*Nettavisen* Sport.

Her smeller den første EM-bomben

Foto: Sergei Supinsky / Afp

Danmark vant over gullfavoritt Nederland.

10.06.12 17:35

NEDERLAND - DANMARK 0-1:

Seier til Danmark over en av EMs gullfavoritter, Nederland, befant seg neppe på mange tippekuponger før lørdagens åpningskamp i gruppe B.

Men fotball er uforutsigbart, urettferdig og deilig. Michael Krohn-Dehli rystet det nederlandske forsvaret og Danmark vant overraskende 1-0.

- Jeg er veldig stolt. Det var en fantastisk prestasjon, sa landslagssjef Morten Olsen i et intervju vist på NRK.

Nederlands vei mot finale ble fort litt mer kronglete. Senere i gruppespillet skal de møte Portugal og storfavoritt Tyskland.

Sneijder briljerte til ingen nytte
Danskene tapte åpningskampen i VM for to år siden mot nettopp Nederland, som gikk helt til finalen og ble sølvvinner. Hollenderne, som vant sin kvalifiseringsgruppe med utrolige 37-8 i målforskjell, var derfor soleklar favoritt i lørdagens kamp.

Laget fra tulipanlandet åpnet også klart best. Spillestilene til Bert van Marwijk og Morten Olsen er ikke helt ulike, med 4-2-3-1 på begge taktikktavler, men stjernegalleriet til Nederland presset danskene langt tilbake på det ukrainske gresset. Bursdagsbarnet Wesley Sneijder var kreativ i den offensive oppbyggingen, og serverte flere godbiter til Robin van Persie.

Inter-spilleren fikk imidlertid ingen bursdagsgave i form av en nettkjenning i retur. Isteden var det Danmark som overraskende og ut av ingenting gikk opp i ledelsen. Simon Poulsen tok med seg ballen langs sidelinjen, sendte den i returrom til Krohn-Dehli, som med en nydelig skuddfinte spilte ut hele forsvarsrekka til Nederland og satte inn 1-0 fra skrått hold.

Dermed begynte klokken å tikke på den første, store EM-bomben allerede på mesterskapets andre dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Effektive dansker seiret
Krohn-Dehli tente for alvor til etter sin egen scoring og sørget for at det oransje forsvaret fikk mer å gjøre. Nederland, anført av Sneijder, fortsatte likevel å styre spillet. Det luktet sterkt av en utligning, men van Persie, som scoret 30 mål for Arsenal forrige sesong, slet i avslutningsøyeblikkene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Michael Probst / Ap

Danskene forsvarte seg mesterlig og lot seg aldri overliste av det oransje presset. Van Marwjik puttet på det han hadde av offensive stjerner, men danskenes effektivitet vant til slutt over lekre fotballdetaljer.

- Vi skal jobbe knallhardt, men vi skal også ha mot til å spille fotball. De hadde noen sjanser, men vi hadde også våre, oppsummerer Olsen.

EMs yngste spiller imponert
Begge lag har vært offer for mye medieoppmerksomhet i forkant av åpningskampen. De nederlandske spillerne skal angivelig ha blitt møtt med apelyder på treningsfeltet tidligere denne uken, og rasismepraten begynte allerede før EM var i gang. Van Marwijk har vært bestemt på å kun fokusere på det sportslige, og nektet å kommentere apehetsen.

Les saken: Apelyder mot Nederlands tropp

Også Olsen har holdt seg unna media, og da det ble kjent at Niki Zimling skadet seg på treningsfeltet og ble kjørt til sykehuset i ambulanse fredag, nektet Olsen å si hva det dreide seg om fordi han ikke ville gi van Marwijk et taktisk fortrinn.

Les saken: Dansk spiller hentet av ambulanse

Og flere ble nok overrasket da Zimling sto oppført i startelleveren til Danmark.

Den største overraskelsen blant van Marwijks utvalgte, var nok Jetro Willems, som begynte på den nederlandske venstrebacken. Med sine 18 år og 72 dager er PSV Eindhoven-spilleren tidenes yngste i EMs. Willems viste seg verdig plassen, og gjorde sakene sine bra både bakover og i overgangsfasen. Det ble likevel tap i ungguttens første mesterskapskamp, og det var definitivt deiligst å være dansk i Ukraina lørdag.

Annonsebilag