Etter at 155 av 176 kilometer var unnagjort på den siste etappen av Glava Tour of Norway, skulle kampen om klatretrøyen avgjøres.

Stian Remme og Joker Merida mot Christofer Stevenson og Team Sparebanken Vest. Svensken lå på hjulet til Remme og trengte kun ett poeng for å sikre seg trøyen dersom konkurrenten skulle vinne spurten.

Etter eget utsagn ble 29-åringen så omringet av Joker-ryttere. Som man ser av bildene til procycling.nos fotograf, var både Christer Rake og Vegard Breen midt oppe i situasjonen.

- Jeg visste at jeg hadde kontroll på Remme i den situasjonen uten at jeg måtte anstrengte meg for mye, men det visste tydeligvis Joker Merida også. Plutselig kom to av dem opp på siden av meg. Den ene presset seg inn foran meg like før svingen. Jeg kunne enten kjøre ut i grøfta eller bremse ned, forteller Stevenson til procycling.no.

- Får en arm i siden
Det stoppet ikke der. Ifølge svensken ble Remme gjort oppmerksom på situasjonen og åpnet opp spurten. Etter 50 meter var også Stevenson fri til å gå etter.

Heller ikke det gikk problemfritt for seg.

- Jeg forsøker å dra i gang spurten, men kjenner at jeg får en arm eller albue i siden. Det er i hvert fall noe som holder meg igjen. Jeg vet ikke hvem det var, men det var en av Joker-rytterne. Jeg synes det er utrolig dårlig stil. Jeg forsøkte å snakke med dem om det etterpå, men de blånektet på at de hadde gjort noe galt. Det går uansett ikke an å gjøre noe med det nå, innser Sparebanken Vest-Ridley-rytteren.

Etter at han tapte trøyen drøye 20 kilometer før mål, hadde likevel et behov for spre budskapet til omverdenen. På sin egen blogg postet han derfor i går et innlegg med tittelen «Winner takes it all».

Her kan du lese Christofer Stevensons blogg!

Undertittelen er det lite smigrende spørsmålet: «Joker Merida dopade?».

- Jeg var fremdeles forbannet da jeg skrev dette i går. Men jeg står fortsatt inne for det. Jeg synes folk skal få øynene opp for det, og at man har i bakhodet hva slags virkemidler de er villige til å ta i bruk ved en senere anledning.

Angrer intet
- Har du forståelse for at det kan komme reaksjoner når du kobler Joker Merida opp mot doping?

- Jeg har ikke anklaget noen for å dope seg. Det står et stort spørsmålstegn der, og grunnen til at jeg gjorde er at jeg mener slike virkemidler er like ille som dope seg. De får kjøre sykkelritt på en skikkelig måte og ikke benytte seg av usportslige knep de selv drar nytte av, svarer Stevenson.

Les også: - Jeg forsøkte bare å unngå trøbbel

Team Sparebanken Vest-Ridley var naturlig nok oppgitte etter at klatretrøyen glapp under gårsdagens etappe. En rasende Stevenson slapp seg rett ned til dommerbilen og spurte om UCI-kommissæren hadde fått med seg opptrinnet.

Det hadde han ikke.

(Artikkelen fortsetter under bildet - trykk på bildet for større versjon - eller les bloggen her!)

Etter målgang ble TV-bildene fra rittet studert, men heller ikke her fant man bevis for usportslig opptreden fra Joker-laget. Dermed bestemte laget seg for å la saken ligge, og droppet muligheten til å protestere i etterkant av rittet.

Gir Breen skylda
Christofers forklaring blir støttet av broren Michael, som satt to plasser bak på dette punktet.

- Chistofer lå på Stians hjul. Det var Vegard Breen som kom inn og stengte ham først. Christofer klarte likevel å komme seg forbi ham, men ble så tok Joker-rytteren tak i trøyen hans. Det var ikke pent gjort, forteller Michael Stevenson til procycling.no.

Les Vegard Breens reaksjon på beskyldningene!

- Kan slike ting oppstå foran en spurt, eller var dette over grensen for hva som kan aksepteres?

- Det er helt klart over grensen. Samtidig er det ikke så lett for kommissæren å gjøre noe. Det blir opp til syklistene hva slags nivå man vi ha på rittet, mener den svenske mesteren.

Står bak sin rytter
Sportsdirektør Morten Hegreberg i Team Sparebanken Vest forteller at han fester også sin lit til Christofer Stevensons forklaring.

- Jeg stiller meg bak det han har fortalt om selve hendelsen, men ikke hva han har skrevet (i den ovennevnte bloggen) og gjort i etterkant, presiserer Hegreberg.

- Hvorfor valgte dere å la saken ligge i etterkant av etappen?

