RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her kommer det til å gå styggfort

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)
Sist oppdatert:
NM starter med en fartsfylt og publikumsvennlig øvelse.

Lørdag starter NM, med den kanskje mest fartsfylte øvelsen av dem alle.

Gateritt er en øvelse som varer i en drøy time, hvor syklistene suser rundt gatehjørner i høy hastighet. En rundløype på 1,1 kilometer (som inneholder seks 90-graders svinger) skal en time pluss fem runder, før en Norgesmester kåres.

BLOGG:Hvor står norsk sykkelsport?

Dette sørger for at øvelsen er blant de mest spektakulære og publikumsvennlige som finnes i sykkelsporten.

- Det er en konkurranse som varer i en veldig kort periode, hvor det er viktig å sitte foran hele tiden. Her nytter det ikke å komme bakpå, for da er det kjørt, forteller regjerende mester i øvelsen, Roy Hegreberg, til procycling.no.

Et ritt for spurtere
Sparebanken Vest-syklisten ønsker å forsvare tittelen, men er rask til å minne om at det viktigste er at laget vinner.

- Hvilke egenskaper trengs for å lykkes i gateritt?

- Man må være teknisk dyktig, hurtig, tøff og villig til å fighte.

Gjennom showritt som Sandefjord GP og Oslo GP, har nordmenn etter hvert fått et innblikk i denne sykkeløvelsen, som man ellers ser lite til i løpet av året. Selv om det er en øvelse om ikke kjøres ofte er Hegreberg klar på at det er stor prestisje å vinne rittet.

- NM er NM uansett. Det er Norgesmesterskap, så selvsagt er rittet viktig.

Kristoff får favorittstempelet
Selv om Stavanger-syklisten er regjerende mester overlater han favorittstempelet til klubbkamerat og BMC-proff Alexander Kristoff.

- I tillegg må vi se opp for Mats Lohne fra Joker Merida, Stavanger-syklistene Sven Erik Bystrøm og Fredrik Galta, og spurteren til Ringeriks-Kraft, mener Hegreberg.

Spurteren til Ringeriks-Kraft, som Hegreberg advarer mot, heter Frans-Leonard Markaskard. Kanskje ikke det mest kjente navnet i sykkelfeltet, men vestfoldingen har imponert stort denne sesongen.

Flere ganger har han markert seg som en strålende spurter, noe som er viktig for å hevde seg i gateritt. Sist han viste frem sin sterke spurt var under den siste etappen i Glava Tour of Norway. Da ble han nummer fire, en av de beste norske plasseringene i rittet.

- Den prestasjonen ga meg et løft i selvtilliten. Jeg har vært frisk og rask i hele år, og føler at kjørestyrken min er blitt klart forbedret. Fjerdeplassen viste at jeg kan være med der fremme, forteller spurttalentet til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kan spurtslå Kristoff
21-åringen er tidligere terrengsyklist, og er i år inne i sin andre sesong hvor han utelukkende satser på landeveien. Han tror det er mye han kan ta med seg fra terrengsykkelen til et gateritt.

- Evnen til å se langt frem og planlegge svinger med tanke på å unngå hull i veien og liknende. I tillegg er det veldig likt med tanke på tid og distanse. Det blir en time med intensiv sykling.

At Alexander Kristoff stiller til start er Markaskard veldig glad for.

- Det bidrar til at nivået heves og at det blir stor prestisje. Jeg har ikke fått spurtet mot Kristoff i år, men vet at han er veldig rask. Sitter jeg godt plassert i spurten er det mulig å slå han.

Det skulle nesten bare mangle at han hadde den innstillingen, for målsettingen er ikke akkurat beskjeden:

- For meg er NM det viktigste rittet. Jeg håper på en seier på lørdag, avslutter enn offensiv Ringeriks-Kraft-syklist.

PS: Gaterittet for menn elite starter 18.15 i Porsgrunn lørdags ettermiddag. Klokken 15.00 starter den første klassen, som er kvinner junior. Procycling.no er selvsagt til stede og vil gi dere rapporter og reaksjoner fra rittet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere