få spille uansett om han kanskje ville ha noen kamper hvor han ikke var like god. Det lyktes. Selv om han ikke scoret så mange mål i 2006, så var han veldig god, sier Knut Torbjørn Eggen - tidligere FFK-trener.

- Jeg husker den godt, ja. Det var første gang jeg ble kåret til banens beste. Jeg fikk til og med noe kaffegreier som premie. Det har jeg fortsatt. Men det Knut Torbjørn sier er sant. Etterpå fikk jeg en masse sjanser, sier Elyounoussi.

- Jeg har sammenliknet ham litt med Tomas Brolin (svensk fotballegende). De er ulike typer, men har samme innstilling. Tarik har tatt steg fremover i hver måned jeg har hatt her i klubben, og fått stor selvtillit. Han er blitt jevnere selv om han fortsatt er litt for ujevn. Han vil alltid trene. Alltid spille. Og vi i Fredrikstad gleder oss over at vi har en spiller på A-landslaget, sier nåværende FFK-trener, Anders Grönhagen.

- Hvordan kommer det til å gå mot Uruguay?

Best rettvendt
- Det bør kunne gå bra, men han er best rettvendt. Får han ballen rettvendt kan han spille spiss, på kanten og sentralt i en 4-5-1-formasjon. Det viktigste er at han er rettvendt.

- Visste du hvem han var da du kom til FFK?

- Jeg visste at klubben hadde ganske mange talenter, og at han hadde fått spille litt året før. Men nei - egentlig hadde jeg ikke peiling på hvem han var, sier FFK-treneren.

Nå vet alle i Norge hvem Tarik Elyounoussi er.

Onsdag kveld kan resten av verden også få en smakebit.

Følg Norge-Uruguay direkte i Nettavisens livesystem fra 20.05

Her får du flere fotballnyheter
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Kommentarer til denne saken