Gå til sidens hovedinnhold

Historisk idrettshelt død

Peter Norman var den hvite mannen på pallen under den berømte rasismeprotesten under Mexico-OL i 1968.

De svarte amerikanerne John Carlos og Tommie Smith skapte idrettshistorie da de inntok seierspallen etter 200-meterløpet uten sko.

Iført svarte hansker og strømper bøyde de hodet og knyttet neven i en stolt protest mot rasismen i hjemlandet.

På pallen stod også den hvite australieren Peter Norman, som kom på andreplass med tiden 20,06. Resultatet er fortsatt australsk rekord.

Norman visste om amerikanernes planer på forhånd og stilte derfor opp med samme protestmerke på jakken som sine kolleger.

- Det handlet ikke om å være svart eller hvit, men om humanisme og troen på Gud og en bedre verden, sier nå 62 år gamle John Carlos, som endte på tredjeplass på 200-meteren.

De tre medaljevinnerne har hatt kontakt etter 68-lekene, senest under avdukingen av et minnesmerke i fjor. Alle tre ble møtt med sterke reaksjoner, blant annet fra president Avery Brundage i Den internasjonale olympiske komité, i etterkant av protesten.

- Man må ha en indre kraft for å gjøre det han gjorde. Det var en tung bør, den er det ennå. Han var en mann med en sterk overbevisning. Det er slik jeg vil huske Peter – han var en humanist og en mann for sitt ord, sier gullvinner Tommie Smith (62) i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Norman døde tirsdag av hjerteinfarkt, 64 år gammel.

Reklame

Lansert i dag: Dette er det eneste stedet du får tak i Ultraboost 21