Gå til sidens hovedinnhold

Hesjedal vil forsvare denne bragden

Men da må årets Giro d`Italia-vinner gjøre noe ingen har klart siden Miguel Indurains storhetstid.

Giro d’Italia er én av mange høydepunkter for sykkelinteresserte i løpet av en lang og innholdsrik sesong.

Søndag ble neste års rute av det italienske treukersrittet presentert i Milano.

I all hovedsak blir det én lagtempo, to individuelle tempoetapper (hvorav en er bakketempo) og totalt sju målganger på toppen av et fjell.

- Vår hensikt er at mesterne skal respekteres og at de skal få en mulighet til å vise seg fram. Jeg mener vi har en laget en balansert rute, uttalte rittdirektør Michele Acquarone.

Les også: Her er Giro d'Italia 2013

Det er med andre ord mye å glede seg til.

Italienerne har feilet
Én av dem som ser fram til Giro d`Italia-starten i Napoli 5. mai neste år er årets vinner, Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp).

- Noen sa det ville bli en lettere Giro d`Italia neste år, men slik ser ikke jeg det. Det ser fantastisk ut. Jeg er klar til å starte forbredelsene allerede, kommenterer årets Giro d`Italia-vinner Ryder Hesjedal.

Siden det spanske tempovidunderet Miguel Indurain doblet i 1992 og 1993 er det ingen som har klart å forsvare én Giro d`italia-tittel siden.

Marco Pantani, Stefano Garzelli, Gilberto Simoni, Paolo Savoldelli, Ivan Basso, Michele Scarponi med flere har forsøkt uten å lykkes.

Utfordrene førsteuke
Hvis Hesjedal skal klare det «umulige» må han hvert fall henge med fra start neste år.

- Det er krevende fra begynnelsen. Lagtempoen, deretter den lange tempoen, og det er før man kommer til den første hviledagen. Etter det kommer de lange fjellene, så man er nødt til å være sterk hele veien, beskriver kanadieren ifølge cyclingnews.com.

Allerede på den åttende etappen kommer en 55,5 kilometer lang og relativt lettkjørt tempoetappe fra Gabicce Mare til Saltara. Det vil for eksempel passe en ryttertype som Bradley Wiggins (Sky) utmerket - hvis han stiller.

- En slik tempo kan gjøre utslag uansett når den kommer (i rittet). Hvor mye tid som kan vinnes eller tapes avgjøres av hva slags form rytterne er i. Jeg er mer bekymret for de lange fjellene i denne giroen, påpeker norskættede Hesjedal.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Prøver nytt giro-tour-år
Få treukersspesialister har på nåværende tidspunkt meldt sin ankomst til Naponi 4. mai neste år. For Ryder Hesjedal derimot er det ingen tvil om hvor han vil tilbringe mai måned neste sesong.

- Slik det ser ut nå vil jeg begi meg ut på neste sesong slik jeg gjorde det i år. Starte med fokuset på Giro d`Italia og bygge videre på det, bekrefter 31-åringen, som for øvrig veltet ut av årets Tour de France.

Siden har resultatene uteblitt. Det sterkeste resultatet kom under Il Lombardia lørdag (sjetteplass). Før Giro d`Italia sopet han inn noen hederlige plasseringer under ardennerklassikerne.

Men han utelukker ikke noen endringer på programmet. Årets sesongstart i forbindelse med Tour Down Under henger i en tynn tråd.

- Sist år avsluttet jeg sesongen i Montreal (klassikeren som arrangeres i midten av september) mens jeg fortsetter til og med Tour of Beijing i år. Det er én ekstra måned med konkurranse, så jeg starter trolig sesongen litt senere i 2013. Men jeg vil fokusere 100 prosent på Giro d`Italia. Jeg trenger giroen i beina før touren, og jeg kan komme i enda bedre form etter den (giroen), avslutter Garmin-Sharp-rytteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Contador lurte i kulissene
Det var flere potensielle sammenlagtvinnere til stede under Giro d`Italia-presentasjonen. Utenom mange sultne italienske klatrere er spanske Alberto Contador (Saxo Bank-Tinkoff Bank) én av få utlendinger som kan tukte Hesjedsal.

- Mange av de tøffe stigningene kommer tidlig på etappene. Det kan oppmuntre rytterne til tidlige angrep, fortalte Alberto Contador etterpå.

Selv avgjorde spanjolen årets Vuelta a España på en slik måte, også kalt «Manolo Saiz-taktikken». Saiz har tidligere vært manager i Once (1989-2003) og Liberty Seguros-Würth (2004-2006). Hos sistnevnte lag hadde han Giro d`Italia-vinner fran 2008, Contador altså, i rekkene.

Vinneren av Giro d`Italia 2013? Svaret får vi om åtte måneder.

Kommentarer til denne saken