Gå til sidens hovedinnhold

Her tror Bardal at medaljen har røket

- Jeg hadde ikke peiling, sier bronsevinneren.

SOTSJI (Nettavisen): Anders Bardal (31) tok bronsen under OLs åpningskonkurranse i hopp søndag kveld.

Trønderen gjorde to gode hopp, men kunne ikke hamle opp med vinneren Kamil Stoch og sølvvinner Peter Prevc.

Bardal noterte seg for to hopp på 101,5 og 98,5 meter, og ned til østerrikeren Thomas Diethart på fjerdeplass var der 5,8 poengs margin.

Les også: Bronsemedalje til jublende Bardal

- Sikker på at medaljen røk
Da han møtte pressen etter rennet, avslørte Bardal at han hadde en dårlig følelse da han landet etter sitt siste hopp.

- Jeg var sikker på at medaljen røk. Jeg hadde ikke peiling på hvordan de hoppet før meg. Det var sinnssykt deilig å se resultatet da det kom opp på storskjermen. Men da jeg så hvor få poeng det var opp til Prevc, var det litt ergerlig igjen, sier Bardal.

- Jeg var ikke sikker da jeg landet om at det var nok. Det var ikke helt det samme draget over hoppet, og det var bare å tyne ut det jeg kunne. Det gjorde kanskje at jeg ikke fikk den landingen jeg burde ha, fortsetter Bardal, som fikk dårligst vindforhold av samtlige hoppere i andreomgang.

- Dreit i poengtavla
Da han satt på hoppkanten før sistehoppet, hadde han ikke peiling på hva Stoch hadde gjort i førsteomgang. Han visste at polakken ledet, men ikke noe mer.

- Jeg vet ikke hvor mye Stoch ledet med, men jeg så at han hoppet langt. Jeg visste ikke hvor stor ledelsen var. Jeg dreit i poengtavla. Det var bevisst, jeg ville ikke ha noe med det å gjøre, forteller han.

Bronsen var 31-åringens første individuelle olympiske medalje. Fra før hadde han også bronse, fra lagkonkurransen i Vancouver i 2010.

- Hvordan er det å starte OL med en medalje?

- Det var det som var drømmen min før sesongen. Det var drømmen og målet å ta en individuell medalje. En perfekt start på OL for min del, sier Bardal.

Også Norges landslagstrener Alexander Stöckl var svært imponert over sin egen elev etter rennet.

- Jeg har stor respekt for en utøver som klarer å ta ut sitt beste når det gjelder. Jeg tror det var mellom ti og femten stykker som kunne ta medaljer, men så ble Bardal èn av de tre og det er helt fantastisk, sier Stöckl.

- Han er en utøver som aldri har sluttet å jobbe hardt på alle området. Den mentale biten har han blitt veldig bra på i det siste. Han har klart å fokusere bedre enn de fleste her, sier landslagstreneren.

Men østerrikeren var ikke sikker på om Bardal hadde hoppet bra nok i andreomgangen til å ta medalje.

- Andrehoppet hans var bra, men ikke like bra som det første. Han slet litt med landingen. Det var ikke klart at han skulle komme på pallen. Jeg var ikke sikker selv, men jeg så at han fikk mye vindkompensasjon og det var bra, sier Stöckl.

Stolt sportssjef
Det var en stolt sportssjef som møtte pressen etter søndagens normalbakkerenn. Clas Brede Bråthen mener få hadde fortjent en medalje mer enn Bardal.

- Det er først og fremst utrolig fortjent med tanke på hvor mange år som han har jobbet og slitt. Det betyr uendelig mye. Det betyr utrolig mye for så mange. Et bedre forbilde tror jeg ikke noen idrett kan ønske seg. Hvis ambisjonene er å få fram utøvere som står for noe mer enn å bare prestere i hoppbakken, sier Bråthen til pressen.

- Det er medaljene som teller, og vi gleder oss over å ha tatt medaljer i dette mesterskapet. Vi har tatt medaljer i hvert eneste mesterskap siden VM i 2003. Det håper jeg betyr noe og at det er verdt noe for de som ønsker å bygge opp noe som skal vare i mange år framover. Det føles som enorm lettelse å ta en medalje i et OL. Det er det ingen tvil om, sier sportssjefen.

Svakt bak Bardal
Med unntak av trønderen, ble det en skuffende norsk dag i hoppbakken. Anders Fannemel ble nest beste nordmann og havnet på en 15. plass. Rune Velta noterte en 22. plass mens Anders Jacobsen, som falt stygt på trening, til slutt endte på en 27. plass.

Lørdag 15. februar skal gutta i aksjon igjen, og da venter storbakke-konkurransen i Sotsji. Ikke se bort fra at det også der blir mer norsk medaljejubel.

Topp fem:
1. Kamil Stoch - 278 poeng
2. Peter Prevc - 265,3 p
3. Anders Bardal - 264,1 p
4. Thomas Diethart - 258,3 p
5. Michael Hayboeck - 259 p

Øvrige norske:
15. Anders Fannemel - 249,1 p
22. Rune Velta - 241, 4 p
27. Anders Jacobsen - 234,3 p

Her finner du hele resultatlisten.

MER OL-STOFF:

Kommentarer til denne saken