*Nettavisen* Sport.

Hevder Astana mister verdenstourlisensen

UTESTENGT: Det kasakstanske sykkellaget Astana kan bli utestengt fra sykkelsirkuset.

UTESTENGT: Det kasakstanske sykkellaget Astana kan bli utestengt fra sykkelsirkuset. Foto: Jeff Pachoud (Afp)

Det kasakstanske sykkellaget kan bli utestengt fra de store klassikerne.

Vincenzo Nibali vant fjorårets Tour de France. Nå er det mye som tyder på at han ikke får sjansen til å forsvare seieren i årets ritt på de franske landeveiene.

Det kommer av at laget hans, kasakhstanske Astana, er i ferd med å miste verdenstourlisensen sin. Det var den nederlandske avisen De Telegraaf som først skrev dette mandag.

Det blir henvist til en høyt plassert og innflytelsesrik kilde i Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), som sier at lisenskomiteen i forbundet allerede 20. mars tok beslutningen om å inndra lisensen til det kasakhstanske laget.

Foreløpig har ingen fra UCI offisielt kommentert denne saken, men det blir sagt at saken kommer til å bli offentlig etter neste møte i UCIs lisenskomité kommende torsdag.

Interkontinental lisens

Dersom opplysningene i De Telegraaf er riktige, kommer ikke Astana til å få andre muligheter enn å søke om en tredjerangs interkontinental lisens, og det vil også bety at laget vil kunne få store problemer med å komme på startstreken i de store rittene.

Det er bare verdenstourlagene som automatisk får plass i de største etapperittene som Tour de France, Vuelta a España og Giro d'Italia. Men det er klart at toget ikke helt er gått for Astana-laget og dets ryttere. Det er mulig å komme med i de største rittene på en ekstrakvote via såkalte «wild cards».

Dopingproblem

Det er dopingproblemet Astana som lag tydeligvis sliter med som er årsaken til at verdenstourlisensen er inndratt. I fjor ble fem ryttere fra det kasakhstanske laget avslørt for dopingmisbruk. Det blir tolket dit hen at laget ikke har et antidopingprogram som fungerer etter hensikten.

Samtidig med dette holder også italienske myndigheter på å undersøke en mulig forbindelse mellom lagleder og Astana-sjef Alexander Vinokourov og den utestengte og svært omstridte italienske legen Michele Ferrari.

Vinokourov ble kjent skyldig i bloddoping og utestengt i 2007. Han har protestert og mener fortsatt han er uskyldig. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.