Gå til sidens hovedinnhold

Her kan ingen matche Boonen

Tom Boonen vant belgisk klassiker for femte (!) gang.

Om det finnes rettferdige seirer i sykkelsporten eller ikke, er en håpløs diskusjon.

Men etter fredagens E3-Harelbeke Prijs, var det få som mente at Tom Boonen ikke fortjente sin femte triumf i rittets 55-årige historie.

Boonen var mannen som dro det hele i gang ved Taienberg. Da hadde rytterne syklet 148 av 202 kilometer. Quick Step-rytterens voldsomme tempoøkning, gjorde sitt til at Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda) og Fabian Cancellara (RadioShack-Nissan) hadde store problemer med å holde bakhjulet hans.

Etterpå satt det seks mann igjen i gruppa, men Alessandro Ballan (BMC Racing), John Degenkolb (Project 1t4i) og Edvald Boasson Hagen (Team Sky) maktet å tette luken.

Da det flatet ut igjen, samlet feltet seg igjen i påvente av den neste bakken.

Klinket til igjen
Også oppover Paterberg - stigningen som kommer til å avgjøre Flandern rundt neste helg - var det Boonen som tok regien. Igjen svarte Vanmarcke og Cancellara med nød og neppe.

Neste punkt på lista var Oude Kwaremont. Nærmere toppen forsøkte Cancellara å slå tilbake, men sveitseren pådro seg tekniske problemer, og var nødt til å la seg passere av hele hovedfeltet. Bedre ble det ikke for RadioShack-rytteren da han og Carlos Barredo (Rabobank) var involvert i en velt i den påfølgende langesonen.

Etter at dagens 13 hellingen (motbakker) var unnagjort, besto hovedfeltet av litt over 40 ryttere.

Team Sky plasserte Ian Stannard i front av feltet innenfor den siste mila, og håpet at Boasson Hagen hadde noe å fyre med under spurten. Da satt også Peter Sagan (Liqugias) og John Degenkolb igjen der framme.

Boasson Hagen var sjanseløs
Men i spurten var det igjen Boonen som hadde mest krefter igjen. Boasson Hagen hadde dårlig posisjon, og forsøkte seg noe halvhjertet ute til høyre. Han var likevel sjanseløs, og måtte i stedet se Bernhard Eisel stikke av med tredjeplassen.

Mellom Boonen og Eisel, plasserte Oscar Freire seg.

Ingen andre har klart å ta fem seirer under E3-Harelbeke Prijs tidligere. Før fredagens ritt hadde Boonen rekorden sammen med Rik Van Looy. OPQS-rytteren vant rittet fire ganger på rad mellom 2004 og 2007, før han slo til igjen fredag.

- Jeg var ikke veldig selvsikkert før spurten, men jeg trodde jeg kunne gjøre det bra. Jeg prøvde å vinne. Det er alltid mulig å bli nummer to eller tre, men jeg vant. Så jeg er glad, forteller Boonen på pressekonferansen etter rittet, ifølge Cyclingnews.

- Seieren tar bort presset. Det gjør meg mer avslappet i dagene som kommer. Det er alltid viktig. Jeg liker en stor seier frør Flandern.

- Dette har alltid vært et spesielt ritt for meg etter å ha vunnet det fire år på rad. Etter det har alle ventet på den femte. Det er annerledes å vinne det i en spurt enn alene. Jeg er veldig, veldig glad, slår Boonen fast.

Resultater:
1. Tom Boonen (Omega Pharma-Quickstep)
2. Oscar Freire (Katjusja)
3. Bernhard Eisel (Team Sky)
4. Leonardo Duque (Cofidis)
5. Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda)
6. John Degenkolb (Project 1t4i)
7. Alexandre Pichot (Europcar)
8. Alessandro Ballan (BMC Racing)
9. Sébastien Turgot (Europcar)
10. Matti Breschel (Rabobank)

Saken oppdateres - les fyldig referat nedover artikkelen!

Slik gikk det til:

En gruppe på ni ryttere forsøkte å komme seg av gårde tidlig. Det problemet ble vanskeligere da Daniele Bennati og Fabian Cancellara var involvert i en mindre velt, og sistnevnte fikk problemer med sykkelen.

Omega Pharma-Quick Step benyttet nemlig anledningen til å sette opp tempoet i front, slik at RadioShack-Nissan skulle brenne litt krefter for å frakte forhåndsfavoritten fram igjen.

Etter litt fram og tilbake fikk de ni likevel forme dagens brudd. Og der satt: Gert Dockx (Lotto-Belisol), Gregor Gazvoda (Ag2r-La Mondiale), Michael Mørkøv (Saxo Bank), Nico Sijmens (Cofidis), Sabastien Delfosse (Landbouwkrediet), Damien Gaudin (Europcar).Luca Ascani, Kevin Hulsmans og Oscar Gatto (alle Farnese Vini-Selle Italia).

Tre mann fra Farnese Vini-laget var en bonus for lagets stjerne, Filippo Pozzato. Trekket betød at det etter hvert ble opp til lag som Quick Step (især), Team Sky og Vacansoleil å jobbe i front av hovedfeltet.

Foran den første bakken, Muur van Gerraardsbergen, etter 99 kilometer sykling, hadde forspranget tippet fem minutter mellom brudd og hovedfelt.

Totalt skulle rytterne over tretten bakketopper før målgang i sentrum av Harelbeke. Rytterne ville da tilbakelagt 202 kilometer på sykkelsetet under brosteinsklassikeren Kurt Asle Arvesen vant i 2008.

