Gå til sidens hovedinnhold

Hevder Tottenham nærmer seg spansk stortalent: - Vil gi mye glede, men også litt grå hår

Tottenham skal angivelig være nær å sikre seg stortalentet Bryan Gil i en byttehandel. Ekspert Petter Veland har stor tro på spanjolen, men mener samtidig han kan skape litt frustrasjon.

Overgangsguru Fabrizio Romano meldte tirsdag at Tottenham og Sevilla er nær å komme til enighet om en byttehandel mellom Erik Lamela og Bryan Gil.

Ifølge Romano kommer Sevilla også til å få 25 millioner euro pluss bonuser for den 20 år gamle spanjolen.

- Lettvekter

Lamela er et blitt et kjent navn i fotball-verdenen etter åtte år i Tottenham og flere kunstscoringer, men Bryan Gil er et mer ubeskrevet blad.

Les også: Hevder Varane nærmer seg Manchester United: - Ha så høye forventninger som mulig

Fotballekspert Petter Veland har stålkontroll på alt som rører seg i spansk fotball, også stortalentet Bryan Gil. Han beskriver den unge kantspilleren som en «spirrevipp».

- Det er på grunn av måten han er på og måten han spiller på, og hvor lav og liten han er. Han er riktignok rundt 175 cm, men han er en lettvekter. Hvis han skulle gått i bokseringen ville det vært i de laveste vektklassene. Jeg vil jo anbefale han å ta meg seg et ekstra par med leggskinn når han tar turen nordover, sier Veland til Nettavisen.

Les også: Program for sommer-OL 2021

Videre beskriver han Bryan Gil som typisk spansk spiller med eminent teknikk og som er glad i ha ballen i beina, men som til tider kan skape litt frustrasjon.

- Det er en type som er ekstremt glad i å ha ballen og få ting til å skje. Ekstremt god teknikk på små flater. Han er en sånn type som gjør at når du sitter og ser fotball så av og til får du en trang til å reise deg fra sofaen, enten nærmest i et positivt sjokk fordi «steike, hvordan klarte han det», eller «men kjære vene, gi fra deg ballen». Så han er nok en type som vil gi Tottenham-supporterne glede, men også litt grå hår, forteller eksperten.

Den spanske storavisen Marca har tidligere sammenlignet Bryan Gil med en av de beste spillerne gjennom historien, Johan Cruijff, og gitt han kallenavnet «Lille-Cruijff».

Les også: Tuftes reaksjon etter gedigen nedtur fikk lagkameratene til å stusse: - Det var jævlig kjipt

- Veldig mye spennende

Bryan Gil ble fostret opp i Sevilla sitt akademi, og debuterte for klubben i januar 2019. Rundt et år senere ble han lånt ut til Leganés. Der spilte han ut 2019/20-sesongen, før han forrige sesong ble lånt ut til Eibar.

Til tross for at 20-åringen blir beskrevet av Veland som en lettvekter, mener eksperten at låneoppholdene hans i de to tidligere La Liga-klubbene har gitt han mer tyngde.

- De to leieoppholdene har på mange måter herdet han litt. Den halvannen sesongen han har tilbragt på utlån hos de har jo vært hos klubber som har vært veldig strikt 4-4-2. I utgangspunktet litt defensivt anlagt, opptatt av duellstyrke, litt lange baller, hvor han egentlig ikke passer så godt inn. Men han har vært den som har tatt ansvar offensivt og stått for det kreative, sier han.

Les også: Arsenal avlyser USA-tur etter koronautbrudd

Han fortsetter:

- Forrige sesong var han den største offensive trusselen til Eibar. Selv om Eibar rykket ned hadde han en god sesong og han fikk også landslagsdebuten på vårparten. Det var velfortjent. Så Tottenham får en veldig lovende type som de kan forme litt på sin måte. Det ligger veldig mye spennende i bunn.

Ifølge statistikknettstedet Opta var ingen spillere under 21 år involvert i flere mål eller skapte flere sjanser enn Bryan Gil i La Liga forrige sesong.

Stusset over avtalen

I bytteavtalen som blir skissert av Fabrizio Romano får Sevilla angivelig 25 millioner euro i tillegg til selve byttehandelen. Da Veland leste det, må han innrømme at han stusset litt.

- Da jeg først leste at Fabrizio Romano hadde meldt om en bytteavtale mellom Erik Lamela og Bryan Gil, tenkte jeg «ok, greit, fin deal for begge parter», men så kom det punktet hvor det viser seg at Sevilla angivelig skal få 25 millioner euro i tillegg. Da var jeg litt sånn «wow, dette er en god deal for Sevilla». Men på sikt kan det vise seg at det er Tottenham som skyter gullfuglen, mener Veland.

Les også: Tyske medier: Sørloth har fått tillatelse til å forlate RB Leipzig

Men selv om Veland stusset litt over selve avtalen som Fabrizio Romano har skrevet om, tror han det er gode muligheter for spilletid for Bryan Gil i Tottenham, om avtalen går igjennom.

- Han er ferdig nok vare til at han kommer til å bli en del av Tottenhams A-stall, slik jeg leser bildet. Han kommer til å kjempe om plassen allerede denne første sesongen, det er jeg ikke i tvil om i det hele tatt, sier han.

- Ikke forvent mirakler

Samtidig er det en faktor som vil gjøre at Tottenham-fansen mest sannsynlig må vente på å se spanjolen i aksjon for klubben, om overgangen blir formalisert. Han skal nemlig spille OL for Spania.

- Hvis den avtalen kommer i stand innen 1. august kommer Erik Lamela med en gang til Sevilla, mens Tottenham må vente til Bryan Gil er ferdig med å representere Spania i OL. Og så skal han kanskje få lov til å få en feriedag eller to. Og da er Premier League-sesongen i gang før han er på plass. Det gjør nok at man kanskje ikke skal forvente mirakler med en gang. Og så kommer det litt an på hvordan Tottenhams spillertropp er satt sammen når overgangsvinduet er stengt, sier han.

Tottenham starter Premier League-sesongen mot Manchester City 15. august. Spania og Bryan Gil spiller første kamp i OL torsdag mot Egypt.