Historisk norsk innsats i sykkel-VM

Foto: Kristoffer Øverli Andersen (procycling.no)

Daniel Hoelgaard spurtet inn til Norges beste juniorinnsats noensinne.

24.09.11 14:54

KØBENHAVN (procycling.no): Sandnes-gutten Daniel Hoelgaard var beste norske deltaker i fellesstarten for junior i sykkel-VM i København. Hoelgaard spurtet inn til en sjuendeplass, noe som er det beste resultatet en norsk junior har oppnådd noensinne.

Den forrige bestenoteringen hadde faktisk Fred Arne Enger (9.-plass), pappaen til Sondre Holst Enger, som også syklet for det norske juniorlaget i Rudersdal.

- Målet var å få en topp 10-plassering og slå den norske rekorden, så jeg er fornøyd med det, oppsummerte Daniel Hoelgaard overfor procycling.no i målområdet.

- Men det var kanskje Sondre som burde ha tatt den, la Sandnes SK-rytteren til.

Misfornøyd med egen spurt
Det maktet ikke 19-åringen fra Horten, og han var ikke spesielt med egen innsats etter rittet på tross av en brukbar 12.-plass.

- Jeg lå ikke godt nok plassert idet spurten gikk. Jeg ble stengt inne, «fadet ut» og fikk aldri i gang spurten helt, forklarte unggutten.

Rittet ble preget av et brudd som gikk av gårde på den nest siste runden. I bruddet hadde Belgia, Frankrike og Nederland plassert to ryttere hver. Dermed var det få store nasjoner med interesse for å kjøre inn bruddet i hovedfeltet.

Norge med sine tre gjenværende ryttere kunne ikke hjelpe til og måtte stole på at Italia skulle klare å kjøre inn seksmannsbruddet alene.

De norske guttene kjørte offensivt gjennom hele løpet. Men var ikke med i det avgjørende bruddet. Tidligere i løpet hadde både Daniel Hoelgaard og Tormod Hausken Jacobsen vært i brudd.

- Jeg synes egentlig vi kjørte ganske godt der, men så satte de opp farten i hovedfeltet og vi ble kjørt inn. Det kostet meg ganske mye krefter, og like etterpå gikk det avgjørende bruddet. Derfor var det litt surt at vi ikke satt med der, forteller Hoelgaard.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Kristoffer Øverli Andersen

Fransk igjen
Ettersom flere nasjoner mistet ryttere i et stort velt på sisterunden, var det lite kjørestyrke å spore hos andre nasjoner enn Frankrike. De satt på et punkt med fire mann bak en italiensk rytter - i tillegg hadde de to mann plassert i det avgjørende femmannsbruddet.

- Italia kjørte bra en stund, men det stokket seg litt mot slutten. Australierne forsøkte seg, men de begynte nok litt sent. Jeg kunne ikke støte meg opp, heller, så jeg måtte satse på at det ble samlet spurt, sier Holst Enger.

Pierre-Henri Lecuisinier, som også er regjerende europamester for junior, vant rittet foran belgiske Martijn Degreve og nederlenderen Steven Lammertink. Disse tre holdt unna fra det opprinnelige seksmannsbruddet.

- Det er en veldig fin dag... Jeg er så glad. Jeg vil takke hele det franske laget, sier Lecuisinier.

Belgiske Leemans stakk fra bruddet før oppløpet, men Guillaume Martin ofret seg for sin kaptein og hentet belgieren mens Lecuisinier ventet på spurten.

- Jeg visste jeg var rask i spurten, så jeg ventet på den, forklarer rytteren som nå er verdens- og europamester.

Fransk revolusjon
FDJ-rytter og franskmann Arnaud Demare vant U23-fellesstarten fredag foran landsmannen Adrian Petit. Landslagssjef Steffen Kjærgaard er enig i at det skjer svært spennende ting i fransk sykkelsporten for tiden.

- Jeg begynte å legge merke til dette for noen år siden. I 2008 sa en fransk leder til: Bare vent, det kommer mer.

- Jeg tror vi kommer til å se en fullstendig regenerering av fransk sykkelsport de neste årene, og det kommer til å gi utslag i den internasjonale proffsyklingen også. Det vil ikke være slik at de har en Sylvain Chavanel eller Thomas Voeckler som henger med i Paris-Roubaix eller Tour de France, du kommer til å ha fem-seks mann der framme, spår Kjærgaard.

Resultater
1. Pierre-Henri Lecuisinier (Frankrike) 2.48,58
2. Martij Degreve (Belgia) samme tid
3. Steven Lammertink (Nederland) s.t.
4. Florian Senechal (Frankrike) +3
5. Rick Zabel (Tyskland) s.t.
6. Roman Ivlev (Russland) s.t.
7. Daniel Hoelgaard (Norge) s.t.
8. Nicolas Marini (Italia) s.t.
9. Stan Godrie (Nederland) s.t.
10. Frederik Plesner (Danmark) s.t.
(...)
12. Sondre Holst Enger (Norge) s.t.
58. Tormod Hausken Jacobsen (Norge) s.t.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.