Historisk sett gir E3-Harelbeke Prijs en god pekepinn på hvem som ligger godt an til å vinne Flandern rundt den første uka i april.

Med 75 kilometer igjen var forspranget under to og et halvt minutt. Utskillingen i front begynte sakte, men sikkert å virke inn – og det ble mer nervøst i hovedfeltet etter hvert som man nærmet seg finalen av klassikeren.

Med 63 kilometer igjen viste Thor Hushovd seg fram da han gjorde en tempoøkning i front av hovedfeltet. Nordmannen hadde i forkant av rittet tonet ned egne ambisjoner, og det var ventet at Greg Van Avermaet, Philippe Gilbert og Alessandro Ballan var de sterkeste kortene på det amerikanske laget.

7 mil unna Harelbeke gikk det en stygg velt på halen av feltet, som involverte en håndfull ryttere. Davida Millar (Garmin-Barracuda), Sebastien Hinault (Ag2r-La Mondiale), Jan Ghyselinck (Cofidis), Jens Mouris (GreenEDGE) og Koen de Kort (Rabobank) var rytterne som gikk ned.

Ved Taienberg fyrte Tom Boonen løs med alle sylindre. Quick Step-rytteren har vunnet rittet fire ganger tidligere, og tvang Sep Vanmarcke (Garmin-Barracuda) og Cancellara (RadioShack-Nissan) til å grave dypt for i det hele tatt å være i nærheten av bakhjulet hans.

Etter rykket satt Boonen, Vanmarcke, Cancellara, Björn Leukemans (Vacansoleil), Leif Hoste (Veranda Willems) og Luca Paolini (Katjusja Team) igjen i første gruppe, mens Alessandro Ballan (BMC Racing), John Degenkolb (Project 1t4i) og Edvald Boasson Hagen etter hvert ble en del av gruppa.

Favorittgruppen åpnet opp en luke på et halvt minutt til resten av feltet over Taienberg, men etter hvert samlet det seg igjen.

Mens de fleste satt og så på Cancellara, støtet lagkompis Tony Gallopin seg vekk fra favorittgruppen. Han fikk følge av Hoste, og duoen begynte snart å hente inn de første kapitulantene i nimannsbruddet.

Etter litt over 155 kilometers sykling valgte Philippe Gilbert (BMC Racing) å stå av rittet. Belgieren har vært plaget av sykdom den siste tiden, men kunne nok godt ha tenkt seg å komme igjennom E3-Harelbeke på jakt etter formtopp til Flandern rundt og Ardenner-klassikerne.

Oppover Paterberg klinket Boonen til igjen. På det punktet var det i underkant av 40 kilometer igjen av rittet. Også her maktet råsterke Vanmarcke, som slo Boonen i spurten under Het Nieuwsblad tidligere i år, å holde seg innenfor skuddhold av bakhjulet hans.

Deretter ventet Oude Kwaremont, og her var det Van Avermaet som satte tempoet inn i bakken. Det var ingen problemer for de øvrige favorittene å følge med her.

Til slutt valgte Fabian Cancellera i stedet å overta fastsettingen, for å teste beina til utfordrerne sine. Boonen, Vanmarcke, Pozzato og Daniel Oss (Liquigas) klynget seg fast til den sterke sveitseren. Som tidligere på dagen, pådro Cancellara seg problemer med sykkelen, og var tvunget til å slippe favorittgruppen igjen.

I den påfølgende langesonen gikk det ikke særlig bedre, da Cancellara deiset i asfalten sammen med Carlos Barredo (Rabobank).

Innenfor de siste tre milene dannet Simon Spilak (Katjusja Team), Dimitrij Murajev (Astana) og Sylvain Chavanel (Quick Step) en trio foran favorittgruppen. På dette punktet var det kun Oscar Gatto som satt igjen foran fra det opprinnelige bruddet.

På Knoktenberg lot Boonen duoen Vanmarcke og Leukemans få en luke. Var det et tegn på svakhet? undret den Quick Step-vennlige delen av den belgiske sykkelfansen. Foran ble samtidig Gatto hentet inn, og Spilak kjørt av blant de tre i mellombruddet.

Den neste mila foregikk i rolige former, inntil Stijn Devolder (Vacansoleil) dro det hele i gang på Tiegenberg (den siste bakken) - 15 kilometer unna Harelbeke. Hans angrep ble besvart av blant andre Niki Terpstra (Quick Step) og Filippo Pozzato.

Innenfor den siste mila satt murbrekkeren Ian Stannard (Team Sky) og tauet hovedfeltet opp mot Chavanel og Murajev. Det betød selvsagt at Boasson Hagen fremdeles maktet å bite seg i feltet som da besto av i overkant av 40 mann.

Tre kilometer fra mål forsøkte Leif Hoste en siste sluttspurt, men Willems Veranda’s-rytteren hadde ikke nok saft igjen i beina.

Sky-laget håpet definitivt på massespurt med både Stannard og Bernhard Eisel, Mark Cavenidshs beskytter i feltet, til å hjelpe Boasson Hagen foran spurten.

Men da det dro seg til i Harelbeke, var det Boonen som kunne innkassere en fortjent seier. Belgieren presset sykkelen de nødvendige centimeterne foran Oscar Freire. Og det var Eisel – og ikke Boasson Hagen – som spurtet inn til tredjeplass i rittet.

Kommentarer til denne saken