Gå til sidens hovedinnhold

Her vinner Farrar til ingen nytte

Opprør blant sykkelrytterne gjør at seieren blir strøket.

- Denne dagen var et viktig øyeblikk for sykkelsporten, proklamerte Tyler Farrar etter første dag av Trofeo Palma de Mallorca.

26-åringen spurtslo Marcel Kittel (Skil-Shimano) og Francisco Ventoso (Team Movistar) på oppløpet, men i oversikten til det internasjonale sykkelforbundet – vil rittet bli stående uten en vinner.

Årsaken er en betent konflikt mellom rytterne og deres eget forbund. Farrar & Co. blir nemlig nektet å bruke radiokommunikasjon i 2011.

Trakk ut funksjonærene
Rytterne valgte å ignorere radioforbudet og stilte til start med «intercom» på øret. UCI svarte med å trekke ut sine funksjonærer, og dermed ugyldiggjøre rittet.

- Vi ønsket å understreke vårt standpunkt i denne saken, slik at UCI setter seg ned og gir oss en løsning begge parter kan leve med, forteller Garmin-Cervélo-manager Jonathan Vaughters til cyclingnews.com.

- Det er ikke slik at vi forsøker å ødelegge ritt. Vi kommer til å kjøre slik vi gjorde i dag. Vi hadde et flott løp. Det eneste som manglet var UCI-funksjonærer, men det var ikke vår avgjørelse, påpeker han.

Sprer seg til Qatar?
Trofeo Mallorca består av fem endagsritt, noe som innebærer at det ikke føres noe sammendrag underveis.

Dermed er det ikke så farlig at søndagens ritt blir underkjent. Dersom rytterne skulle følge opp protesten under mandagens etappe, øker derimot sjansen for at hele arrangementet blir avblåst.

Bli venn av procycling.no du også!Trykk her!

Det vil i tillegg skape problemer dersom noen ryttere skulle finne på det samme under etapperittet Tour of Qatar, som også foregår i disse dager.

- Jeg har sagt hele veien at radiokommunikasjon er viktig. Det har ikke bare med taktiske grunn å gjøre, men også med sikkerheten. Det er også viktig at ryttere og lag står samlet og blir hørt i denne saken. Det er vi som utgjør denne idretten, og vi har en rett til å påvirke hvilken retning idretten vår skal ta, understreker Farrar.

Kun to lag enige
Foreningen for profesjonelle sykkellag (AIGCP) varslet etter søndagens ritt, at de ikke ville følge opp aksjonen dagen etter.

Det er imidlertid liten tvil om at rytterne er svært opprørt etter å ha blitt overkjørt i radiodebatten. Når AIGCP-lagene ble bedt om å avgi sin stemme for eller imot radioforbudet, stemte 18 lag mot og bare 2 lag for forslaget.

En undersøkelse blant rytterne selv viste at 40 av dem var enige i forslaget, mens 207 var mot. De øvrige 97 kunne gå med på det, dersom de fikk informasjon fra rittradioen underveis eller dersom to-tre ryttere per lag fikk bruke radiokommunikasjon.

- Både rytterne og lagene er mot utestengelsen, men det ser ikke ut til å bety noe som helst. Vi ser på dette som sunn fornuft, ettersom radioen er et viktig instrument i vårt daglige virke, uttalte RadioShack-manager Johan Bruyneel til velonews.com i forkant av Tour Down Under.

Engasjert Vaughters
Hans kollega i Garmin-Cervélo fastholder at det var riktig å si ifra på Mallorca, selv om laget hans endte opp med å miste seieren.

- Det er mange ProTour-ritt vi kunne aksjonert under. Vi ønsket å gjøre det på måten vi synes var mest fruktbart, men også minst mulig skadelig for sykkelsporten, forteller Vaughters.

- Denne gangen var vi ikke en del av avgjørelsen (når radioforbudet ble innført, vår anm.). Vi hadde ingen stemme innenfor UCI-systemet når dette ble banket igjennom. Dette var derfor en avgjørelse som påvirker vår arbeidsdagen, men som blir tredd over hodene våre uten at vi kunne gjøre noe for å hindre det.

Ps! Fra Qatar bekrefter Kurt Asle Arvesen at han IKKE stiller med radiokommunikasjon under den 1. etappen, mandag formiddag.

Nei, har du sett? Leserne våre har diskutert radioforbudet i vårt nye diskusjonsforum de siste to ukene. Bli med, du også!

HTML EMBED

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

HTML EMBED
Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera

Kommentarer til denne saken