Robert Marchand er ikke som alle andre 100-åringer.

Franskmannen er nemlig svært sprek, og fredag forsøkte han seg på timesrekorden i banesykling, for menn over 100 år.

På én time klarte Marchand å tilbakelegge 24,251 kilometer. Det er ny rekord.

Men hva får egentlig en sprek 100-åring til å prøve seg på verdensrekord?

- Jeg ville bare gjøre noe for min hundrede bursdag, sier Marchand til UCIs hjemmeside.

Ikke sliten
Marchand bruker mye av sin tid på sykkelen, men før fredag hadde han ikke kjørt på bane på 80 år.

- Man må bli vant til at det bare er ett gir. Jeg foretrekker å sykle ute, men det umulig akkurat nå. Jeg ønsker ikke å bli syk, så jeg trener ikke så mye for tiden.

Å tilbakelegge 24,251 kilometer på én time er ikke til å skimte av, og for en 100-åring er det en utrolig prestasjon. Det kunne imidlertid gått fortere.

- Jeg kunne fortsatt i en time til. Jeg får ikke lov til å få for høy puls, så jeg er ikke sliten engang.

Marchand får ikke lov til å ha høyere puls enn 110, grunnet helsen. Han prøver å overholde rådet så godt som mulig, men noen ganger går han litt over.

- Jeg klatret en bratt bakke for ikke så lenge siden og fikk pulsen opp til 134, men det er best å unngå det. Men jeg ville blitt veldig overrasket dersom jeg hadde fått et hjerteinfarkt.

Oppskriften
Selv om helsen fortsatt er bra, begynner franskmannen å merke at han drar på åra.

- De siste fem årene har jeg ikke syklet turer på mer enn 100 kilometer. Det er ikke noe poeng i å overdrive. Jeg ønsker å fortsette å sykle litt til.

Men hva er så hemmeligheten til Marchand? Hvordan kan han være i så god fysisk stand i en alder av 100?

- Jeg har aldri misbrukt noen ting. Jeg røyker ikke og drakk ikke mye. Det eneste jeg har gjort er å jobbe. Jeg pensjonerte meg i en alder av 89!

I sine ungdomsår drev franskmannen med mange forskjellige idretter, blant annet boksing, vektløfting og turn. Det viktigste har imidlertid vært å holde seg aktiv hele livet.

- Jeg er heldig som ikke har hatt noen problemer med helsen. Mitt råd til alle, unge og gamle, er å fortsette å bevege seg. Noen mennesker starter å spille kort og sitte stille, når de fyller 80 år. Men ikke jeg, jeg har aldri vært i stand til å sitte stille.

PS: Den australske duoen Anna Meares og Kaarle McCulloch satte verdensrekord på lagsprint fredag. Dette skjedde på banen som skal brukes under OL i London.