Gå til sidens hovedinnhold

Hetland mot Johaug

Sjekk hvem som vant superduellen.

VAL DI FIEMME (Nettavisen): Tor Arne Hetland (33) kom til Tour de Ski med to målsettinger. Han ville på pallen sammenlagt.

Og han ville slå Therese Johaug (19) i den siste monsterbakken opp Alpe Cermis i Cavalese, med 420 meter stigning på 3,6 kilometer. Hetland fikk nemlig juling av unge Johaug i bakkerennet Horgi Opp i fjor vår.

Det første målet var 17 sekunder fra å bli innfridd. De sekundene, og vel så det, gikk tapt på den klassiske 15-kilometeren i Nove Mesto 2. januar.

- Ærlig sak å bli slått
Men det andre målet ble i aller høyeste grad innfridd. For mens Hetland klatret på 18 minutter og 33 sekunder, måtte Johaug bruke 21 minutter og 42 sekunder – på en for henne tung dag. Johaug var femte best av damene, Hetland sjuende best av herrene.

Tor Arne Hetland selv sier seg strålende fornøyd med Tour de Ski, selv om det altså «bare» ble femteplass sammenlagt.

- Jeg er kjempefornøyd. Og jeg synes jeg gikk superbra på den siste etappen. Det er en ærlig sak å bli slått av dem som er bedre, oppsummere han.

Og ikke minst har han grunn til å være fornøyd med sin opprinnelige spesialitet, nemlig sprint. Hetland ble nummer tre på begge de to sprintkonkurransene, i Praha og Asiago. I Praha var han dessuten best i prologen. Totalt sanket han like mange bonussekunder som vinneren av sprinttrøya, Petter Northug. Northug ble kåret til vinner på grunn av etappeseieren i Asiago.

Ingenting umulig
Hetland er også den som ligger nærmest verdenscupleder Lukas Bauer etter Tour de Ski. Bauers forsprang er på 301 poeng. Det betyr at tsjekkeren har alle forutsetninger for å beholde den gule ledertrøya resten av sesongen, med mindre han går på en formsvikt.

Men Hetland har muligheten til å korte ned forspranget betydelig hvis han fortsetter den gode trenden i sprint. For der tar ikke Bauer et eneste verdenscuppoeng.

- Ingenting er umulig. Det er mange poeng igjen å kjempe om, konstaterer Hetland.

For å beholde formen utover i sesongen, gjør Hetland en endring fra i fjor. Da fortsatte han med hardtrening umiddelbart etter touren. Det gjør han ikke i år.

- Da var jeg litt for hissig på grøten, innrømmer han nå.

Bjørgen-trening
Nå skal han i stedet hvile et par dager – for å oppnå maksimal treningseffekt av de åtte tøffe etappene i Tour de Ski.

- Dette er et kjempeopplegg for formen. Det er jo akkurat dette Marit Bjørgen har gjort i mange år, å trene hardt mange dager på rad. Det er den mest effektive treningen så lenge du har overskudd til å tåle det. Og så er det farlig når du ikke har nok overskudd, forklarer Hetland, som føler at han har beholdt det nødvendige overskuddet gjennom tidenes tøffeste styrkeprøve for verdens beste langrennsløpere.

Derfor kan det bli enda mer moro allerede når verdenscupen fortsetter i Canada. Der står fire distanser på programmet som alle passer Hetland godt; en sprint i hver stilart, en 30 km fellesstart med skibytte og en 15 km fri med intervallstart.

Les alt om Tour de Ski i Nettavisens vintersportsmagasin!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua