Himmel eller helvete

Foto: (Scanpix)

Sjokk, vantro eller intens jubel og glede. Det er i alle fall aldri kjedelig når Brann møter RBK. Se bilder fra oppgjørene her.

Fra cupfinalen i 1988, har Rosenborg vært selve erkefienden for de fleste Brann-supportere. 2-0-tapet i omkampen var tungt å svelge, og det hjalp ikke på følelsene for trønderlaget at Rosenborg i årene som kom tok 13 seriemesterskap på rad, mens Brann på samme tid svingte fra kvalikplass til sølvmedalje, og gjerne gikk rett tilbake til nedrykksstrid etter et noenlunde bra år.

Spesielt ille er de to sviende nederlagene på Lerkendal fra midten av 90-tallet. Bjarni Sigurdsson måtte tåle ni mål i nettet bak seg i sin siste kamp for Brann. Kun to år senere klarte Tore Andre Flo og gjengen å overgå skandaleresultatet fra 1994, og tapte hele 10-0 for Rosenborg i Trondheim. For øvrig med omtrent samme lag som senere slo ut PSV Eindhoven av cupvinnercupen. Eneste forskjellen het Mons Ivar Mjelde.

Puttet fire bak Ola By
Likevel er historien slett ikke helsvart. I 1993 sendte Brann sjokkbølger gjennom Fotball-Norge da de vant 4-0 på Lerkendal, i en kamp daværende keeper Ola By Rise neppe husker med glede. Trond Egil Soltvedt, Kaj Eskelinen, Trond Nordeide og Geirmund Brendesæther scoret for rødtrøyene i den tv-sendte kampen. Året etter vant Brann 3-2 på Brann Stadion, kun halvannen uke etter 9-0-tapet på Lerkendal.

Statistikken etter 1999 er likevel trist lesning. På 16 kamper, har Brann vunnet kun vunnet tre kamper. Fem har endt uavgjort, mens Rosenborg har stukket av med seieren hele åtte ganger. Ser man bort fra de to seriekampene fra 1999, hvor Brann vant begge, ser det enda styggere ut.

Scorer 2,75 mot Brann
Målforskjellen er heller ikke spesielt god, med hele 44-23 i favør Rosenborg i perioden 1999-2006. Det gir et målsnitt mellom RBK og Brann på 2,75-1,44.

Så får det heller være en trøst at Norsk Regnesentral holder Brann som favoritt på søndag. De mener Brann har 42 prosents sjanse for å slå trønderne. Rosenborg levnes 32 prosent, mens det er 25 prosent sjanse for uavgjort.

Under finner du en rekke blinkskudd fra tidligere oppgjør mellom Brann og Rosenborg. Vi advarer sarte bergensere mot enkelte sterke bilder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.