RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her tar han Bjørndalen i hånden

Foto: Heiko Junge/SCANPIX
Sist oppdatert:
På oppfordring fra Nettavisen ble det forsoning i VM-leiren.

PYEONGCHANG (Nettavisen): Det var merkelig få spørsmål under tirsdagens første pressekonferanse, selv om Ole Einar Bjørndalen nettopp hadde tatt sitt tredje VM-gull.

Pressen ventet nemlig på medaljegjengen fra søndagens jaktstart. Der lille Maxim Tsjudov stakk av med sølvmedaljen.

- Det jeg kan si er at dette var et av de vanskeligste løpene i min karriere. Jeg kan bekrefte det Ole Einar sier: Løypa var ikke tydelig markert og det var mye vind på standplass, var Tsjoudovs innledning på pressekonferansen.

- Jeg ønsker å presisere at ventetiden i etterkant var en vanskelig tid for både meg og Ole. Først ble det tatt en avgjørelse, så ble det tatt en annen. Det ble veldig vanskelig å forholde seg til dette, fortsetter han.

Trodde ikke på gull etter tre bom: - Tror dere lyver

Et utskjelt landslag
Det russiske laget har vært VMs mest omtalte og utskjelte. Først fordi Dimitrij Jarotsjenko, Jekaterina Jourijeva og Albina Akhatova ble sendt hjem med positive dopingprøver.

Dernest fordi det var russerne som leverte inn protest etter jaktstarten, der 11 utøvere gikk utenfor løpyekartet. Og ikke minst fordi den tikkende bomben Alexander Tikhonov (visepresident i IBU) skyter med kanon på alt og alle når han får en mikrofon vendt mot seg.

- Har du nå akseptert avgjørelsen fullt ut? Kan du akseptere at Ole Einar Bjørndalen er den rettmessige mesteren? spør Nettavisen.

- Ja, jeg har akseptert følgende: Han var både raskere og sterkere enn meg på jaktstarten. Samtidig har regelen blitt brutt. De tok en annen vei enn meg, men det er ikke opp til meg å avgjøre dette, svarer Tsjudov.

Tok Bjørndalen i hånden
Så fortsatte den tidligere verdensmesteren resonnementet med å fortelle om møtet han, Ole Einar og tre andre russere hadde på utøverhotellet søndag kveld.

- Vi møttes tidligere i mesterskapet. Vi fikk satt oss ned. Vi ble enige om at vi må sette oss ned også senere for å finne ut hvordan vi skal konkurrere sammen i fremtiden. Vi trenger å gjøre det for å bli enige om hvordan vi skal kunne konkurrere side om side som skiskyttere. Vi må finne ut av dette som voksne mennesker. Vi er ikke kvinner, vi er menn.

- Jeg ønsker å fortelle dere at i løpet av de siste 45 timene, har jeg bare konkurrert i 4-5 av dem. Og jeg skal si dere hvorfor: Det er fordi vi bare får høre negative rapporter i mediene om laget vårt hele tiden. Det tar virkelig på kreftene våre og det gjør det vanskelig for oss å holde fokus på det vi er her for å gjøre.

Deretter reiste han seg opp fra podiet og tok Ole Einar Bjørndalen i hånden.

Bjørndalen: - Hyggelig
Da Nettavisen snakket med Ole Einar Bjørndalen utenfor dopingkontrollen etterpå, fortalte han at gratulasjonen varmet.

- Betyr det noe for deg at han tok deg i hånda nå?

- Ja, det var hyggelig det. Jeg har hilst på ham før og han har gratulert meg før, svarte Bjørndalen.

- Hva synes du om budskapet som kom frem under pressekonferansen?

- Det var i forlengelsen at det vi snakket om da jeg besøkte dem på rommet. Jeg synes han gjorde det bra, jeg.

Samles etter VM
Tsjoudov tok et oppgjør med utøverne fra andre nasjoner. Ifølge hans eget utsagn har de unngått, baksnakket og vendt ryggen til det russiske laget etter dopingskandalen i forkant av mesterskapet.

Bjørndalen forstår at han kan ha følt det slik.

- Vi har pratet om det. Det er sikkert noen som har gjort det. Det er sikkert noen som ikke har oppført seg med folkeskikk. Det har han helt sikkert rett i, men jeg vil ikke si at det gjelder alle.

- Er du enig i at dere utøverne må snakke mer direkte sammen i fremtiden?

- Det har vi planlagt å gjøre nå fremover. Det er viktig at løperne er på samme lag og stoler på hverandre.

- Vi må bare finne en anledning. VM går sin gang nå, så får vi se om vi finner en anledning enten i Vancouver eller i Trondheim. Det gjelder ikke bare russerne. Det er bare to herreløpere og to dameløpere i løperkomiteen. Det er litt for lite. Vi må prøve å få med oss alle nasjonene. Det er viktig at det ikke er med noen fra IBU på de møtene, kun løperne i første omgang, sier Bjørndalen, som også er en av utøverrepresentantene i komiteen.

- Kanskje burde vi reist hjem
Om striden etter jaktstarten er gravlagt for evig og alltid etter denne seansen, skal foreløpig være usagt.

Les også: Sponsorsjef Jacob Lund raser mot russerne

Selv om Tsjoudov har akseptert at Bjørndalen vant distansen, oppfordret han samtidig det russiske skiskytterforbundet til å kikke nærmere på om saken bør innklages til voldgiftsdomstolen i Lausanne (CAS).

Til slutt kom følgende appell:

- Vær så snill og ikke prat bak ryggen vår. Hvis det er noe dere lurer på, kom og snakk til oss. Det er mulig vi burde ha forlatt mesterskapet, men vi er sterke utøvere som er her for å konkurrere, sier Tsjoudov.

Dermed fortsetter den norskrussiske kampen i VM i skiskyting. Kanskje får den også sitt etterspill i rettssystemet, dersom i første rekke Alexander Tikhonov får det som han vil.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere