Det som på papiret ikke så ut som en etappe for sammenlagtkanonene viste seg å bli akkurat det på Giro d’Italias tredje dag.

For etter at et ufarlig brudd nærmest var hentet, begynte angrepsshowet opp etappens siste tredjekategori, Sella Di Catona.

Angrep konkurrentene
Fjorårsvinner Ryder Hesjedal var tydeligvis lysten på å vise at han nok en gang har truffet toppformen til det italienske storrittet. For canadieren angrep og angrep på mandagens etappe.

Tross gjentatte forsøk klarte ikke Garmin-rytteren å riste av seg de øvrige sammenlagtfavorittene opp bakken. Men det var ikke slutt på Hesjedals angrepslyst for det. Også i nedoverbakken satt 32-åringen fart.

Flere ganger virket det som at flere sammenlagtfavoritter var i trøbbel, men mot slutten av nedoverbakken til mål dalte tempoet. Det utnyttet 36-årige Luca Paolini til det fulle.

Drøm gikk i oppfyllelse
Med rundt seks kilometer igjen til mål, angrep italieneren som sykler sitt første Giro d’Italia. Ingen ønsket å ta opp jakten i gruppen bak, og Katjusja-rytteren kunne juble for seier i Marina Di Ascea. Han tok samtidig over ledertrøyen fra Skys Salvatore Puccio.

- Jeg begynte å tro på at jeg kunne ta ledertrøyen etter lagtempoen i går, sa Paolini i seiersintervjuet etter målgang.

- Jeg har hatt troen på dette hele veien, og jeg lyktes. Det har vært en drøm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Blant favorittene ble det en durabelig kamp om de siste bonussekundene. Her var Cadel Evans raskest, og plukket med seg 12 bonussekunder. Ryder Hesjedal, som virkelig skapte action på den tredje etappen, plukket med seg åtte bonussekunder gjennom sin tredjeplass.

Én av favorittene til sammenlagtseieren, Michele Scarponi, var innblandet i en velt mot slutten av etappen. Dette gjorde at han tapte hele 44 sekunder på de øvrige favorittene. Også Carlos Betancur var nedpå i den siste nedoverbakken, og colombianeren tapte 34 sekunder på sine konkurrenter i sammendraget.

Les fyldig referat under resultatene!

Resultater, 3. etappe:
1. Luca Paolini (Katjusja)
2. Cadel Evans (BMC) +16
3. Ryder Hesjedal (Garmin) samme tid
4. Mauro Santambrogio (Vini Fantini) s.t.
5. Samuel Sánchez (Euskaltel) s.t.
6. Giampaolo Caruso (Katjusja) s.t.
7. Pieter Weening (Orica-GreenEDGE) s.t.
8. Bradley Wiggins (Sky) s.t.
9. Beñat Intxausti (Movistar) s.t.
10. Robert Gesink (Blanco) s.t.

Sammenlagt:
1. Luca Paolini (Katjusja)
2. Bradley Wiggins (Sky) +17
3. Rigoberto Uran (Sky) s.t
4. Beñat Intxausti (Movistar) +26
5. Vincenzo Nibali (Astana) +31
6. Valerio Agnoli (Astana) s.t
7. Ryder Hesjedal (Garmin) +34
8. Giampaolo Caruso (Katjusja) +36
9. Yuri Trofimov (Katjusja) s.t
10. Sergio Henao (Sky) +37

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)

Slik gikk det til:
Sju ryttere fristet lykken i brudd på det som meget vel kunne være en etappe nettopp for de modige utbryterne.

Fabio Taborre (Vini Fantini-Selle Italia), Manuele Boaro (Team Saxo-Tinkoff), Willem Wauters (Vacansoleil-DCM), Jarlinson Pantano (Clombia), Bert De Backer (Argos-Shimano), Dirk Bellemakers (Lotto-Belisol) og Jackson Rodriguez (Androni Giocattoli) utgjorde troppen.

Foran San Mauro Cliento, den første av to kategoriserte stigninger mot slutten av dagen, hadde de bruddkameratene fem og et halvt minutts ledelse på hovedfeltet og sammenlagtleder Salvatore Puccio.

Omega Pharma-Quick Step holdt farten oppe i tet av feltet, for å prøve å kontrollere det hele inn nok en spurt for Mark Cavendish.

Oppover andrekategorien var Bert de Backer (Argos-Shimano) den første som måtte slippe.

