Gå til sidens hovedinnhold

Hergeirsson om mulig OL-avlysning: - Første gang vi hører om det

De norske håndballkvinnene forholder seg rolig tross sjokkbeskjeden fra Toshiro Muto om at sommerlekene i Tokyo fremdeles kan bli avlyst.

TOKYO (Nettavisen): Kun få dager før OL-ilden i den japanske hovedstaden tennes kan mesterskapet bli avlyst. Dansk TV2 melder at lederen i organisasjonskomiteen, Toshiro Muto, ikke utelukker at lekene kan ryke.

Årsaken skal være den økende smitten lokalt i Tokyo.

De overraskende uttalelsene kommer i kjølvannet av at OL-boblen har begynt å slå sprekker. Det rapporteres om stadig flere smittede OL-utøvere, blant andre tre personer tilhørende det tsjekkiske sandvolleyball-laget.

Den oppsiktsvekkende meldingen ble naturligvis tema da de norske håndballkvinnene hadde pressetreff tirsdag kveld japansk tid.

LES OGSÅ: OL-kanalen må tåle enorm kritikk etter nedprioritering av norsk fotball

Kantspiller Camilla Herrem hadde ikke hørt nyheten før den ble tatt opp av norske journalister under seansen. Hun visste ikke helt hva hun skulle tenke om det.

- Det er vanskelig å svare på. Man blir litt paff bare. Det er vanskelig for oss å gjøre eller si noe om det, for det er ikke vi som sitter i de situasjonene som de som har alt foran seg og kan alt om dette. Jeg tenker at vi må gjøre det beste vi kan og forberede oss, så legger vi ansvaret på dem som tar avgjørelsene. For det er faktisk ikke noe jeg prøver å bruke mye energi på, sier hun til Nettavisen.

Nettavisen ankom OL-byen mandag, og var gjennom en svært omfattende prosess på flere timer på flyplassen for å få slippe inn i landet.

Etter å ha blitt hurtigtestet på flyplassen, vil samtlige journalister som skal dekke sommerlekene også bli testet de tre første dagene. Deretter er det krav om testing hver fjerde dag i et mesterskap hvor verken mediefolk eller utøvere får benytte seg av offentlig transport eller bevege seg ute i Tokyos gater.

Flere tatt på senga

Landslagssjef Thorir Hergeirsson sier hans lag kun har fokus på det som skal skje på parketten i Yoyogi Arena i Tokyo.

- Vi gjør det vi kan og forbereder oss mot Korea søndag og Angola neste kamp og så videre. Vi tenker ikke en tanke på at det kan bli avlyst. Det er ute av våre hender. Får vi beskjed om det, blir det trist, men vi forholder oss ikke til det før det er en realitet. Vi får tro det blir OL og vi forbereder oss så godt vi kan, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson.

Han hadde heller ikke hørt om de nyeste uttalelsene da han møtte pressen etter at Norge hadde spilt treningskamp mot Sverige.

- Det er første gang vi hører om det, jeg leser ikke så mye om det som skjer. Det sier vel litt om den boblen vi er i. For oss er det lurest å tenke minst mulig på det og forberede oss som om OL ikke skal bli avlyst.

LES OGSÅ: Warholm avslører uvanlig F1-samarbeid før OL: - Jeg ringte selv

Keeper Silje Solberg ble også tatt på sengen av uttalelsene.

- Jeg har ikke lest så mye i media det siste, men jeg tar utgangspunkt i at det blir, forteller Solberg.

Slo Sverige med solide tall

Grunnen til at de norske spillerne stilte til pressetreff tirsdag, var fordi laget nettopp hadde gjennomført en treningskamp mot Sverige.

Det norske laget vant med solide 32-25, noe trener Hergeirsson var fornøyd med.

- Første omgang var jevn, svenskene toppet laget, men vi kjørte også med en sterk oppstilling. Vi gikk tøft ut i første omgang. Det ble en jevn kamp, med mye mål, mye målsjanser, dårlig forsvar, men mye positivt. Det er ofte sånn like før et OL, sier han.

- Vi holder igjen litt i duellspillet og med tøffheten. Offensivt kommer vi til bra sjanser og har bra tempo i spillet. Til gjengjeld er det altså litt forsiktig og snilt i første omgang. I andre omgang er vi langt bedre, sier islendingen videre.

LES OGSÅ: Program for sommer-OL 2021

Måtte bruke dommer fra herrelaget

På grunn av den strenge covid19-situasjonen i Japan, var det ikke mulig å få inn dommere til kampen mot Sverige, men det ble løst ved å hente inn dommere fra det norske og svenske herrelandslaget, kunne Norge-treneren fortelle.

Han var godt fornøyd med nivået til de som dømte kampen og synes ikke at det gikk utover kvaliteten og rytmen i kampen.

- Det var god nytte av kampen. Vi har mange folk med oss. Både hos det norske herrelaget og hos svenskene er det mange folk som kan regelverket. Det var uproblematisk. I vår kamp var det Martin Boquist og Sebastian Bartholdt som dømte og de gjorde en god figur, sier Hergeirsson på spørsmål fra Nettavisen.

De norske herrene var også i aksjon mot Sverige tirsdag, men oppgjøret ble avbrutt fordi det var glatt på banen. Da sto det 26-26 mellom lagene.

Det norske kvinnelaget spilte sin kamp i en annen hall og hadde ikke det problemet.

Hektisk OL-alvor

OL-alvoret for håndballjentene starter allerede søndag 25. juli og i det innledende gruppespillet skal laget spille kamper annenhver dag en periode.

Møter med Sør-Korea, Angola, Montenegro, Nederland og Japan venter det norske laget på rekke og rad, før eventuelle kvartfinaler, semifinaler og finale.

LES OGSÅ: Bjørgen om Beijing-OL: – Bør ta på oss arrangørrollen og ikke diskutere alt som er feil

Det norske kvinnelandslaget har gått til topps i OL to ganger tidligere. Første gang var under Beijing-OL i 2008, mens det også ble gull i London i 2012.

Da OL ble arrangert i brasilianske Rio for fem år siden, endte Norge på tredjeplass. Finalemuligheten røk etter en ekstremt spennende semifinale mot Russland.

LES OGSÅ: Ny rasisme-skandale i norsk fotball: Dommer utsatt for rop fra tribunen

Brøt gulltørken

Thorir Hergeirssons jenter har vært gullgrossister i en årrekke, men etter EM i 2016, der det ble gull, gikk laget gjennom tre strake mesterskap uten å gå til topps.

LES OGSÅ: Jann Post om mulig Jakob-dobling i OL: - Ekstremt krevende

Da EM ble arrangert i Danmark i desember 2020, tok laget imidlertid en ny førsteplass i et mesterskap. Én av de argeste rivalene, Frankrike, ble da slått i finalen.

Nettopp Norge og Frankrike ansees som to av de heteste kandidatene til gull under lekene i Tokyo, men mange tøffe kamper venter, før en vinner skal kåres 8. august.