Det var knyttet enorm spenning til den avsluttende tempoen i Giro d’Italia. Fire mann kjempet om seieren i rittet.

Den største favoritten var Ryder Hesjedal, men han måtte se opp for lederen Joaquin Rodriguez og temposterke Thomas De Gendt. Italienske Michele Scarponi ville gjerne også blande seg inn i kampen om podiet.

Allerede på første passering, hadde Hesjedal plukket inn 29 sekunder på Rodriguez. De Gendt kjørte omtrent likt som Hesjedal, men hadde tatt innpå Scarponi.

Hesjedal knappet inn
Dermed så det ut til at Hesjedal skulle vinne, foran Rodriguez og De Gendt, men det var fortsatt langt igjen.

Litt etter passeringen, holdt det på å gå galt for Hesjedal. Kanadieren med norske aner fikk en voldsom sleng på sykkelen i en sving, men klarte å holde seg på sykkelen. Garmin-rytteren satset for fullt i svingene, og også senere fikk han sleng på bakhjulet.

På den andre passeringen var det Hesjedal som var i ledelsen virtuelt. 12 sekunder hadde han ned til «Purito» i sammendraget. De Gendt hadde også distansert Scarponi, og lå han til å ta tredjeplassen.

Etter at både De Gendt og Scarponi hadde kommet til mål, var det klart at belgieren tok tredjeplassen i sammendraget. Endelig har sykkelnasjonen Belgia fått en mann som kan kjempe i sammendraget i de største etapperittene.

- Det er litt surrealistisk. For tre dager siden kjempet jeg om topp 10, og nå er jeg topp tre. Det har vært utrolig, sa De Gendt etter seieren.

- Beina mine var ikke så gode, men man kan gjøre ekstra mye når man kjemper om en pallplass. Jeg ga full gass fra starten, kanskje litt over det jeg egentlig kunne.

16 sekunder
I kampen om seieren var det 31-årige Ryder Hesjedal som kunne juble. Kanadieren klarte ikke å slå de beste på etappen, men Rodriguez slo han med nok. Dermed ble den første kanadiske seieren i Giro d’Italia gjennom tidene et faktum.

- Laget var utrolige hele rittet, og jeg brukte deres innsats som motivasjon. Dette er utrolig, da jeg kom inn i rittet visste jeg at jeg var i god form. Jeg holdt fokus hele tiden, og utnyttet de mulighetene jeg fikk, sa en overlykkelig vinner etter rittet.

- Det er som en drøm. Hele rittet har vært utrolig, jeg har aldri vært mer fokusert. Helt siden november har jeg siktet på dette rittet. Alt har vært rettet mot giroen. Å stå her nå er uvirkelig.

Joaquin Rodriguez tok sin beste plassering i en Grand Tour, med sin andreplass. Til slutt var han kun 16 sekunder bak Hesjedal i sammendraget, etter å ha kjørt sin livs beste tempo.

Det er kun andre gang i løpet av giroens historie at sammenlagtlederen mistet seieren på siste dag. Forrige gang det skjedde var i 1984, da Laurent Fignon mistet seieren til Fracesco Moser.

På podiet etter målgang, virket likevel Rodriguez meget blid, der han sto med sine to barn. Ryder Hesjedal virket både lettet og glad da han tok steget opp på podiet i Milano, og fikk ikle seg den viktigste rosa trøyen i sitt liv.

Ingen av rytterne topp tre hadde noen gang kommet blant de tre fremste i en Grand Tour før.

På podiet sto det ingen italienere. Det var første gang siden 1995, og noe italienerne neppe er fornøyde med.

Overlegen italiener
På tempoetappen var det ingen av sammenlagtkanonene som utgjorde teten. Marco Pinotti ønsket på forhånd å gjøre det godt i sammendraget, men BMC-rytteren har tapt mye i fjellene. Søndag tapte han imidlertid ikke noe til noen.

Italieneren var totalt overlegen, og kjørte de rundt 30 kilometerne klart fortest. Alle var ikke like fornøyde, for Pinotti fikk nemlig mye hjelp av en litt for nærgående politimotorsykkel. Geraint Thomas var hele 39 sekunder bak Pinotti, men ble likevel nummer to. Talentfulle Jesse Sergent tok tredjeplassen.

Alexander Kristoff og Gabriel Rasch kom seg begge gjennom tempoen i Milano, uten nevneverdige resultater.

Resultater, 21. etappe:
1. Marco Pinotti (BMC)
2. Geraint Thomas (Team Sky) +39
3. Jesse Segent (RadioShack) +53
4. Alex Rasmussen (Garmin-Barracuda) 1.01
5. Thomas De Gendt (Vacansoleil) samme tid
6. Ryder Hesjedal (Gamin-Barracuda) +1.09
7. Gustav Larsson (Vacansoleil) +1.14
8. Marciej Bodnar (Liquigas) 1.15
9. Svein Tuft (Orica-GreenEDGE) +1.22
10. Julien Vermote (Omega Pharma-Quick Step)

Sammenlagt:
1. Ryder Hesjedal (Garmin-Barracuda)
2. Joaquin Rodriguez (Katjusja) +16
3. Thomas De Gendt (Vacansoleil) +1.39
4. Michele Scarponi (Lampre) +2.05
5. Ivan Basso (Liquigas) +3.44
6. Damiano Cunego (Lampre) +4.40
7. Rigoberto Uran (Team Sky) +5.57
8. Domenico Pozzovivo (Colnago) +6.28
9. Sergio Henao (Team Sky) +7.50
10. Mikel Nieve (Euskaltel) +8.08

Poengtrøyen:
1. Joaquin Rodriguez (Katjusja)

Klatretrøyen:
1. Matteo Rabottini (Farnese Vini)

Ungdomstrøyen:
1. Rigoberto Uran (Team Sky)

Fullstendig resultatliste (ekstern lenke)