Hovedfeltet spiste kjapt 45 sekunders ledelse på de foran. For Quick Step-lagets del var det ikke like gode nyheter at Cavendish krøp sammen på sykkelen og fort befant seg på halen av feltet.

Dermed var det lite som tydet på at Cav ville stå øverst på podiet etter den 222 kilometer lange etappen mot Marina di Ascea.

Nær toppen av San Mauro Cliento begynte støtingen i utbrytergruppen for å sikre seg klatrepoengene på toppen.

Det var Wauters som tok poengene foran nesa på Boaro.

Desto mer interessant: På toppen var en gruppe som inneholdt både Cavendish og Nacer Bouhanni over halvannet minutt bak hovedfeltet.

Og fortsatt ventet en tredjekategori!

På vei mot den, forsøkte Fabio Taborre å gå solo. Italieneren viste seg sterk, og fikk fort 50 sekunder til sine tidligere bruddkompanjonger. Samtidig krøp luken under fire minutter tilbake til feltet.

Da Vini Fantini-rytteren startet tredjekategorien, hadde Taborre ett minutt ned til sine medutbrytere og rett under tre minutter til feltet.

I feltet var det flere lag som tok ansvar, deriblant Katjusja og Omega Pharma-Quick Step. Med tre mil igjen, hadde 27 år gamle Taborre kun to minutters luke til feltet. Dermed virket det kjørt for den gulkledde italieneren.

Etter en liten stund i tredjekategorien, måtte Mark Cavendish nok en gang slippe feltet. Det samme måtte den vanligvis sterke klatreren Eros Capecchi.

Garmin, med fjorårsvinner Ryder Hesjedal, bestemte seg for å sette opp et vanvittig kjør i tredjekategorien. Ramunas Navardauskas tok en meget hard føring, og sørget for at alle favoritter måtte være på hugget. Men litaueren feilberegnet en sving, hvor han kom for nærme motorsykkelen foran, og måtte ut i grøfta.

Men tempoet gikk ikke ned av den grunnen. Astana tok nemlig over drajobben. Tempoet var såpass høyt at kun et fåtall ryttere klarte å følge teten. Ryder Hesjedal, Bradley Wiggins, Vincenzo Nibali, Robert Gesink og Michele Scarponi var favorittene som klarte å følge.

Men Hesjedal ga seg ikke, og angrep de øvrige favorittene. Samtidig ble Taborre hentet inn. Astana lot seg imidlertid ikke stresse, og lot Tanel Kangert sette farten i et stadig større felt. Hesjedal forsto at angrepet ikke brakte ham noe sted, og valgte dermed å gi opp forsøket. Sammenlagtleder Salvatore Puccio måtte likevel gi opp kampen om å beholde la maglia rosa og slapp feltet.

Over toppen av tredjekategorien, var det et relativt stort felt som var samlet i tet. Over toppen angrep Giovanni Visconti, for å ta klatrepoengene. Likevel mistet han den blå trøyen til Willem Wauters, som var i dagens lange utbrytning.

Valerio Agnoli angrep nedover, og ble fort fulgt av en særdeles angrepskåt Ryder Hesjedal. Han fikk raskt besøk av Luca Paolini. Canadierens angrep sørget for et vanvittig tempo i nedoverbakken mot målet. Litt for fort gikk det for Carlos Betancur, som måtte en tur i grøfta etter å ha feilet i en venstresving. Også Nibalis lagkamerat Kangert gikk på trynet i utforkjøringen.

Etter en liten motbakke, angrep Luca Paolini med 6,3 kilometer igjen til mål. Ingen tok opp jakten på Katjusja-rytteren umiddelbart, som fikk en god luke.

Ringreven holdt unna på de siste kilometerne inn mot mål. Godt hjulpet av at Robert Gesink, Steven Kruijswijk og Michele Scarponi gikk i bakken i en høyresving, kunne Katjusja og Paolini juble for seier på Giro d'Italias tredje dag. Det sørget også for ledertrøye til 36-åringen.

Bak angrep Ryder Hesjedal nok en gang, men fikk ikke noen luke på de øvrige favorittene. Likevel ble det en durabelig kamp på de siste metrene, for å få de gjenværende bonussekundene. Der var Cadel Evans hakket raskere enn Ryder Hesjedal. Dermed plukket begge de to sammenlagtkanonene inn tid på Bradley Wiggins.