*Nettavisen* Sport.

Historisk norsk storslalåmseier i Alta Badia

INNBITT: Henrik Kristoffersen var ikke blid etter førsteomgangen, men lå likevel godt plassert med seieren innnen rekkevidde.

INNBITT: Henrik Kristoffersen var ikke blid etter førsteomgangen, men lå likevel godt plassert med seieren innnen rekkevidde. Foto: Alessandro Trovati (AP / NTB scanpix)

Henrik Kristoffersen sikret triumf på en meget god dag for de norske utøverne. Rennet bød også på uventet dramatikk ved målstreken.

22.12.19 21:39

Veteranen Leif Kristian Nestvold-Haugen (32) ledet rennet halvveis, og lå an til sin aller første verdenscupseier, men feilet stort i andre forsøk ned løypene og ble bare nummer elleve.

Henrik Kristoffersen (25) leverte det han skulle i andreomgangen og kjørte seg opp fra sjetteplass til seier. Dette er første gang en norsk alpinist vinner tilsvarende renn i italienske Alta Badia.

LES OGSÅ: Kristoffersen kritisk til FIS-avgjørelse

- Dette er tidenes norske dag i storslalåm, tror jeg, sa NRK-ekspert Kjetil André Aamodt, allerede før Nestvold-Haugen hadde kjørt i andreomgangen.

Tross Nestvold-Haugens mislykkede omgang, endte hele fire nordmenn blant de åtte beste.

- Røffeste noen gang

- Det er deilig å klare noe Kjetil ikke har klart. Og det er ikke mye, sa en smørblid Kristoffersen til NRK etter seieren.

- Dette er det røffeste storslalåmrennet jeg har kjørt noen gang. Hadde det vært trening i dag, så hadde jeg ikke kjørt. Dette var helt på «limit», fortsatte vinneren.

Det skulle vise seg å holde likevel. 25-åringen vant med 31 hundredeler ned til franske Cyprien Sarrazin. Sistnevnte kjørte seg utrolige 20 plasser opp i de vriene forholdene.

Tre nordmenn var med helt oppe i tetkampen etter den første omgangen i Italia. Nestvold-Haugen lå helt i front, mens Aleksander Aamodt Kilde (27) lå som nummer fem og Henrik Kristoffersen var sjettemann.

Opp til lagkameraten i ledelsen skilte det bare 23 og 26 hundredeler henholdsvis.

Kilde gjorde en stor feil i andre omgang og mistet dermed sjansen til en pallplass til slutt. Han gjorde likevel sesongbeste med å bli fjerdemann.

Kristoffersen var absolutt ikke fornøyd med forholdene utøverne ble sendt ut til i første omgang, men var klart mer positiv da han snakket med NRK før finaleomgangen.

Fra små til store utslag

Etter en meget tett førsteomgang var det lite som skilte de beste. Alle på topp ti lå under seks tideler bak Nestvold-Haugen da.

I andreomgangen var det mange løpere som slet med å holde tempoet oppe. Kroatiske Filip Zubic fikk til og med en uventet hindring på vei inn over målstreken.

Klikk på bildet for å forstørre. NESTEN: Kroatiske Filip Zubcic var overhodet ikke fornøyd da en av arrangørene gikk nede ved målområdet da han skulle krysse linja.

NESTEN: Kroatiske Filip Zubcic var overhodet ikke fornøyd da han møtte av arrangørens funksjonærer rett ved målstreken. Foto: Skjermdump (NRK.no)

Der gikk nemlig en funksjonær på tvers av målområdet rett bak streken. Kroaten måtte styre unna til en tid rundt sju tideler bak Cyprien Sarrazin. Etter hendelsen sendte Zubic, naturlig nok, noen høylytte gloser i retning vedkommende som befant seg i målområdet.

- Den var livsfarlig. En merkelig manøver av funksjonæren, konstaterte Kjetil André Aamodt.

- Dagens styggeste episode uten sidestykke. Hva i all verden drev den personen med? tilføyde medkommentator Thomas Lerdahl.

LES OGSÅ: Norsk dobbeltseier i lagsprint: - En rakett som er fyrt av

Unggutten Lucas Braathen (19) knep en 30-.plass halvveis i rennet og startet dermed aller først i andreomgangen. Braathens andre tur ned løypene tok ham kraftig oppover på resultatlista. Faktisk hele 22 plasser.

- Han fikk en mulighet servert, og den grep han, konstaterte NRK-kommentator Lerdahl om Braathens innsats.

Rasmus Windingstad (26) lå som nummer 12 etter første omgang. Han tapte en del tid på toppen av løypa i finalen, men kjempet seg inn ett hundredelssekund foran klubbkompisen Braathen til slutt.

Windingstad og Braathen endte opp med sterke 7.- og 8.-plasser til slutt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag