Her ligger Cervélo begravet

Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)

Thor Hushovds trøye ble skjenket sykkelsportens høye beskytter.

17.10.10 14:19

COMO (procycling.no): 754 meter over havet ligger den og kikker utover Comosjøen. Like ved toppen finner man en liten kirke. Det er helligdommen Madonna del Ghisallo.

Ofte legger RCS (arrangøren) Giro d’Italia-ruten innom den 10,6 kilometer lange stigningen. Hvert eneste år ankommer rytterne i Giro di Lombardia nordfra.

Legenden skal ha det til at greven Ghisallo ble angrepet av banditter tilbake i middelalderen. Han søkte tilflukt i kapellet og så plutselig jomfru Maria åpenbare seg ved alteret.

Casartellis sykkel
Han løp mot skikkelsen og kom seg unna røverne. Siden har dette synet blitt kjent som Madonna del Ghisallo. I 1949 erklærte presten Ermelindo Vigano at hun også ble sykkelsportens høye beskytter.

Dette ble godkjent av Pave Pius den 12.

Siden har alteret i kirken blitt fylt opp av forskjellige sykkeleffekter og har blitt et populært sykkelmuseum. Her finner man blant annet Fabio Casartellis deformerte sykkel etter hans dødelige krasj i Tour de France.

Les flere artikler fra Giro di Lombardia hos procycling.no!

Det brenner også en evig flamme for dem som har ofret livet i tjenesten på sykkelsetet.

Tok farvel med Cervélo
Lørdag formiddag, før starten av høstklassikeren Giro di Lombardia, var også en større delegasjon fra Cervélo TestTeams støtteapparat til stede ved den vakre kirken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Der tok de ansatte farvel med sykkellaget som legges ned etter sesongen, og hadde samtidig med en gave til den lokale presten.

- Vi hadde med et Cervélo-merke og en verdensmestertrøye som var signert av Thor Hushovd. På denne måten markerte vi laget som døde ut, forteller generalmanager Joop Alberda til procycling.no.

- Sint og skuffet
I Cervélo-leiren var det åpenbart en spesiell stemning under og etter lørdagens ritt. Det var ikke lagt opp til noen felles avslutning i etterkant av rittet og symptomatisk nok maktet ingen av rytterne å fullføre den tunge høstklassikeren.

Nordhaug fullførte: - Jeg har aldri vært så sliten før

Det kan jo skyldes motivasjonen også.

- Jeg er litt sint og litt skuffet. Jeg føler dette er et prosjekt som burde fått holde på lenger, men de valgte å skrinlegge det allerede etter dette året. Vi har både den kvinnelige (Emma Pooley) og mannlige verdensmesteren på laget vårt, så noe må vi har gjort riktig, sier Alberda.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Han har vært travelt opptatt med å finne nye jobber til 85 ansatte siden de nedslående nyhetene kom i august. Hittil vet 80 av dem hva de skal gjøre neste år, mens fem – inkludert ham selv – foreløpig går en usikker fremtid i møte.

- Jeg vet ikke hva jeg gjør videre. Jeg trives best i nytenkende prosjekter. Jeg føler Cervélo TestTeam inntok sykkelsporten med et nytt tankesett. De andre lagene gjør stort sett alt slik det alltid har blitt gjort.

Beholder VM-trøya selv
Thor Hushovd synes også det var spesielt å ta avskjed med gjengen. Han tok seg tid til en avskjedsrunde inne på bussen og blant mekanikerne før han hastet videre til Belgia.

- Det er spesielt, men samtidig har jeg hatt to fine og innholdsrike år på dette laget, sier Hushovd.

- Hva skjer med trøya du syklet med i dag?

- Den har jeg allerede gitt bort. Den skal henge på museet til Cervélo på hovedkvarteret i Toronto, forteller han til procycling.no.

- Hva med trøya du vant VM med?

- Den beholder jeg selv, gliser han.

Så forlot han Como. Og Cervélo TestTeam.

Neste år er det Garmin-Cervélo som gjelder for Hushovd og seks av hans kamerater.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.