*Nettavisen* Sport.

Her har procycling.nos fotograf veltet

Foto: Trond Reidar Teigen (procycling.no)

- Det kjipeste var kanskje å se hele rittet forsvinne, sier fotografen. Les historien og se video!

24.05.13 10:12

Under alle etappene i Glava Tour 2013 hadde vi frilansfotograf Trond Reidar Teigen plassert på en motorsykkel ute i rittet.

Det har gitt oss mange fantastiske bilder, mens fotografen selv har fått en del gode opplevelser med på kjøpet. I og med at vi i redaksjonen har jobbet tett med han under rittet, har vi også fått høre en god del gode historier.

Derfor kommer Teigen til å dele noen av disse med dere her.

- Fortell litt hvordan det er å følge rittet på motorsykkel som fotograf. Hva er utfordrende? Hva er gøy?

- Det er en ganske unik mulighet å få lov til å være med på motorsykkel. Under Glava Tour er det kun én stillfotograf og noen få videofotografer som får følge selve rittet hele veien fra start til mål. Det vil jo si at man får ganske eksklusive bilder! Med motorsykkel kommer man tett på rytterne, og man får dokumentere hver etappe som en helhet. Og hvis man er glad i fart og spenning, så er det bare en stor bonus å få jobbe fra baksetet på en motorsykkel, selv om det byr på utfordringer. Man er eksponert for vær og vind, noe jeg og sjåføren min Martin fikk oppleve under 2. etappe mellom Kongsberg og Skien. På etappen gikk det gikk ikke et eneste sekund uten regn, og når man i tillegg sitter på en motorsykkel som stort sett alltid er i bevegelse, så blir det en utfordring å holde utstyret tørt. Samtidig skal man ta gode bilder og da gjelder det være forberedt. Man må kunne ta bilder i fart, og være kjapp i avtrekkeren dersom noe skulle oppstå. Enten det er en velt, ryttere som gjør noe spesielt eller om det skjer noe langs veien.

Se Tronds personlige favorittbilder fra Glava Tour 2013!

Vanskelig å velge
Da vi spør han om å plukke ut én spesiell opplevelse fra rittet, får han problemer. Det var rett og slett for mye å velge i.

- Det blir vanskelig å trekke fram én opplevelse fra årets ritt, de fem etappene er en opplevelse i seg selv. Og å få lov til å jobbe sammen med en så bra gjeng fra start til slutt, og få komme tett på noen av verdens beste syklister, er helt rått. Det er definitivt en av de morsomste fotojobbene jeg har hatt. Men det var selvfølgelig veldig morsomt å få se Edvald vinne overlegent på Lillehammer. Og å få tilbringe nasjonaldagen langs vestfoldveiene i strålende vær. Og det å bli kjent med ryttere, andre pressefolk og mange av de andre som jobber med Glava Tour. Det gjør at det føles mindre som en jobb og mer som en opplevelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trond Reidar Teigen

Veltet i gjørma
Den verste opplevelsen var langt lettere å plukke ut.

- Det er litt enklere å velge ut den verste opplevelsen fra rittet, det må jo bli velten jeg og sjåføren hadde et stykke ut på etappen mellom Kongsberg og Skien. Etappen var i seg selv en dårlig opplevelse. Jeg har aldri vært så våt og kald som da vi kom fram til mål i Skien. Men jeg prøver å ikke klage, det var tross alt 150 syklister som kom seg dit kun for egen maskin. Det står det respekt av.

- Fortell litt om velten?

- Vi hadde tilbakelagt cirka 90 minutter av etappen da vi skulle passere en rytter på vei opp en av de første stigningene. Rytteren vi skulle passere flyttet seg ikke. Bakhjulet på motorsykkelen havnet utfor asfalten og ut i den våte gjørma og vi veltet, men heldigvis holdt vi ikke høy fart. Det gikk bra med sjåfør, fotograf, kamerautstyr og motorsykkel. Det kjipeste var kanskje å se hele rittet forsvinne etter å ha gitt en tommel opp for å vise at alt gikk bra. En lokal kar som hadde både verksted og motorsykkel selv, hjalp oss å spyle av sykkelen og fikse en bøyd bremsehendel. Vi fikk også en kopp kaffe før vi etter cirka 20 minutter fikk reist videre. Det var en liten påminner om at ting skjer fort når man er med på sykkelritt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Filmet med hodekamera
Under artikkelen kan du se et par filmer som Teigen har satt sammen. Mens han var på jobb filmet han nemlig det hele med et hjelmkamera.

Videoene gir et unikt innblikk i hvordan det er å sitte midt i rittet.

- Vanen med å filme ting som skjer har kanskje smittet over fra fallskjermhoppingen, hvor vi filmer stort sett alle hopp med små hjelmkameraer. Et par slike hadde jeg med på årets ritt for å få dokumentert litt hvordan det er å sitte midt i et sykkelritt, med 150 ryttere, et titall følgebiler, pressebiler, dommerbiler og så videre. Det er ikke hver dag man får se video fra innsiden av selve hovedfeltet. Og det var dette «organiserte kaoset» jeg ville prøve å fange på film.

- Hva slags kontakt føler du at du opplever med rytterne?

- Det varierer veldig. Noen har 100 prosent fokus på rittet, mens andre er mer avslappet. noen smiler til kameraet, andre gir kanskje en tommel opp, og noen gjør seg til på andre måter. De fleste norske rytterne er som oftest blide og fornøyde, og tar seg som regel tid til en liten titt i kamera. Edvald er langt mer beskjeden og kaster knapt et lite blikk på kameraet, for han fokuserer på veien igjen. Selv på vei gjennom hjembygda tok han seg kun tid til et lite vink til fansen, men det er kanskje noe av grunnen til at han har blitt en slik folkehelt. At han ikke jager etter oppmerksomhet. Gode bilder av Edvald blir det uansett alltid, avslutter Teigen.

Video 1

HTML EMBED

Video 2

HTML EMBED

Video 3 (fra 2012-utgaven)

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag