RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historien om Lionel Messi

Foto: Adrian Dennis (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
* Trodde Messi var stum til de spilte Playstation * Sikret seg Messi på en serviett.

Det er tausheten som bekymrer motspillerne.

Blir man fintet opp i pølsebua, forventer man nemlig at det skal komme en melding eller to.

Det gjelder ikke når man blir driblet av Lionel Messi.

Trodde han var stum
Tidligere Chelsea-back Asier del Horno er trolig fortsatt ør i hodet etter kampen mot Barcelona i 2006 på Stamford Bridge. Del Horno sier han aldri har spilt en vanskeligere kamp, og Messi fikk spanjolen til å se ut som en norsk tredjedivisjonsback.

Han taklet ikke mer.

Messi hadde behandlet ham som en kjegle fra første minutt. Løsningen ble å feie ham ned og få rødt kort.

Likevel er det mangelen på provokasjon han husker best.

- Han sier ingenting. Det er ofte provokasjoner mellom forsvarsspillere og angrepsspillere på en fotballbane, men Messi provoserer aldri, sier Asier del Horno.

Stumheten er noe av det som beskriver Messi. Faktisk trodde Barcelonas ungdomslag at den lille magikeren var fysisk stum.

- Vi trodde ikke han kunne snakke før vi spilte playstationturnering, sier Cesc Fabregas ifølge The Independent.

Nær ved å glippe
Det som nå er kommet frem, er at Messi var et hårstrå fra å glippe for Barcelona.

Den italienske journalisten Luca Caioli har gjort et dypdykk i Messis karriere, og skrevet en bok om det mange mener er tidenes beste spiller. Han avslører nå tilfeldighetene som lå til grunn for Messis ankomst til den spanske klubben.

Martin Montero og Fabian Soldini drev et agent- og speiderfirma i Messis hjemby Rosario i Argentina. De hadde lenge hørt om den lille gutten som driblet og gjorde narr av spillere flere år eldre enn seg selv.

En dag valgte å gjøre et fremstøt, og tok turen til Estado de Israel 525 - Messis hjem. Etter en samtale med Messis far, Jorge, begynte hjulene å spinne.

Montero og Soldini hadde en kontakt som var aksjeholder i Barcelona. De fortalte at de hadde funnet en diamant av en spiller, og ba aksjeholderen om å viderebringe dette til klubben.

Beskjeden endte hos Carles Rexach, den gang teknisk direktør i storklubben.

Måtte vente
Rexach hadde en forkjærlighet for argentinske spillere, og Messi fikk beskjed om å komme til Barcelona for å vise seg frem.

Den 17. september 2000 reiste han fra hjemlandet for å prøve seg i den spanske storklubben. Problemet var bare at mannen som inviterte Messi, Carles Rexach, hadde reist på tur til Beijing for å se Spania spille. Messi måtte derfor vente i Barcelona helt frem til 3. oktober, da Rexach returnerte.

Han hadde ikke sett Messi røre en ball innen det, men det tok ikke lang tid før han så det magiske ved den lille gutten.

- Jeg hadde bestemt meg innen jeg rakk å sette med ned på benken ved siden av treningsfeltet, forteller Rexach.

Boka om Messi forteller historien om Messis familie og den lange kampen for å få Barcelona til å gi gutten kontrakt. Styret i Barcelona stolte ikke på Rexachs bedømmelseskraft, og ville ikke høre på rådene om å gi ham kontrakt og samtidig ta ansvar for 13-åringens familie, som var en forutsetning for at Messi ville flytte fra hjemlandet.

Serviettsignatur
Tiden gikk, og i desember det året sto Messi fortsatt uten kontrakt. På en restaurant tok Rexach affære. Han var lei Barcelona-styrets manglende handlekraft.

Han grep tak i en serviett, og signerte under på at klubben lovte å kjøpe Messi og samtidig ta seg av den fattige familien.

Barcelona-styret skal ha reagert med sinne og vantro over handlingen, men det tok ikke lang tid før de så det samme Rexach - her hadde de hentet gull.

11 år senere er den lille gutten blitt verdens beste fotballspiller, og har vunnet klubben både liga-, cup- og Mesterligagull.

Lørdag kan han igjen vinne Mesterligaen for Barcelona.

Alt takket være en serviett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere