MAURA (procycling.no): Sportsdirektør Gino Van Oudenhove ga Vegard Breen kallenavnet «The Brain» da han fikk ansvaret for 23-åringen i Joker Merida i 2010.

Kallenavnet kom på grunn av Breens unike taktiske egenskaper.

Fire sesonger senere skilles de. Van Oudenhove skal fortsette å hjelpe unge norske talenter i Joker Merida. Vegard Breen får oppfylt drømmen om å bli proff.

Fra 1. januar sykler han for det belgiske verdenstourlaget Lotto Belisol. Kontrakten strekker seg over to år, som er et krav fra UCI.

Sjekk Breens meritter nederst i saken.

procycling.no møtte en overlykkelig unggutt hjemme i leiligheten på Maura mandag, hvor han tok imot oss og P4, representert ved procycling.no-blogger Sigurd Sollien, til en eksklusiv seanse.

Les også: Kampen om utenlandsproffen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Seieren forandret alt
I etterkant av Glava Tour i mai skrev Breen under en kontrakt med agenten Joona Laukka. Finnen representerer også Alexander Kristoff.

- Etter Glava Tour snakket Joona med forskjellige lag. Målet var å skaffe meg en lærlingkontrakt i høst. Jeg hadde ikke mange toppresultater og vinner ikke mye, derfor så jeg for meg å måtte begynne i et prokontinentallag, sier Vegard Breen til procycling.no.

Men slik ble det ikke. I starten av juni vant han etapperittet Ronde de l’Oise sammenlagt.

Les også: - Hva er det du tenker på? Er du helt gæren?

- Etter at jeg vant Ronde de l’Oise i juni ble det prat om større lag med én gang. Da ble alt satt litt på vent, og det gikk noen uker uten at jeg visste så mye, forklarer Breen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gode kontakter gjør mye
Broren til Gino Van Oudenhove er mekaniker hos Lotto Belisol. På den første hviledagen i Tour de France vinket han over manager for laget Marc Sergeant, mens han satt med Van Oudenhove.

Da forklarte Van Oudenhove sjefen om Breen, og nevnte Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug som han hadde gått glipp av tidligere. De pratet i 45 minutter før de skilte lag med en melding som var lovende for Norges neste proffsyklist.

- Kom til bussen vår i morgen, sa Sergeant.

Da Van Oudenhove og Laukka kom til bussen dagen etter var beskjeden klar.

- Vegard Breen kan signere hos oss.

Les også: Jeg ga alt for Breen fordi han er klar

For Breen ble det helmaks. Da han satte opp ønsker og tanker rundt et eventuelt proffliv for Gino Van Oudenhove, var Lotto Belisol øverst på ønskelista.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Dette passer meg best
Breen selv kaller det en klisjé, men han står hardnakket på at det er Lotto Belisol som passer ham best. Da Lotto kom på banen var han ikke i tvil. Etter at Van Oudenhove tok en prat med lederne i laget han kjente, var det ingen tvil.

- Jeg var tidlig klar på at Lotto passer meg bra. Jeg har sett de kjøre under Glava Tour og har fått et inntrykk av hvordan de fungerer. Det er noen store stjerner på laget som André Greipel, Jurgen Van Den Broeck, Jelle Vanendert og nysignerte Tony Gallopin. De vil kjøre inn resultater, men samtidig er det muligheter til å være med å bidra som hjelperytter til at laget vinner, forklarer den alltid reflekterte Breen.

Samtidig har laget en klar klassikerprofil og en stall som gjør at det er plass til en rytter som Breen i de største klassikerne allerede til våren.

- Jeg har kjørt nok på brostein til at jeg vet at jeg liker det og er god på det, slår han fast.

- De har noen stjerner, men det bør være plass til de som skal utvikles. De har noen andre unggutter, og det er plass til at vi skal få prøve oss. Det er mange klassikere i løpet av våren. Jeg er ikke noen superklatrer, men hvis man har to bakker ved siden av hverandre, hvor den ene er på asfalt og den andre er på brostein, da kan jeg slite opp asfaltbakken, men være først opp den på brostein, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Følte seg moden i vår
Breen hadde mest sannsynlig håndtert profflivet allerede denne sesongen. Han har allerede 48 rittdager i UCI-ritt i 2013. Til sammenligning har Gabriel Rasch 37.

Les også: «Hadde jeg visst det, hadde jeg aldri ventet»

- Jeg følte det ganske tidlig i år at jeg var god nok til å bli proff. Men som sagt så er jeg ingen rytter der seirene drysser på. Det ville bli vanskelig. Vi måtte selge inn nivået mitt og potensialet. Jeg forsto ganske tidlig på Gino at han ikke ville ha meg på laget neste år. «Nå må du ut», sa han.

Samtidig har mange fokusert på Breen og proffsjansene. Selv er det noe han har tenkt mye på, men det ytre presset har han aldri brydd seg om. Han har derimot satt knallharde krav til seg selv og lagt stort press på egne skuldrer.

- Det er en lettelse at alt er i orden, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mange å takke
Vi måtte selvfølgelig også stille det klassiske spørsmålet om hvem han vil takke. Det er lett å nevne noen, mens andre kan føle seg glemt. Han understreker også at han har hatt et veldig godt miljø rundt seg hele veien.

Moren (Solveig) og faren (Einar) blir trukket fram først, før han også nevner mannen han leier leilighet av. Alf-Roger Holme har også vært arbeidsgiver på Råholt Sykkel og Sport.

Men den største jobben har han gjort selv, sammen med sine lagkamerater og ledere.

- Jeg er veldig takknemlig til Joker, treneren min Lars Kristian Johnsen, Gino og Birger Hungerholdt. Jeg mener Joker har vært en veldig god plattform for utviklingen min. De hadde tro på meg fra dag én og matchet meg bra hele veien, forklarer Breen.

- Hadde du blitt proff i et annet lag enn Joker?

- Jeg tror ikke det. Jeg er ikke en ryttertype som Sondre Holst Enger, Edvald Boasson Hagen eller Alexander Kristoff. De hadde blitt proffer, eller blir proffer, uansett.

Breen selv kan nesten ikke vente på at profflivet skal starte. Før det venter sesongavslutningen med Joker Merida, før han skal på leilighetsjakt i spanske Girona. Finner han noe som passer blir det basen for 23-åringen.

Han kjenner ingen av de nye lagkameratene personlig, men er ikke bekymret for det.

Vegard Breens meritter:
- Seier i Ronde de l'Oise 2013
- Seier i La Côte Picarde 2012
- Tredjeplass i Tour du Loir et Cher 2013
- Fjerdeplass i Tour de Bretagne 2012
- Sjuendeplass i Circuit des Ardennes 2013
- Åttendeplass i Tour de Bretagne 2013
- Andreplass på den andre etappen i Tour du Loir et Cher 2013
- Andreplass på den tredje etappen i Ronde de l'Oise 2013
- Andreplass på den tredje etappen i Tour de l'Avenir 2012
- Seier på den tredje etappen i Circuit des Ardennes (lagtempo) 2013

PS: Etter det procycling.no erfarer var også Lampre, Europcar og Cofidis interessert i underskriften til Breen.