Her spurtslår 20-åringen fjellgeitene

Foto: Torgeir Strandberg (www.procycling.no)

Fredrik Strand Galta er den første vinneren av Hadeland GP.

04.05.13 18:13

HØNEFOSS (procycling.no): Fredrik Strand Galta (Øster Hus-Ridley) vant den første utgaven av 1.2-rittet Hadeland GP. Unggutten støtet seg vekk fra hovedfeltet og fikk selskap av Stian Remme, Jesper Hansen og Fredrik Ludvigsson over toppen av bakken Knestang i utkanten av Hønefoss sentrum.

Remme åpnet spurten, men 20-åringen svarte og kunne heve armene i været over streken.

- Det var veldig deilig å vinne. I fjor ble hele oppkjøringen ødelagt av sykdom og tull. Det var herlig å vise hva jeg er god for, fortalte Strand Galta til procycling.no etter triumfen.

Angrep i langesonen
Han mente det var perfekt at 31-åringen fra Joker Merida forsøkte seg på en frekkis før oppløpet:

- Alle som satt der tenkte vel at de ikke var den beste spurteren. Jeg følte meg bra, så jeg prøvde å være litt lur. Det passet bra at han angrep. Jeg gikk etter og kom forbi ham på oppløpet. Det passet meg veldig fra, sier unggutten som innkasserte 40 UCI-poeng og 2.425 euro i prispenger for å vinne Hadeland GP.

Før han kom så langt forsøkte blant annet Joker Merida å sette sitt preg på løpet. De angrep like greit med Reidar Borgersen og Truls Engen Korsæth da rytterne satt og ventet på langesonen:

- Vi satte i gang finalen tidlig som planlagt. Vi visste at Hansen og Ludvigsson var suverene oppover, sier Gino Van Oudenhove til procycling.no.

Smalt til oppover Knestang
Forsøket ble imidlertid nøytralisert av Team Cult Energy (Hansens lagkamerater), og ved passering Hønefoss tilspisset det hele seg foran den siste runden. Som under neste ukes Glava Tour, skulle rytterne passere Knestang med opp mot 22 prosents stigning på det bratteste.

- Jeg fikk god hjelp av laget for å komme inn. Håvard Blikra tok ansvar og holdt det gående et godt stykke opp. Da vi var ferdige med det bratteste og svingte til venstre, så bestemte jeg meg for å dra til. Jeg kjørte alene opp resten, forteller Strand Galta som fikk selskap av Remme, Hansen og Ludvisson på toppen.

Deretter fulgte mann-mot-mann-duellen mot Remme på oppløpet. Et nederlag Joker Merida-rytteren tok som en mann.

- Det er gøy å komme på pallen, men det er litt surt og når man er så nære. Jeg hadde bestemt meg for hva jeg skulle gjøre, men jeg tatt igjen ganske nære mål.

- Du prøvde å kjøre ifra i de siste svingene?

- Ja, men jeg skulle kanskje ha vært tøffere i svingene og. Jeg følte at jeg glapp litt på dekkene, så plutselig hadde jeg ligget der i grøfta. Det er mulig at jeg pinglet litt ut, og ikke holdt hele veien inn til mål. Sånn er det bare, oppsummerte Remme.

Ambisjoner foran Glava Tour
Rivalene fra Vest kunne imidlertid juble. Strand Galta, som fikk deler av fjorårssesongen ødelagt på grunn av sykdom, håper å fortsette formutivklingen innover neste ukes utgave av etapperittet Glava Tour.

- Jeg har lyst til å kjøre for en topp 10-plassering i sammendraget der, avsluttet han.

Før man kommer så langt, venter søndagens Ringerike Grand Prix. Et ritt du kan se DIREKTE hos procycling.no fra cirka klokka 15.00! Vi sees!

(se resultater og les referat lengre ned i dette manuset)

Resultater:
1. Fredrik Strand Galta (Øster Hus-Ridley)
2. Jesper Hansen (Team Cult Energy)
3. Stian Remme (Joker Merida)
4. Fredrik Ludvigsson (Team People4you-Unaas Cycling)
5. Asbjørn Andersen (Team TRE-FOR)
6. Sondre Holst Enger (Team Plussbank)
7. Michael Olsson (Team People4you-Unaas Cycling)
8. Magnus Børresen (OneCo Cycling)
9. Toms Skujins (Rietumu Delfin)
10. Magnus Cort Nielsen (Team Cult Energy)
11. Max Emil Kørner (Ringeriks-Kraft Look)
12. Sjerd Konwehover (Cycling Team De Rijke)

Slik gikk det til:

På forhånd var Hadeland GP solgt inn som en ny, norsk Ardenner-klassiker. Sju små varmegrader og regn, gjorde rittet til en kald og tøff affære.

Feltet besto av norgeseliten, mindre klubblag og internasjonale innslag fra Belgia, Nederland, Sverige og Danmark.

Det første farlige angrepet kom da danskene André Steensen og Daniel Holm Foder opparbeidet seg en luke på nesten to minutter.

Etter rundt 10 av totalt 17,5 mil, ble duoen kjørt inn.

Vi fulgte rittet LIVE, les referat her:

HTML EMBED

Da feltet roet seg i påvente av langesongen, satt Joker Merida med alle mann i front av feltet.

Den gemene hop ble tatt på senga da temposterke Reidar Borgersen tok med seg Truls Engen Koræth og åpnet en stor luke tilbake til feltet.

Disse to klarte også å nærme seg et forsprang på to minutter, før de organiserte seg bak – og kjørte dem inn i forkant av den siste runden i Hønefoss.

I løpet av de siste fire milene, skulle rytterne over Knestang. Bakken holder 22 prosent på det verste, og her ble feltet sprengt for alvor.

Fredrik Galta (Øster Hus-Ridley) støtet seg vekk fra hovedfeltet. Han fikk selskap av tre kanoner:

Stian Remme, Jesper Hansen, Fredrik Ludvigsson og Fredrik Strand Galta. Hansen og Ludvigsson ble trukket fram som to av de aller sterkeste rytterne i feltet før rittet, så det var ingen overraskelse at disse meldte seg på i finalen av rittet.

Samarbeidet mellom dem var så godt mot slutten, at en gruppe på 20 mann bak ikke maktet å nærme seg nevneverdig.

Dermed sto det mellom de fire to i tet i kampen om den første skalpen i Hadeland GPs historie.

Her var unggutten sterkest, og passerte Remme på de siste meterne før mål.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.