*Nettavisen* Sport.

Her letter han presset

Foto: SEBASTIEN PIRLET (Reuters/Scanpix)

Tom Boonen reddet et hardt presset Quick Step-lag med sin andre Gent-Wevelgem-seier.

27.03.11 19:06

Quick Step har hatt en tung innledning på sesongen. De er det eneste laget som står uten rankingpoeng i sykkelsportens «WorldTour». Dette tok laget konsekvensen av, og deres største stjerne Tom Boonen stilte til start i søndagens Gent-Wevelgem.

Risikoen for laget er at de må har følgebilen bakerst i de store klassikerne, Flandern rundt og Paris-Roubaix, samt at de ikke er garantert innpass i neste års «WorldTour».

Boonen punkterte tidlig i rittet, men kom seg tilbake i feltet. På oppløpet fikk han et særdeles godt opptrekk av Gert Steegmans, og han slukte utbryter Ian Stannard i spurten.

- Seieren gir god selvtillit foran Flandern rundt og Paris-Roubaix, kunne vinneren fortelle rett etter målgang.

Boonen ble også konfrontert med rankingproblematikken.

- Det tenker jeg ikke på. Jeg fikk beskjed om å droppe E3 Prijs Vlaanderen, og sykle her i stedet, forklarte vinneren.

Husk sykkelkonkurransen til procycling.no!

Spurteren Boonen er ikke død
Boonen har de siste årene blitt mer og mer fraværende i massespurter, men søndag viste han at han fremdeles kan.

- Jeg kan fremdeles spurte, sier Boonen og legger til:

- Spesielt når laget er like sterkt som i dag. Jeg liker ikke sitte alene i klyngen

- Det er nå 1-1 mellom Boonen og Cancellara?

- Det er bare to poeng å dele ut. Det er neste uke og uken etter der. Så jeg føler det er 0-0, konkluderer Boonen..

Italienske Daniele Bennati ble nummer to, mens Tyler Farrar knep tredjeplassen.

Les også: Dette gir Quick Step-sjefen hodebry

Uheldig Hushovd
Av de tre norske deltakerne var det kun Thor Hushovd som markerte seg aktivt. Nordmannen var med i en offensiv etter første passering av Monteberg. Dessverre ble det aldri noe ut av forsøket.

Deretter jobbet han for Tyler Farrar mot slutten av rittet, men med to mil igjen til mål gikk det en velt som hindret Hushovd, og en rekke andre ryttere.

Gruppen som ble hindret av velten kom aldri tilbake til hovedfeltet, og dermed ble det tilslutt en anonym plassering på vår regjerende verdensmester.

Kurt Asle Arvesen og Gabriel Rasch var de to andre norske deltakerne i rittet.

PS: Dette var Belgias første seier i Gent-Wevelgem siden 2005. Da vant Nico Mattan en kontroversiell seier etter å ha fått pes av belgiske motorsykler på slutten.

Resultater
1 Tom Boonen (Quick Step) 4.35.00
2 Daniele Bennati (Lepoard Trek) samme tid
3 Tyler Farrar (Garmin-Cervélo) st
4 André Greipel (Omega Pharma-Lotto) st
5 Lloyd Mondory (A2r) st
6 Mtichell Docker (Skil-Shimano) st
7 Bernhard Eisel (HTC-Highroad) st
8 Kristof Goddaert (Ag2r) st
9 Lars Boom (Rabobank) st
10 Baden Cooke (saxo Bank) st
(..)
70 Thor Hushovd (Garmin-Cervélo) +3.18
115 Kurt Asle Arvesen (Team Sky) +11.28
156 Gabriel Rasch (Garmin-Cervélo) st

Slik gikk det:
2011-utgaven av Gent-Wevelgem ble arrangert på belgiske og franske veier. Rittet var i år 210 kilometer, noe kortere enn i fjor. Totalt var det 16 stigninger (med og uten brostein) i rittet, der Kemmelberg er den mest kjente. Det var åtte forskjellige bakker, men alle skulle forseres to ganger.

