RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP/Scanpix)

Historisk mestermøte

Sist oppdatert:
Drømmekampen som bokseverden har ventet en evighet på finner sted denne helgen.

Nær tre år med skittkasting, sammenligning og side-ved-side konkurranse har gjort Joe Calzaghe og Mikkel Kessler til erkerivaler. Natt til søndag kjemper de om VM-tittelen i super-mellomvekt (76,3 kilo) foran 60.000 tilskuere og femti millioner TV-seere. Sportslig sett er dette den største boksekampen som vil finne sted i hele 2007.

Nasjonale nerver i helspenn
Åtte millioner dansker og walisere kommer til å sitte på nåler når Mikkel Kessler og Joe Calzaghe inntar proffringen i Cardiff, Wales natt til søndag norsk tid. Det etterlengtede oppgjøret mellom de to nasjonenes store sønner er ikke bare en tittelkamp der de involverte tilfeldigvis er fra Danmark og Wales, men en reell VM-kamp der hovedpersonene er blant nevesportens aller beste utøvere og så godt som folkehelter i sine hjemland.

Nasjonale nerver står derfor i helspenn foran det som er den største boksekampen mellom to europeere på flere tiår, noe som også tydelig gjenspeiles i mediabildet.

- Det er lenge siden det har vært så mye media interesse rundt en boksekamp her i Danmark. Selv de som ikke følger boksing har fått med seg denne kampen, bekrefter den danske bokseeksperten René Villadsen overfor Nettavisen.

Eventyrkamp
For å fullt ut kunne forstå omfanget av helgens storkamp må en først se på hva som står på spill. Joe Calzaghe er super-mellomvektklassens lineære verdensmester, WBO-tittelholder på tiende året (20 tittelforsvar), ubeseiret i 43 proffkamper og rangert av Ring Magazine som verdens åttende beste bokser uansett vektklasse.

Danske Mikkel Kessler er på sin side innehaver av både WBA og WBC-beltene, er ubeseiret i 39 proffoppgjør, rangert som nummer én i vektklassen bak Calzaghe, og som nummer tolv i verden kilo-for-kilo.

To boksere som til sammen har 82 strake seire skal altså bokse om omtrent alt som er av interesse og prestisje i en og samme vektklasse. Lignende rammer rundt en VM-kamp har aldri tidligere vært å se i de tjuetre årene super-mellomvektklassen har eksistert, og det historiske omfanget er av såpass grad at oppgjøret ikke begynner kl. 0230 om natten - et tidspunkt tilpasset direktesending i beste sendetid i USA.

Dette er en av svært få anledninger der amerikansk TV kringkaster direkte fra Europa uten at en av deres egne boksere er involvert.

Lukter klassiker
Men i tillegg til å være årets største kamp ligger mye også til rette for at Calzaghe vs. Kessler kan bli noe stort for hva underholdning og dramatikk gjelder. Boksernes kampstiler ser ut til å stå svært godt til hverandre, og med den ekstra knivingen mellom de to - samt hver sin lojale nasjon i ryggen - inneholder helgens duell alle ingredienser og elementer som gir den et potensial for å kunne bli en klassiker.

Boksesportens gode tradisjon for å la utøverne rakke ned på hverandre før en kamp er selvfølgelig også ivaretatt.

- Jeg vet jeg kommer til å vinne fordi jeg er verdens beste super-mellomvekter mens Kessler er verdens nest beste, sier en selvsikker Calzaghe. 35-åringen står oppført som en knapp favoritt til å beholde VM-tittelen.

Calzaghe, som bokser ut fra en southpaw stilling, har vært såkalt "top dog" i vektklassen siden 1997 og har en historikk av å være på sitt beste i sine største kamper.

- Jeg kjenner (bokse)stilen hans. Jeg ser hva han er god på og hva han ikke er god på, så jeg vet nøyaktig hva jeg skal gjøre for å vinne, forsikrer mesterbokseren fra Cardiff, som for lengst er å regne blant Wales' største boksere noensinne.

Legendestatus
Men Calzaghes nær legendariske status i sporten skremmer ikke den syv år yngre Kessler.

- Joe er en stor mester, men han har aldri møtt en bokser på mitt nivå tidligere. Selv om dette er min største kamp er jeg ikke så sikker på at Calzaghe blir min vanskeligste motstander, hevder 28-åringen fra København.

At kampen finner sted på mesterens hjemmebane virker heller ikke til å bekymre den danske boksekometen:

- Jeg kommer til å være fokusert på Calzaghe, ikke publikum. Og det skremmer meg ikke å bokse på bortebane. Jeg gjorde min beste kamp da jeg reiste til Australia og tok tittelen fra Anthony Mundine foran hjemmepublikumet hans. Nå er jeg mer fokusert og 200 prosent bedre, lover Kessler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere