Gå til sidens hovedinnhold

Her sjokkerer Leeds hele England

- En av de største sensasjonene gjennom tidene.

MANCHESTER UNITED - LEEDS
0-1:

Det var liten tvil om hvem som var storfavorittene før FA-cupkampen mellom Manchester United og Leeds på Old Trafford søndag.

To divisjoner skiller de to rivalene, og Leeds hadde heller ikke statistikken med seg: Sist gang laget vant en kamp på Old Trafford var helt tilbake i februar 1981, da Brian Flynn scoret kampens eneste mål for gjestene.

Dessuten hadde Manchester United aldri, under ledelse av Sir Alex Ferguson, røket ut av FA-cupen så tidlig som i tredje runde.

Men som kjent: Statistikk er til for å brytes, og 90 minutter senere sto Leeds igjen som seierherrene på Old Trafford, etter at Jermaine Beckford scoret kampens eneste mål.

- Fornærmelse mot spillet
Det tok en liten stund før United-manager Alex Ferguson ville uttale seg til pressen etter kampen. Men da han endelig fikk summet seg, innrømte han at Leeds fortjente seieren.

Fornøyd med dømmingen, var han imidlertid på sedvanlig vis ikke.

- Vi forventet ikke dette, sier Ferguson ifølge BBC.

- Om man ikke kommer i gang, men motstanderne gjør det, blir det alltid en tøff jobb. Men trenger litt flaks, og de hadde det, men de fortjente seieren fordi de spilte virkelig godt, mener han, og fortsetter:

- Dommeren la til fem minutter på slutten, og det er en fornærmelse mot spillet, og mot de på banen.

BBC-journalist Jonathan Stevenson forundrer seg over utspillet.

- Det er godt at Fergie snakker med pressen, men det siste utsagnet er pinlig, skriver han på BBCs live-oppdatering.

Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!
«Fortjent seier over Manchester. Klasseforskjell i favør Leeds.»

Vakkert angrep
19 minutter ut i kampen fikk hjemmefansen en kalddusj av de sjeldne, da Jonathan Howson leverte en nydelig pasning over hodet på Wes Brown og i beina til Jermaine Beckford.

Spissen rotet litt med mottaket, men nådde igjen ballen før Brown og keeper Tomasz Kuszczak klarte å klarere, og satte den i nettet.

- De var en god ball fra Johnny Howson, og Jermaine setter den i målet ni av ti ganger. Det var det han gjorde nå, kommenterer Leeds-manager Simon Grayson til ITV etter kampen.

Leeds var i føringen, men spørsmålet var hvor lenge de kunne holde stand for elleve revansjelystne røddjevler.

Manchester United satte umiddelbart i gang med jakten på en utligning, men Leeds-forsvaret viste at de er klare for større oppgaver enn League One-fotball.

Selv med Wayne Rooney og Dimitar Berbvatov på topp, klarte ikke vertene å produsere noen skikkelige målsjanser, og lagene gikk til pause med 1-0-ledelse for Leeds.

Uten at det kunne sies å være direkte ufortjent.

Les også: Carew sendte Gamst ut av FA-cupen

Gigantsjanse på overtid
I andre omgang satte United-manager Alex Ferguson inn Antonio Valencia, Michael Owen og Ryan Giggs i jakten på en scoring, og de fleste trodde vel at Manchester United skulle klare få ballen i nettet etter hvert som presset økte.

Men foran mål var rødtrøyene usedvanlig lite effektive og nølende, og mot slutten av kampen fikk Leeds faktisk flere store muligheter til å score.

Men ikke større enn den hjemmelaget fikk tre minutter på overtid.

Etter klabb og babb innenfor femmeteren fikk keeper Casper Ankergren på mirakuløst vis avklart for Leeds, like etterpå var sensasjonen et faktum da dommeren blåste av kampen.

Leeds hadde slått storebror i deres egen lekegrind, for første gang på nesten 29 år.

- Sensasjonelt
En større cupbombe skal man lete lenge etter.

- Glem Leeds' fortid - de er en League One-klubb, og de har nettopp kastet Manchester United ut av FA-cupen på Old Trafford. Det er en av de aller største sensasjonene i denne turneringens utrolige historie, skriver BBC-journalisten Stevenson.

Manager Simon Grayson er mer nøktern.

- Vi ga oss selv en mulighet til å vinne kampen med den scoringen, og med litt flaks her og der klarte vi å holde ut, sier han.

Og om tapet svir for Manchester United, smaker nok seieren tilsvarende godt for Leeds-fansen.

Opptur
I løpet av det siste tiåret gikk laget fra semifinaleplass i Champions League og ned til spill i den tredje øverste divisjonen i England, takket være økonomisk rot som førte til at klubben måtte selge sine største stjerner.

Nå peker pila imidlertid oppover igjen, og laget er på god vei til å rykke opp til Championship.

Og når Manchester United blir slått på Old Trafford, er det umulig å spå hvor langt Leeds kan nå også i den tradisjonsrike FA-cupen.

Etter flere år i marerittlignende tilstander, kan Leeds-fansen igjen se framover med gryende optimisme.

- Jeg er sikker på at det kommer til å feires i Leeds de neste dagene, konstaterer manager Simon Grayson.

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Kommentarer til denne saken