RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Her smadres Vikersund-bakken

Sist oppdatert:
For å gi plass til verdens største hoppbakke.

Like over klokken 12 torsdag ble det 45 år gamle stillaset i Vikersundbakken jevnet med jorden. En enkelt sprengladning detonerte helt etter planen, og stillaset raste sammen på få sekunder.

Dermed er en del av norsk sportshistorie borte. Bjørn Wirkola satte verdensrekord her med 146 meter i 1966, året etter ble den rekorden forbedret av Reinhold Bachler fra Østerrike som strakte seg til 154 meter.

Dagens bakkerekord er på 219 meter og tilhører finske Harri Olli.

Går for ny verdensrekord
Den rekorden skal etter planen bli smadret allerede til vinteren. Nå begynner nemlig utbyggingen av en helt ny bakke.

Den nye bakken vil gi bedre skjerming for vind, og sørge for større sikkerhet for hopper og gjennomføring av renn. Vinden har tidligere vært et problem i Vikersund.

Høydeforskjellen fra hoppkanten til sletta økes til 130 meter, som er det maksimale som Det internasjonale skiforbundet tillater, og det samme som verdensrekordbakken i Planica.

Kan bli verdensrekord
Når utbyggingen er klar vil Vikersund være verdens største hoppbakke, og i prøve-VM i februar 2011 kan faktisk verdensrekorden til Bjørn Einar Romøren på 239 meter bli slettet, og hentet hjem til Norge.

Les også: Verdensrekord i Vikersund neste år?

I 2012 skal Vikersund arrangere VM i skiflyging.

Totalt vil oppgraderingen av Norges eneste skiflygingsbakke koste 80 millioner kroner, der Kulturdepartementet har bidratt med 23 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere