Her må Bjørgen avbryte intervjuet

Foto: Egil Sande / Mediehuset Nettavisen

Og Heidi Weng mener fredagens tragiske nyhet bidro til karrierens første OL-medalje.

12.02.14 13:19

SOTSJI (Nettavisen): Marit Bjørgen var både langt oppe og langt nede etter OLs første dag i Sotsji.

Hun hadde akkurat vunnet OL-gull da hun møtte pressen på skiskytterstadion lørdag formiddag, men tankene gikk også tilbake til Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som mistet sin bror fredag.

Da Bjørgen fikk spørsmål om den triste hendelsen, ble det til slutt for mye for den norske gulljenta. Hun måtte snu seg bort og få en trøstende klapp på skuldra av mediesjef Gro Eide før intervjuet kunne fortsette.

- Det blir mange følelser, men Astrid og familien hennes ville at vi skulle gå for broren hennes i dag. Da gjaldt det å omstille seg og holde fokus på det som skulle skje i dag. Det er klart at det er veldig sterkt. I dag gikk vi for Astrid sin bror, og det er blandede følelser hos oss alle. Man får litt perspektiv på ting, og idrett betyr egentlig veldig lite når sånne ting skjer, sier Bjørgen til Nettavisen og resten av pressekorpset.

- Vanskelig å konsentrere seg
Hun forteller at det var vanskelig å konsentrere seg om rennet.

- Jeg kjente da jeg la meg i går, og det er vanskelig når det som skjedde i går blir så brutalt. Men de hadde et ønske om at vi skulle gå for hennes bror. Og det at vi klarer å stå sammen som et lag og gjøre den jobben som kreves er sterkt gjort.

Heidi Weng fikk en strålende start på de olympiske lekene da hun gikk inn til bronsemedalje på kvinnenes 15-kilomet lørdag formiddag.

Men løpet ble mer emosjonelt enn ventet, mye på grunn av fredagens triste nyhet om dødsfallet til lagvenninne Astrid Uhrenholdt Jacobsens bror.

- Jeg skulle ikke gi meg
Da Weng snakket med Nettavisen etter rennet, mener hun den triste nyheten gjorde at hun fikk kreftene hun trengte til å havne på pallen.

- Det er selvfølgelig tøft, men i går lovet jeg Astrid at jeg skulle gå fort. Jeg gikk for Astrid i dag, og jeg tror det gjorde at jeg klarte å få en medalje. Jeg skulle ikke gi meg, jeg skulle bite tenna sammen og gå fort, sier en gråtkvalt Weng til Nettavisen i OL-byen.

- Du tror altså at det som skjedde i går gjorde at du havnet på pallen i dag?

- Det er veldig vanskelig å si, men jeg hadde fokus på at jeg skulle bite tenna sammen, og dette skulle jeg gjøre for Astrid. At det ble medalje, synes jeg er utrolig stort, sier Weng.

- Hva sa Astrid til dere i går?

- Det er ikke så mye å si. Det viktigste er at vi er der for henne og støtter opp. Hvis hun vil snakke, er vi der for henne og gir henne klemmer, sier Weng.

Weng hang bra med fra start til mål, og etter målgang beskrev hun veien til sin første OL-medalje på denne måten:

- Jeg hadde mer enn nok med å følge med Therese (Johaug), men på oppløpet handlet det bare om å få opp farta på skia, og det klarte jeg. Dette er mitt første OL, og så blir det en tredjeplass. Jeg har jo egentlig ikke vært på pallen i år, med unntak av Tour de Ski, og at jeg klarer det her er veldig stort, sier hun.

- Mange følelser før løpet
Svenske Charlotte Kalla forteller at hun ikke hadde hørt om dødsfallet til Jacobsens bror før tidlig lørdag morgen.

- Jeg visste ikke noe før jeg kom til hyttene i dag, og det var mange følelser før løpet. De er gode venner, og jeg visste ikke hvordan jeg skulle håndtere det. Jeg måtte bare fokusere på løpet, og dette setter ting i perspektiv. Hvis de vil snakke med meg, vil jeg være der for dem, sier Kalla.

Heidi Weng forteller at hun nå er kommet i god form, og er spent på resten av OL.

- Nå har moroa så vidt begynt, og jeg skal juble litt i kveld, og så gjelder det å omstille seg. Jeg gleder meg veldig til tikilometeren, og klassisk er min ting. Jeg kjente at det var veldig lett i dag, og jeg har god kontroll på klassisken.

- Går du for ny medalje?

- Det er vanskelig å si. Jeg merker at jeg begynner å komme i form, og det er utrolig gøy, så vi får se, avslutter Weng.

MER OL-STOFF:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.