Etter en relativt rolig start på rittet kom en god gjeng av gårde i et brudd. I bruddet satt følgende ryttere: Thomas Voeckler (Team Europcar), Bram Schmitz (Verandas Willems-Accent), Romain Zingle (Cofidis), Steven Van Vooren (Topsport Vlaanderen-Mercator) og Albert Timmer (Skil-Shimano).

På det meste hadde kvintetten bortimot fem minutters ledelse på feltet, før feltet jevnt og trutt kuttet ledelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Trøbbel i tårnet

Med drøye sju mil til mål punkterte Tom Boonen (Quick Step) i den første stigningen, og ble hengende langt bak. På det tidspunktet hadde utbryterne to minutter på feltet, mens Thomas Voeckler kjørte Albert Timmer og Bram Schmitz av utbruddet.

Opp første forsering av Kemmelberg, med knape seks mil til mål, fikk Thomas Voeckler en liten luke til sine to gjenværende bruddkamerater. Luka var dog ikke større enn at de to andre kom seg opp igjen.

Bak i hovedfeltet punkterte Mark Cavenish, briten ble dermed flaksende bak feltet på et særs viktig punkt i rittet. Philippe Gilbert ledet hovedfeltet inn i bakken, og det strakte seg godt ut over toppen. Boonen, Matt Hayman og Juan Antonio Flecha satt godt med over toppen.

Ikke lenge etter Kemmelberg sto Monteberg for tur. Feltet hadde stor strekk på seg, og de som ikke satt foran på dette tidspunktet ville få problemer senere i rittet.

Hushovd på offensiven
Etter Monteberg ble det en offensiv med mange interessante ryttere, deriblant Thor Hushovd. Andre ryttere i denne gruppen var Gert Steegmans, Geoffery Lequatre, Matt Hayman, George Hincapie, Baden Cooke, Maxim Iglinskij mf.

På vei inn til den andre runden med stigninger var gruppen mer eller mindre hentet. Da støtet Iglinskij, mens Hushovd ble sittende rolig.

Men fire mil igjen til mål veltet Skys Geraint Thomas, mens Thomas Voeckler kjørte ifra sine bruddkamerater.

Opp Kemmelberg for siste gang ble det kjørt hardt, men det var ingen av de store som fikk noen luke å snakke om. Hushovd satt særdeles godt plassert over krønet.

På vei over toppen av Monteberg, med 36 kilometer igjen til mål, støtet Saxo Banks Nick Nuyens og fikk selskap av en BMC-rytter, men de kom seg ikke av gårde. Sylvain Chavanel og Peter Sagan fulgte opp støtinga, og prøvde seg. De to fikk følge av Sagans lagkamerat Matej Bodnar og Ian Stannard fra Team Sky.

Før dette ble også Thomas Voeckler hentet av feltet.

Hjelperytter Hushovd
Med tre mil igjen til mål ble Thor Hushovd satt fram i feltet. Et klart tegn på at de ville ha massespurt for Tyler Farrar. Samtidig hadde de fire i front 20 sekunders ledelse. Ledelsen steg raskt til 40 sekunder.

Thomas Voeckler lå på dette tidspunktet og dro feltet. Rett og slett imponerende.

Med to mil igjen til mål gikk det en ganske hard velt bak i feltet. Mark Cavendish og Jeremy Hunt var blant de som var involvert. «Cav» holdt seg riktig nok på beina. Thor Hushovd ble hindret av veltet, og havnet dermed i en gruppe bak selve hovedfeltet.

Med ti kilometer igjen av rittet hadde rytterne i front 20 sekunder på feltet. Gruppa til Thor var på dette tidspunktet sjanseløse til å komme tilbake til feltet.

Fem kilometer fra mål var avstanden angivelig bare ti sekunder, og det begynte dermed å se tungt ut for de fire i front. Med knappe tre kilometer igjen til mål ble Bodnar hentet.

Stannard angrep med litt over en kilometer igjen, og det så lenge svært lovende ut. Dessverre ble den 23 år gamle briten hentet midt i spurten. Tom Boonen var sterkest og vant rittet under stort press.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.