Hevder Spania skjuler dopingbevis

Foto: AP

Spanske myndigheter nekter å gi fra seg bevismaterial.

En rekke kodenavn funnet på blodposer i Operation Puerto-razziaen i 2006, ble aldri nevnt i rapporten som danner grunnlaget for rettssaken mot dopinglegen Eufemiano Fuentes.

Dopinglegen har selv hevdet at kun 30 prosent av kundekretsen var syklister.

Verdens antidopingbyrå (WADA) har i en årrekke forsøkt å få utlevert det ukjente bevismaterialet, men spanske myndigheter har nektet å gi fra seg informasjonen.

- Vi har banket hodene mot muren for å få adgang til bevisene. Ikke bare er det frustrerende og skuffende, men det betyr også at mange idrettsfolk som har dopet seg fortsatt får delta i konkurranser, hevder WADA-direktør David Howman overfor den engelske avisen The Telegraph.

- Vi er alltid blitt fortalt at pasientene som den mannen behandlet kom fra flere forskjellige idrettsgrener. Det er skuffende at syklistene er de eneste som blir fokusert på i rettssaken.

Kodenavn
Ifølge vitner skal en rekke høyt profilerte fotball- og tennisspillere ha blitt sett på vei til og fra Fuentes-klinikkene. Derfor blir spanske myndigheter beskyldt for å dekke over landets største idrettshelter.

- I videoen fra politiets razzia åpnes på et tidspunkt et kjøleskap, og blodposer trekkes fram. De posene har forskjellige kodenavn påskrevet, men disse navnene kom aldri med i den endelige rapporten. Jeg tror spanske myndigheter mørklegger saken, sier «whistle blower» Jörg Jaksche.

I stedet er det kun syklister som er kneblet i saken. Jan Ullrich, Ivan Basso og Tyler Hamilton er blant de profilerte klientene som fikk Fuentes-bistand til omfattende dopingmisbruk – deriblant blodoverføringer.

Folkehelsen
Eufemiano Fuentes tiltales ei for brudd på dopingforskrifter ettersom spansk lov ikke forbød bruk av prestasjonsfremmende midler i 2006. I stedet er dopinglegen tiltalt for forbrytelser mot folkehelsen.

Også hans søster Yolanda samt tre tidligere sykkelsjefer står på tiltalebenken i rettssaken som startet mandag og vil vare til godt ut i mars måned.

Blant andre sykkelstjernene Alberto Contador og Ivan Basso står på vitnelisten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.