PLANICA (Nettavisen): Lørdag ble Riiber VM-konge da han sikret seg sitt fjerde av fire mulige VM-gull i Planica.

Nordmannen satte standarden da han fikk et kjempeforsprang etter et kjempehopp på 147 meter. I langrennsdelen hadde han også full kontroll.

Tidligere i uken imponerte han også på begge arenaene under onsdagens lagkonkurranse.

Norge med Jørgen Graabak, Espen Andersen, Jens Lurås Oftebro og Riiber kunne da juble for VM-gull.

Norges ankermann Riiber satte også da standarden med et kjempehopp 139 meter, før han sikret norsk gull da han parkerte tyske Julian Schmid på sisteetappen i langrennsdelen.

Lagkamerat Graabak mener Norges mann er så god at han kunne deltatt i flere grener unner verdensmesterskapet i Planica. Til Nettavisen forteller trønderen at han tror Riiber ville vært god nok til å få sjansen å representere Norge også i spesialrennet i hopp.

– Han hadde gått rett inn på et norsk lag i en lagkonkurranse. Det mener jeg, sier Graabak til Nettavisen.

Klar beskjed fra Hilde

Én som burde ha forutsetninger for å vite hva som kreves i hopp er kombinertlandslagstrener Tom Hilde som i en årrekke selv var på det norske hopplandslaget.

Han er imidlertid ikke glad i diskusjonen.

– Det er et av de verste spørsmålene jeg vet om. Det er fordi Jarl driver med kombinert. Vi driver med en annen sport, sier Hilde til Nettavisen.

Landslagstreneren erkjenner imidlertid at Riiber ville slitt med å slå de aller beste spesialhopperne.

– Men på sitt høyeste nivå så ville han nok hevdet seg - spesielt i en K90-bakke, forteller Hilde.

– Best uansett

Den tidligere landslagshopperen er mer interessert i å snakke om idrettsmannen Riiber.

– Jeg er ganske sikker på at uansett hva Jarl hadde bestemt seg for å bli god i da han var 14 år, så ville han blitt best i det. Uansett om det hadde vært fotball, kombinert eller skihopp, sier Hilde.

– Som utøver tror jeg ikke det er mange som følger ham og jeg tror ikke det er for alle. De som har lest treningsdagbøkene og ser hvordan Jarl prioriterer idretten har full forståelse for at han er suveren, forteller landslagstreneren.

Hilde tror Riiber lever godt med at valget falt på kombinert.

– Sånn som ting er nå så tror jeg han skal være veldig takknemlig for at han begynte med kombinert. Jeg tror også han skal fortsette med det. Så tror jeg Granerud kan kose seg i hoppbakken og ingen andre trenger å være engstelig for at Jarl skal ta noen plasser der, forteller Hilde.

Riiber: – Aldri et tema

Riiber synes selv det er hyggelig at andre mener han kunne hevdet seg blant verdens beste i skihopping.

– Det er gøy å høre det. Jeg har mye selvtillit og viste på mange måter under treningen i går at jeg har kontroll i bakken. Da er det lettere å ta ut gode prestasjoner oftere, sier Riiber til Nettavisen.

Han er imidlertid også tydelig på at han er glad valget falt på kombinert.

– Jeg føler meg selvsikker på ski og jeg føler at jeg har en bra motor. Jeg har trent veldig mye og har vært glad i å trene helt siden jeg var liten. Da har det aldri vært et tema for meg å ikke velge kombinert, sier Riiber til Nettavisen.

Han innrømmer riktignok at han kan være inne på tanken om å bytte sport i tunge tider.

– Når ting butter, man er mye syk eller skadet og ikke får gått langrenn, så tenker man at en annen karriere hadde vært bedre, men det glemmer man fort når ting går på skinner igjen, sier den norske verdensmesteren.

I VM har det så definitivt gått på skinner for Riiber,.

– Det er ubeskrivelig, sier VM-kongen.