*Nettavisen* Sport.

Hicks og Gillett tapte

Foto: STEFAN WERMUTH (Reuters)

Liverpool-eierne tapte så det sang i retten, og fansen jubler.

13.10.10 14:34

Dommer Christopher Floyd ga onsdag Liverpools styre medhold i at de var i sin fulle rett, da det ble inngått en avtale som salg av Liverpool FC til New England Sports Ventures.

Avtalen ble vedtatt i styret med tre mot to stemmer, nemlig George Gillett og Tom Hicks egne.

Dommer Floyd slår i avgjørelsen fast at «eierne ikke har rett til å legge ned veto mot et salg».

Eierne gikk til sak for å få avgjørelsen i styret kjent ugyldig, og ønsket også å kaste ut to styremedlemmer og sette inn sine egne representanter. Men dommer Floyd ga onsdag styret medhold i at salget var lovlig. Floyds kjennelse betyr at styret som vedtok salget er det gjeldende styret i Liverpool FC.

Det var ventet at Hicks og Gillett kom til å anke avgjørelsen. Men rapportene fra retten er nå klare: dagens avgjørelse kan ikke ankes.

Det betyr at det avtalte salget til NESV kan gjennomføres i løpet av kort tid.

Les også: - En veldig stor lettelse

Styremøte i kveld
Styreformann Martin Broughton har bedt om at det holdes et nytt styremøte klokken åtte i kveld britisk tid. Hicks og Gillett prøvde å kjøpe seg mer tid ved å kreve at møtet skulle utsettes til torsdag, men dommer Floyd har avgjort at møtet holdes i kveld, ifølge The Guardian.

- Vi vil ha et fullt styremøte i kveld så snart styret er rekonstituert, og fortsette salgsprosessen, sier styreformann Broughton ifølge The Times.

RBS har for øvrig bedt om at eierne tar saksomkostningene, samt kostnadene banken har hatt i forbindelse med saken. Det ønsket etterkom retten, og Hicks og Gillett blir altså sittende med regninga for kranglen også.

Gjelden betales ned
Et salg av Liverpool til NESV for 300 millioner pund, vil bety at Hicks og Gillett vil lide et stort tap på sitt eierskap i klubben.

Hicks og Gillett belånte klubben med 230 millioner pund da de kjøpte den i 2007, et lån som har delvis kvalt Liverpool økonomisk. Det er kreditoren Royal Bank of Scotland (RBS) som har kjempet mot Hicks og Gillett i retten, og banken vil få tilbakebetalt sine penger når NESVs kjøp gjennomføres.

Det er imidlertid fortsatt en mulighet for at et annet bud på Liverpool kan komme til å bli akseptert. Den singaporske milliardæren Peter Lim har kommet med et høyere bud enn NESV, på 320 millioner pund, samt lovet 40 millioner pund til spillerforsterkninger når overgangsvinduet åpner i januar.

Les også: Han blir Liverpools nye eier

Les også: Liverpools seks skjebner

Jubelen stod i taket da nyheten ble kjent blant Liverpool-supporterne utenfor rettssalen:
(Artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Mente at andre bud var bedre
Striden har stått om hvorvidt styret i Liverpool fulgte loven da de inngikk avtale om salg av klubben til New England Sports Ventures (NESV). Flertallet i styret gikk mot eierne George Gillett og Tom Hicks ønsker, da avtalen ble gjort.

De amerikanske eierne mener at styret ikke har vurdert alle bud som kom inn godt nok, og at det var kommet inn langt bedre bud enn de 300 millionene NESV har lagt på bordet.

Tirsdag kom det også fram at den singaporske milliardæren Peter Lim hadde kommet med et forbedret bud på klubben, noe Hicks og Gilletts advokater mente understøttet deres påstander om at styret ikke hadde gjort grundig nok arbeid i forbindelse med salget.

Hvem kan selge?
Stridens kjerne har likevel vært hvem som har rett til å selge klubben. Er det eierne selv, eller styret.

Hicks og Gillett kjøpte Liverpool i 2007, men har fortsatt gjeld til Royal Bank of Scotland på 240 millioner pund i forbindelse med kjøpet. Den gjelden har tynget Liverpool økonomisk gjennom skyhøye rentekostnader de årene amerikanerne har eid klubben.

RBS har presset på for å få gjennomført et salg av klubben, slik at de får tilbakebetalt pengene sine. Den enorme gjelden utløper fredag denne uken, og dersom RBS ikke har fått betalt innen da, risikerer Liverpool å bli satt under administrasjon. Noe som igjen kan føre til en poengstraff på ni poeng for klubben, som allerede sliter i bunnen av Premier League.

Hicks og Gilletts advokater har under rettssaken argumentert for at lånet først forfaller 1. november og ikke 15. oktober.

Prøvde å sparke styremedlemmer
Hicks og Gillett har lenge ønske å selge klubben, men har ikke fått de budene de ønsker. I sommer ble Martin Broughton hentet inn for å få i stand et salg, og Broughton ble gitt vide fullmakter.

Blant annet gikk Broughton inn som styreformann og bare han skulle ha anledning til å endre styrets sammensetning. Likevel prøvde Hicks og Gillett å sparke to styremedlemmer i forkant av salget for å få satt inn sine egne folk.

Hicks og Gillett har innrømmet de brøt betingelsene som ble satt av RBS da de forsøkte å kvitte seg med styremedlemmene Christian Purslow og Ian Ayre.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.