Tre kandidater var fortsatt med i kampen om lekene da avgjørelsen skulle tas på Den internasjonale olympiske komités (IOKs) sesjon i Buenos Aires lørdag kveld.

Japans hovedstad Tokyo greide å overbevise IOK-medlemmene. Det på tross av bekymringer over sikkerheten etter jordskjelvet og tsunamien som skadet atomkraftverket i Fukushima i 2011. Meldinger om at store mengder radioaktivt vann lekker ut fra kraftverket ble tilbakevist av japanerne.

- La meg forsikre dere om at situasjonen er under kontroll. Den har aldri forårsaket skader i Tokyo og vil aldre gjøre det, sa statsminister Shinzo Abe ifølge NTB.

Norges IOK-medlem Gerhard Heiberg var blant dem som stilte oppfølgingsspørsmål om situasjonen i Fukushima.

- Du bør se forbi overskriftene og studere fakta. I dag spiller unge gutter fotball under Fukushimas blå himmel, og de ser mot framtiden, ikke mot fortiden, sa Abe.

Flertallet i den avgjørende stemmeomgangen var soleklart. Japans søknad vant over Istanbul med 60 mot 36 stemmer.

Overraskelse
De to gigantbyene utkonkurrerte noe overraskende Madrid i første stemmerunde.

På forhånd var det ventet at spanjolene skulle kjempe med Japans hovedstad om seieren.

Madrid fikk til og med offisiell støtte fra Catalonia i forkant av avstemningen. Barcelonas store fotballstjerne Lionel Messi tok nemlig rollen som ambassadør for Madrids søknad.

Den spanske hovedstaden måtte tåle den sure andreplassen da Rio de Janeiro ble tildelt OL i 2016. Denne gangen ble det en plass ned på rangstigen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Istanbul og Madrid fikk like mange stemmer i runde én, og Spanias kandidat måtte dermed gjennom en ny avstemning mot Tyrkias største by. 14-millionersmetropolen ved Bosporosstredet stakk av med de fleste stemmene i «omkampen».

Favorittseier
På forhånd var Istanbul levnet små sjanser til å slå noen av sine to rivaler. Uro i byen de siste månedene fikk mange til å tvile på om IOK-medlemmene ville se Tyrkias søknad som passende for et OL.

Med Madrid ute sto Tokyo, som fikk flest stemmer i første stemmerunde, igjen som den soleklare favoritten.

Japans søknad innfridde. OL i 2020 blir dermed arrangert i Tokyo.