- Jeg snakket med Gino (Van Oudenhove, sportsdirektør i Joker Merida, vår anm.) etterpå. Han forklarte meg at ingen på laget hans hadde gjort noe galt. Da står man fort igjen med påstand mot påstand. Uten TV-bilder av hendelsen, blir det vanskelig for oss å bevise noe annet enn at vi velger å stole på Christofers ord i sakens anledning. Vi hadde ikke sagt noe om dette, dersom det ikke var en sannhet i det. Hadde vi tapt trøya fordi vi ikke var gode nok, hadde det vært helt fair. Men ting blir straks mye verre når vi taper den på grunn av usportslige grunner.

Overraskende smultring
- Hva tenkte du da Christofer endte uten poeng på den siste bakkespurten?

- Jeg synes det var rart. Da han lå i brudd med Stian (Remme) kom de på 1. og 2. plass i hver sin spurt, så Christofer er ingen dårlig rytter. Samtidig visste jeg at han store mål for dagen var å vinne klatretrøya. Når en rytter reagerer slik, er det noe sannhet i det. Han hadde aldri reagert slik om dette hadde foregått på en fair måte. Etter spurten skrek han mot bilen vår at han både hadde blitt sperret og holdt igjen.

- Tror du dette var en overlagt handling fra Joker Meridas side?

- Selv om jeg er overrasket over hva som skjedde, så trenger ikke dette å være planlagt. Av og til man ting i ren refleks og tenker ikke over konsekvensene. Jeg tror dessverre ikke at vi kommer til bunns i denne saken. Jeg tror ingen kommer til å innrømme noe. Egentlig ville jeg heller ikke gjøre noe mer ut av dette. Det er dumt å kaste dritt via media. Det er ikke det jeg er ute etter, understreker Hegreberg.

- Vi ble truet med juling
Joker Merida har ikke helt den samme versjonen av den omtalte episoden. De forteller at det var aktiv kamp om posisjonene mellom blant annet Remme, Stevenson, Vegard Breen og en rytter fra Team Jayco AIS. Laget hevder dessuten at kun skulle gå for klatretrøyen dersom de lå i posisjon til det, og at kampen om sammendraget var langt viktigere for deres del.

Sportsdirektør Gino Van Oudhove bekrefter overfor procycling.no at det var høy temperatur mellom partene i Lillestrøm sentrum søndag.

- Han truet oss regelrett med juling etterpå. Det var veldig ubehagelig, og jeg tror vi hadde løst dette på en helt annet måte dersom en slik situasjon hadde oppstått med en av våre ryttere. Jeg synes Sparebanken Vest har håndtert denne saken latterlig, forteller Van Oudenhove.

- Hva har rytterne dine fortalt deg om hendelsen med Stevenson?

- Jeg så ikke hendelsen selv, men jeg har hørt på forklaringen til rytterne mine. De har ikke fortalt meg om noen alvorlige uregelmessigheter i den spurten. Jeg synes uansett at Christofer Stevensons oppførsel om målområdet etterpå er langt mer usportslig enn det som skjer i et sykkelritt.

Rake: - Er navnet mitt nevnt?
Joker Merida-rytterne Christer Rake og Stian Remme satt naturlig nok tett på hendelsen. Rake foretok et opptrekk for lagkameraten da de nærmet seg den siste bakkespurten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg var nesten ikke klar over at det lå en bakkespurt der. Da jeg så et skilt som viste at det var en kilometer igjen, lå Stian tilfeldigvis på hjulet mitt. Jeg trøkket til det jeg hadde med 500 meter igjen og la meg ut. Stian fulgte på ut fra hjulet mitt og da lå Stevenson på fjerde eller femteplass. Det var kanskje 300 meter igjen da Stian gikk og Kelderman lå på hjulet hans igjen, forteller Rake til procycling.no.

- Kan du forstå at du hindret Stevenson i løpet av den manøveren?

- Har mitt navn blitt nevnt oppi det her? Nå blir jeg faktisk litt overrasket. Nei, jeg kan ikke huske at jeg var i nærheten av ham. Jeg vet ærlig talt ikke hva de holder på med, svarer han.

Trist av oppstyret
Remme vant som nevnt spurten og tok dermed også med seg klatretrøyen hjem fra rittet.

- Etter alt dette oppstyret, er det nesten så man angrer på at man står igjen med trøya. Jeg har vunnet den tidligere, og det er ikke det at den ikke betyr noe, men det viktigste for oss var sammendraget. Det er det vi har jobbet knallhardt for hele denne uka, sier Remme.

- Hvordan mottar du kritikken fra Stevenson?

- Jeg stiller meg uforstående til det. Jeg kjenner meg ikke igjen i noe av det han skriver. Vi gikk ikke for klatretrøyen, og det var såpass sent i rittet at det var mye støting på ledertrøyen i front av feltet. Da jeg gikk, fikk jeg (Wilco) Kelderman og Kvist (Tomas Vedel, Glud&Marstrand) på hjulet mitt. Det er jo ikke unaturlig at feltet reagerer slik når to mann fra Joker Merida setter opp tempoet foran. Når jeg leser at noen skal ha ropt til meg at «nå bør jeg støte», blir jeg egentlig bare litt trist. Jeg synes det er lavmål.

Vet du noe om denne saken? Tips oss via jarle@procycling.no eller post@procycling.no!