*Nettavisen* Sport.

Hevder flere norske idrettsutøvere doper seg

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB Scanpix

Men sjansen for å bli tatt er liten skriver tidligere forskningsrådgiver i Antidoping Norge i ny bok.

15.01.14 12:51

Den tidligere dopingjegeren Mads Drange skriver i en ny bok at norske idrettsutøvere doper seg, men sjansen for å bli tatt er svært liten.

- Jeg er fremdeles overbevist om at doping er et mindre problem i norsk idrett enn i andre land, men jeg vet også at det finnes norske toppidrettsutøvere fra flere idretter som har dopet seg, og som fortsatt doper seg, selv i et land der man i mange år har hatt et av de ledende testprogrammene i verden, skriver Drange i boka med tittelen «Den store dopingbløffen», som utkommer på Kagge Forlag.

Han jobbet som dopingjeger i Antidoping Norge (ADN) i ti år, men ble så desillusjonert at han til slutt sa opp jobben. Nå har han skrevet bok om erfaringene sine, og konklusjonene er flere. Han skriver at det er svært lett å dope seg i internasjonal idrett uten å bli tatt for det, men mener at kampen mot dopingen kan vinnes, dersom det satses nødvendige ressurser og viljen er til stede.

- Det var frustrerende å sitte i Norge og se utøvere slippe unna fordi det internasjonale antidopingarbeidet manglet vilje til å få fortgang i utviklingsarbeidet, noe som var helt nødvendig for å kunne ta dem som jukset, skriver Drange.

Ikke mange
Selv om Drange i boka slår fast at det finnes dopingsyndere på topplanet også i norsk idrett, skriver han at dette ikke er et veldig stort problem. Det er ikke mange utøvere det er snakk om.

- Ut fra prøvene Antidoping Norge har tatt, kan jeg ikke bare med stor sannsynlighet si at norske utøvere har sluppet unna, men jeg kan også si at de fleste faktisk ikke doper seg i norsk idrett, mener Drange.

- Selv om doping er et større problem i norsk idrett enn de fleste tror, er det fremdeles et lite problem sammenlignet med mange andre land i verden, hevder den tidligere dopingjegeren.

Han forklarer at det er et ganske lite problem å slippe unna med doping, også i OL-sammenheng.

- Dersom de virkelig hadde ønsket en renere idrett og mer rettferdige konkurransevilkår under OL, hadde de brukt ressursene på å teste i de land og idretter som ikke har noen testing utenfor konkurranse, i månedene før lekene.

Kritisk til ski
Det internasjonale skiforbundet (FIS) får sterk kritikk i boka til den tidligere dopingjegeren for ikke å ha gjort nok i kampen mot doping. Nordmannen Anders Besseberg i Det internasjonale skiskytterforbundet går heller ikke fri sammen med lederne for flere av de andre store internasjonale forbundene, som Primo Nebiolo (friidrett), Marc Hodler (ski), Ottavio Cinquanta (skøyter) og Hein Verbruggen (sykling).

- Alle disse satt som presidenter i store internasjonale særforbund da EPO ble et stort problem på 1990-tallet. De har alle en del av ansvaret for at doping fikk prege idretten da og mange år framover, heder Drange.

Han gir Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), av mange karakterisert som «verstingen» i dopingsammenheng, mye skryt for hvordan dette forbundet har tatt antidopingarbeidet på alvor.

Drange mener mange andre store forbund har mye å lære av det som har skjedd innenfor sykkelsporten når det gjelder bekjempelse av doping.

Anders Solheim, lederen i Antidoping Norge, ville ikke gi kommentarer til NTB før han har lest boka. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.