RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her starter en legendarisk karriere

Foto: YouTube/privat
Og den slutter ikke ennå, lover den store stjernen i Super Bowl XLVIII.

NEW YORK (Nettavisen): Det er vanskelig å komme utenom navnet Peyton Manning når man skal diskutere hvem som er tidenes beste quarterback i National Football League (NFL). Han har vunnet Super Bowl, han har blitt kåret til ligaens beste spiller fire ganger (rekord), han har blitt tatt ut til 13 Pro Bowls (rekord for en quarterback) og har kastet over 4000 yards i 13 sesonger (rekord).

Les gjerne forrige setning én gang til. Det vil kanskje hjelpe deg med å forstå hvor stor Peyton Manning er i NFL-historien.

Karrieren startet tidlig. Faren, Archie Manning, spilte i NFL fra 1971 til 1984 og var en undervurdert quarterback i New Orleans Saints, Houston Oilers og Minnesota Vikings. Det viktigste bidraget han har gitt til NFL, er likevel å bli far. Archie har tre barn sammen med sin kone Olivia; Peyton, Eli og Cooper.

Både Peyton og Eli Manning spiller i NFL i dag. Storebror Cooper var på vei dit fram til han 18 år gammel fikk en sykdom som gjorde ham ute av stand til å fortsette fotballkarrieren.

Barn av idrettsutøvere følger ofte i samme fotspor som foreldrene, men i Manning-familien var det ingen som la sportslig press på ungene. Archie var mest opptatt av å gi barna ubetinget kjærlighet, noe han lærte etter at hans egen far begikk selvmord.

- Jeg tror alle sønnene mine vil fortelle deg at jeg aldri forsøkte å være treneren deres. Og jeg ga dem ikke så mange råd som folk kanskje tror, siden jeg selv er en tidligere spiller og quarterback. Hvis de spurte, ga jeg dem min mening.

Peyton (37) og Eli Manning (33) har møtt hverandre tre ganger i NFL, med samme resultat hver gang: Seier til Peyton.

Lillebror Eli leder imidlertid når det kommer til det viktigste: Super Bowl-titler. Han har to ganger ledet New York Giants til seier, i Super Bowl XLII og XLVI. Begge seirene kom mot New England Patriots og begge gangene ble Eli Manning kåret til kampens viktigste spiller.

Søndag kan Peyton Manning tangere ham.

- Jeg har snakket med Eli flere ganger de siste par ukene, og han er begeistret på mine vegne. Jeg har alltid satt pris på hans hjelp og støtte, forteller Peyton Manning.

Han klarer imidlertid ikke å forholde seg til hva en seier her vil gjøre for hans egen legendestatus.

- Jeg er i innspurten av karrieren min, men den er fortsatt aktiv. Den er ikke over. Dette har vært et annet kapittel i karrieren min, og et spennende kapittel. Jeg er definitivt glad for å være tilbake i Super Bowl, nå som representant for Denver Broncos, sier Manning.

En nakkeskade tvang ham til å stå over en hel sesong for et par år siden, og truet med å ødelegge karrieren hans. Indianapolis Colts valgte å kjøpe ham ut av kontrakten, etter 14 års samarbeid. Sånn havnet han i Denver Broncos.

- Jeg var gravd ned i ett offensivt spillesystem i 14 år, under én kultur, så jeg har lært nye ting om fotball etter at jeg kom til en ny trener og en ny offensiv koordinator i Adam Gase, med nye lagkamerater. Hvis du noen gang slutter å lære, spesielt som quarterback, er du i trøbbel. Du må alltid lære. Jeg har lært mye disse to årene og det har hjulpet meg med motivasjonen.

Resultatet har vært imponerende.

Allerede i åpningskampen denne sesongen kastet Peyton Manning sju touchdowns, mot regjerende mester Baltimore Ravens. Manning satte ny rekord for touchdowns på én sesong med 55, og endte grunnserien med 5477 yards, noe som også er ny rekord.

I en alder av 37 år har han ingen planer om å gi seg. Uansett utfall av søndagens finale mot Seattle Seahawks.

- Jeg føler meg bedre enn jeg hadde trodd etter operasjonen for to år siden. Jeg er bedre fysisk. Jeg har fått en ny vår under et nytt offensivt spillesystem, med nye «receivers» fordi det stimulerer meg hver dag, så jeg vil definitivt fortsette karriere.

Se hele filmen om Manning-familien her:

Super Bowl XLVIII spilles søndag og vises direkte på Viasat 4. Sendingen starter klokken 22.00.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere